Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Opplevde Svalbard på  sitt beste

Ole Jørgen Slettahaug kunne nyte en fantastisk utsikt fra Trollsteinen under Spitsbergen Up and Down. Her er han i ferd med å fjerne fellene, før han kjører ned igjen. FOTO: Linda Bakken

Opplevde Svalbard på sitt beste

Å komme til topps og nyte utsikten var belønning nok for deltakerne på Spitsbergen Up and Down. Nå kan toppturrennet bli flyttet.

Tekst:

Publisert:

Himmelen var blå og sola skinte over hvite fjelltopper på Nordenskiöld land i det Ole Jørgen Slettahaug sto ved Trollsteinen sist lørdag. En knapp time tidligere hadde startskuddet gått for turklassen i årets amputerte utgave av toppturrennet fra Nybyen til det kjente landemerket, 849 meter over havet.


19 deltakere
– Jeg kom oppover på onsdagen og fant ut fredag at det var «opp og ned», så da var det bare å få leid seg ski, og det fikk jeg gjort, forteller Slettahaug som både var først ned i turklassen og ble tildelt premie for å være nærmest idealtiden, som i år var satt til 1.16.16.

– Det var fryktelig fint vær, så da var det lett å gå, sier han.

Rennet ble annonsert på kort varsel, og det var derfor bare 19 deltakere i år, fire av dem i konkurranseklassen. Raskeste kvinnelige konkurransedeltaker var Lis Allaart, som kom i mål på 1.09, mens finske Ero Moilanen brukte én time og 20 sekunder

– Vi har ikke noen fjell i Finland, så jeg må komme til Norge for å kjøre på ski. Første delen var litt vanskelig, men da jeg kom opp på breen var det lett å gå, forteller Arktisk naturguide-studenten.


Toppturhelg

Uværet i januar gjorde at årets toppturrenn måtte utsettes på ubestemt tid. Lavvoen ble skadet, og det var ikke forsvarlig å gjennomføre.

Da lavvoen ble satt opp på nytt sist helg, revnet den på nytt, men med hjelp fra Randis systue fikk de den reparert. Årets renn handlet like mye om ikke å bryte rekken.

– Og nå passet det for alle i arrangementskomiteen, forteller Stein Tore Pedersen.

Spitsbergen Up and Down har gått i mørketiden og deltakerne har kjørt med hodelykter, men på sikt skal rennet flyttes til den lyse årstiden.

– Mest sannsynlig blir det neste Up and Down arrangert når det er lyst. Nå vurderer vi å flytte rennet, og mest sannsynlig går det i solskinn neste år, sier Pedersen, som håper på å innarbeide ei toppturhelg på Svalbard.

– Vi håper på betydelig flere deltakere framover.

Fem studenter fra Arktisk naturguide var ute i felt som sanitet og isbjørvakter under rennet. I tillegg var sju i sving ved lavvoen, hvor start og målgang var.

Nøkkelord

Se bildet større

På vei opp den siste stigningen mot Trollsteinen. FOTO: Linda Bakken

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!