Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Opptil 700 færre

Rapporten er forfattet av Steinar Johansen og Ragnhild Skogheim i NIBR. Den skisserer seks mulige framtidsbilder for Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Opptil 700 færre

Årets samfunns- og næringsanalyse for Svalbard tegner et dystert framtidsbilde dersom kulldrifta opphører totalt.

Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) spådde i sin rapport fra 2014 at Longyearbyen vil miste kan miste 240 innbyggere dersom kulldriften holder seg på 2014-nivå. Siden da er det blitt innført driftshvile i Lunckefjell/Svea, og prognosene har forverret seg betraktelig.

Null kull

På den andre enden av skalaen finnes et alternativ som forskerne har kalt «null kull». Det innebærer at kulldriften legges helt ned etter driftshvilen i Lunckefjell. Det betyr at Store Norske går konkurs, og at Longyearbyen må importere kull for å drive Energiverket.

«I alternativet har vi ikke lagt inn vekst i andre basisnæringer. Slik sett representerer dette alternativet det verste alternativet når det gjelder framtidig næringsvekst på Svalbard», står det i rapporten. NIBR anslår videre at hvis dette alternativet slår til, vil Longyearbyen miste i alt 700 innbyggere de neste ti årene.

Seks alternativ

Det er vanskelig å spå, særlig om framtiden. Dette vet NIBR godt, og i sin analyse har de derfor sett for seg seks alternativer for lokalsamfunnet fram mot 2025. Det modellene viser er at veldig mye avhenger av hvor mange arbeidsplasser man har i basisnæringene (gruvedrift, offentlig sektor, forskning og undervisning, og reiseliv).

Det mest optimistiske alternativet er det såkalte maksalternativet, med gjenoppstart av kulldrift i Svea og en dobling av antall arbeidsplasser i basisnæringene. Går det så vel, spår NIBR ei befolkningsøkning i Longyearbyen på om lag 1.000 personer.

Uklart bruksområde

Lokalpolitikerne har fått rapporten servert gjennom en presentasjon som NIBR hadde i forkant av siste lokalstyremøte. Det er ikke klart hvordan den skal brukes.

– Vi har ikke diskutert politisk hvordan vi skal bruke NIBR-rapporten ennå. Det vil være naturlig å gjøre det nå som vi skal gå sammen og forberede innspill til stortingsbehandlingen av Svalbardmeldingen, sier nestleder Eirik Berger V) i lokalstyret.

– Det er alltid en usikkerhet knyttet til rapporter som skal si noe om framtiden. NIBR-rapporten beskriver seks ulike alternativer som har et stort spenn fra en reduksjon på 700 innbyggere til en økning på om lag 1.000. Men dette er det beste verktøyet vi har med tanke på å se inn i glasskula. Det som er helt sikkert er at vi må få etablert nye basisnæringer i Longyearbyen, i tillegg til å styrke de vi allerede har, legger han til.

Se bildet større

Eirik Berger mener rapporten må brukes i arbeidet med Svalbardmeldingen. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!