Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Opprørt over hvalross-terging

Hvalross på Svalbard ble fredet i 1952, og da var det bare et par hundre dyr igjen. Her er fire hvalross på Torellneset hvor Kate Reschner hadde en utrivelig opplevelse. FOTO: Anders Fjellestad

Opprørt over hvalross-terging

Kate Reschner var på cruise med G Adventures på MS «Expedition», da to viltspesialister gikk ut i vannet og forstyrret hvalross for å skape en god fotosituasjon.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.10.2014 kl 14:36

I en epost til G Adventures og Sysselmannen skriver Rechner at to av selskapets viltspesialister skal ha bjeffet og gryntet høylytt mot tre hvalrosser i vannet.

Først trodde Reschner de gjorde det på grunn av sikker­heten til passasjerene, for å hindre at hvalrossene kom ut av vannet til turistene var kommet seg bort.

«Jeg tok feil. Guidene forsøkte å skape en eksepsjonell fotosituasjon. De var rundt halvannen meter fra den nærmeste hvalrossen da den ene tok seg av det meste av gryntingen, mens den andre hevet en stor zoom-linse over skulderen hans for å forsøke å få et bilde av hvalrossen på vei opp på stranda», skriver Reschner.

Hendelsen skal ha skjedd 16. juli, da passasjerene gikk i land på Torellneset på Nordaustlandet.

– Som et sirkus
Svalbardposten har fått se et bilde som er en del av et bildespill som passasjerene fikk etter reisen. Det viser to personer som står godt ute i vannet, knappe to meter fra to hvalrosser. Den ene lener seg framover mot den fremste hvalrossen, den andre fotograferer.

Svalbardposten har ikke fått tillatelse til å publisere bildet.

Reschner forteller at da hun kommenterte overfor en medpassasjer at det ikke er tillatt å forstyrre dyrelivet på Svalbard, ble kommentaren overhørt av en guide. Han bedyret at vilt-spesialistene visste hva de gjorde.

«Jeg svarte at dette var mer som en sirkusforestilling; dette var ikke en Sea World-forestilling og det har ikke noe å si om spesialisten har jobbet med dyreliv, handlingene hans var feil», skriver Reschner.

Hun ber om at G Adventures kurser de ansatte på nytt. Hun ber også om at selskapet sender brev til de som var med på cruiset. «Seks barn og mange passasjerer tror nå at grynting og terging av ville dyr er greit for å ta et godt bilde. På lignende ekspedisjoner kan slik oppførsel få dem bortvist», skriver hun.

Følger opp
G Adventures sin direktør for marine operasjoner, William Bennett, skriver i et brev til Sysselmannen at de tar hendelsen alvorlig, og at de ikke har forsøkt å omgå Aecos (Association of Arctic Expedition Cruise Operators) retningslinjer eller lokale lover. De er nå i kontakt med Aeco og følger en protokoll for slike situasjoner.

Til Svalbardposten skriver G Adventures at de tar alle forhold knyttet til naturen veldig alvorlig, og at de etterforsker denne hendelsen.

«Vi er svært opptatt av vern av naturen og setter vår ære i å være en ansvarlig og etisk turoperatør. Vi finansierer og driver flere naturvernprosjekter, uten å tjene penger på dette selv», skriver kommunikasjonssjef, Casey Mead.

Etterforsker saken
Frigg Jørgensen i Aeco forteller at de har gitt G Adventures en frist til å komme med en tilbakemelding med deres syn i saken.

– Så har vi en intern prosess hvor vi vurderer alvorligheten i saken. Dersom det blir bestemt at den skal opp i årsmøtet til Aeco, må selskapet orientere om hva som skjedde, deres syn på saken og hva de vil gjøre for at det ikke skal skje igjen, sier hun.

Jørgensen legger til at de ikke er kommet så langt i saken, og at hun derfor ikke ønsker å kommentere den ytterligere. Aeco har årsmøte i uke 42, og forventer å ha fått en endelig rapport til det.

I Svalbardmiljølovens paragraf 30 står det blant annet: «Ingen må jage, fange, skade eller avlive fauna.» Sysselmannen avventer nå en tilbakemelding fra Aeco, før de går videre med saken.

– Så vil vi vurdere saken ut fra begge parters utspill, sier seniorrådgiver i naturforvaltning Eigil Movik hos Sysselmannen.

Han legger til at de vil vurdere saken i forhold til lovverket, og se om det har foregått noe ulovlig eller ikke.

Nøkkelord

Se bildet større

G Adventures tilbyr cruise med MS «Expedition» på Svalbard. FOTO: Skjermdump

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!