Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Oppredningsverket fjernes

Oppredningsverket ved Hotellneset har i årevis vært et landemerke i Longyearbyen. Nå skal anlegget rives så snart kull-labben (t.h.) er flyttet. FOTO: Birger Amundsen

Oppredningsverket fjernes

Sysselmannen ser ingen verdi i å ta vare på oppredningsverket. Arbeidet med å fjerne anlegget starter alt neste måned.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.05.2009 kl 10:57

Oppredningsverket, ORV, ble bygd i begynnelsen av 1960-årene og var i drift fra sommeren 1964 fram til det ble nedlagt i februar 2000. Etter den tid ble kull fra Gruve 7 ikke lenger renset, kun siktet. Fram til i fjor høst ble belteanlegg og siktetrommel brukt for å sortere Gruve 7-kull i tre størrelser: subb, stoker og storkull. De ruvende silotankene var også i bruk som mellomlager for kulla. Nå skjer alt dette i anlegget frampå fjellkanten ved daganlegget til Gruve 7.

Kull-laboratorium

I tillegg til sortering og rensing av kull ligger kull-laboratoriet i noen lave, brune bygninger inntil verket.

– Det eneste som kan forsinke rivningsarbeidet er at vi har problemer med å finne plass til labben. Det kan være at den flytter inn i lokalene i administrasjonsbygningen til Store Norske ved gammelkaia, der hvor arbeiderforeningen har hatt kontorplass, sier Atle Brekken som er gruvesjef i Gruve 7.

Ingen asbest

Ifølge Brekken har Statens forurensningstilsyn, SFT, tatt prøver for å finne ut om verket inneholder skadelige stoffer.

– Det er funnet en liten antydning til PCB i malingen, men langt under grensen. I tillegg til PCB i elektriske artikler, som er enkelt å fjerne, sier han.

– Hva med asbest?

– Folk fra Veolia Miljø Entre-prenører, som skal stå for arbeidet, har sjekket hele verket uten å finne spor etter asbest, svarer Brekke.

Unikt anlegg

Til tross for at anlegget sannsynligvis er det eneste luftoppredningsverket i verden, og derfor unikt, er det ikke vurdert som verneverdig av Sysselmannen.

– Vi oppfatter ikke at dette har verdi som kulturminne og vil derfor ikke starte en slik prosess. Vi ønsker at det skal fjernes som et forurensingsproblem, ikke vernes som kulturminne, sier konstituert miljøvernsjef Per Kyrre Reymert hos Sysselmannen.

 

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!