Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Opprørt over hvalross-terging

Hvalross på Svalbard ble fredet i 1952, og da var det bare et par hundre dyr igjen. Her er fire hvalross på Torellneset hvor Kate Reschner hadde en utrivelig opplevelse. FOTO: Anders Fjellestad

Opprørt over hvalross-terging

Kate Reschner var på cruise med G Adventures på MS «Expedition», da to viltspesialister gikk ut i vannet og forstyrret hvalross for å skape en god fotosituasjon.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.10.2014 kl 14:36

I en epost til G Adventures og Sysselmannen skriver Rechner at to av selskapets viltspesialister skal ha bjeffet og gryntet høylytt mot tre hvalrosser i vannet.

Først trodde Reschner de gjorde det på grunn av sikker­heten til passasjerene, for å hindre at hvalrossene kom ut av vannet til turistene var kommet seg bort.

«Jeg tok feil. Guidene forsøkte å skape en eksepsjonell fotosituasjon. De var rundt halvannen meter fra den nærmeste hvalrossen da den ene tok seg av det meste av gryntingen, mens den andre hevet en stor zoom-linse over skulderen hans for å forsøke å få et bilde av hvalrossen på vei opp på stranda», skriver Reschner.

Hendelsen skal ha skjedd 16. juli, da passasjerene gikk i land på Torellneset på Nordaustlandet.

– Som et sirkus
Svalbardposten har fått se et bilde som er en del av et bildespill som passasjerene fikk etter reisen. Det viser to personer som står godt ute i vannet, knappe to meter fra to hvalrosser. Den ene lener seg framover mot den fremste hvalrossen, den andre fotograferer.

Svalbardposten har ikke fått tillatelse til å publisere bildet.

Reschner forteller at da hun kommenterte overfor en medpassasjer at det ikke er tillatt å forstyrre dyrelivet på Svalbard, ble kommentaren overhørt av en guide. Han bedyret at vilt-spesialistene visste hva de gjorde.

«Jeg svarte at dette var mer som en sirkusforestilling; dette var ikke en Sea World-forestilling og det har ikke noe å si om spesialisten har jobbet med dyreliv, handlingene hans var feil», skriver Reschner.

Hun ber om at G Adventures kurser de ansatte på nytt. Hun ber også om at selskapet sender brev til de som var med på cruiset. «Seks barn og mange passasjerer tror nå at grynting og terging av ville dyr er greit for å ta et godt bilde. På lignende ekspedisjoner kan slik oppførsel få dem bortvist», skriver hun.

Følger opp
G Adventures sin direktør for marine operasjoner, William Bennett, skriver i et brev til Sysselmannen at de tar hendelsen alvorlig, og at de ikke har forsøkt å omgå Aecos (Association of Arctic Expedition Cruise Operators) retningslinjer eller lokale lover. De er nå i kontakt med Aeco og følger en protokoll for slike situasjoner.

Til Svalbardposten skriver G Adventures at de tar alle forhold knyttet til naturen veldig alvorlig, og at de etterforsker denne hendelsen.

«Vi er svært opptatt av vern av naturen og setter vår ære i å være en ansvarlig og etisk turoperatør. Vi finansierer og driver flere naturvernprosjekter, uten å tjene penger på dette selv», skriver kommunikasjonssjef, Casey Mead.

Etterforsker saken
Frigg Jørgensen i Aeco forteller at de har gitt G Adventures en frist til å komme med en tilbakemelding med deres syn i saken.

– Så har vi en intern prosess hvor vi vurderer alvorligheten i saken. Dersom det blir bestemt at den skal opp i årsmøtet til Aeco, må selskapet orientere om hva som skjedde, deres syn på saken og hva de vil gjøre for at det ikke skal skje igjen, sier hun.

Jørgensen legger til at de ikke er kommet så langt i saken, og at hun derfor ikke ønsker å kommentere den ytterligere. Aeco har årsmøte i uke 42, og forventer å ha fått en endelig rapport til det.

I Svalbardmiljølovens paragraf 30 står det blant annet: «Ingen må jage, fange, skade eller avlive fauna.» Sysselmannen avventer nå en tilbakemelding fra Aeco, før de går videre med saken.

– Så vil vi vurdere saken ut fra begge parters utspill, sier seniorrådgiver i naturforvaltning Eigil Movik hos Sysselmannen.

Han legger til at de vil vurdere saken i forhold til lovverket, og se om det har foregått noe ulovlig eller ikke.

Nøkkelord

Se bildet større

G Adventures tilbyr cruise med MS «Expedition» på Svalbard. FOTO: Skjermdump

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!