Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Oppheting drepte binna

Veterinærinstituttet kan ikke si sikkert hvorfor bjørnen døde i Petuniabukta, men det var ikke en overdose bedøvelsesmiddel fra Polarinstituttet. Sannsynligvis har bjørnen av en eller annen grunn blitt overopphetet. FOTO: Arild Lyssand, Sysselmannen

Oppheting drepte binna

Isbjørnbinna kan ha blitt jaget før hun var restituert etter bedøvingen, slik at hun ble overopphetet.

Tekst:

Publisert:

Veterinærinstituttet kan ikke fastslå med sikkerhet hvorfor den om lag ett år gamle isbjørnbinna døde.

Kadaveret ble funnet i Petuniabukta den 7. april, tre dager etter at bjørnen ble bedøvd og merket av Polarinstituttet.

Ingen store skader

Sysselmannen besluttet å obdusere bjørnekadaveret da det ble kjent at den var blitt bedøvd av forskere bare kort tid før døden inntraff. Forskerne har opplyst at binna ble observert våken og på beina før de forlot stedet etter bedøvingen.

I obduksjonsrapporten, som er skrevet av veterinær Torill Mørk, går det fram at bjørnen veide 91 kilo, og at bedøvelses­pilen til Polarinstituttet hadde en dosering beregnet for et dyr på en vekt på om lag 80 kilo.

Det ble funnet blødninger i underhuden på bjørnen på flere steder, og en svullen lever og milt. Men utover dette var det ingen tegn til skader på isbjørnbinna.

Overoppheting

Blødningene som veterinæren observerte kan ha sammenheng med infeksjoner, forgiftninger, traume og hypertermi/overoppheting. Ei overdosering av bedøvelsesmiddelet som forskerne brukte skal ikke kunne gi slike obduksjonsfunn. Blodig innhold i tarmen er det som får obdusøren til å lande på at overoppheting sannsynligvis er årsaken til at bjørnen døde. Isbjørner er følsomme for overoppheting, og produserer mye varme, selv når de går. Denne varmen kvitter de seg med ved å pese og spise snø.

«En mulig forklaring på overoppheting kan være at bjørnen ble jaget mens den ikke var helt restituert etter immobiliseringen, noe som vil kunne ha medført ekstra stress», skriver veterinæren før hun konkluderer med at det ikke er mulig å komme opp med en helt sikker dødsårsak».

Skal undersøke selv

Politiet har henlagt saken, da det ikke er gjort funn som tilsier at Polarinstituttet har gjort noe lovstridig. Jon Aars i Polarinstituttet skal likevel undersøke saken nærmere.

– Det eneste vi vet er at isbjørnen sto på egne bein da vi forlot stedet. Vi vet også at den ble funnet død langt unna der vi bedøvde den. Jeg skal selv snakke med veterinæren for å få noen flere detaljer om saken, og kanskje finne informasjon som kan si mer om hvordan overopphetingen kan ha sammenheng med bedøvingen i forkant, sier han.

– Går saker som denne inn på deg?

– Ja, det er trist når det skjer. Og det er uansett om det har noe med Polarinstituttet å gjøre eller ikke. Men vi må hele tiden se om det er noe vi kan lære av tilfellene, sier Jon Aars.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!