Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Oppdaget tilfeldig

Anders Ringheim ble så interessert i en stand på ei permafrostmesse i Quebec, at det førte til konkrete prosjekt i Longyearbyen. I fremtiden skal det også vurderes å sette nybygg på stålramme framfor peler. FOTO: Chrstopher Engås

Oppdaget tilfeldig

Anders Ringheim fra Sweco oppdaget Triodetic, og deres systemer, ved en tilfeldighet.

Inntil videre skal Spitsbergen Travel bruke Triodetics stålramme istedenfor nye peler på to bygg som renoveres i Nybyen. Stålrammer er ikke billigst, men investeringen kan vise seg å være best i det lange løp.

– Det billigste ville vært å skifte ut pel for pel, men det ville gitt fundamentet en forventet levetid på 10-15 år. Dette systemet skal gi en levetid på inntil 60 år, sier prosjektansvarlig i Spitsbergen Travel, Stein-Ove Johannessen.

Vurderes for nybygg

Det dyreste alternativet når bygg skal renoveres er å pele nytt rundt bygget, og deretter legge stålbjelker under. Men også dette alternativet vil gi lavere forventet levetid enn systemet til det canadiske selskapet.

Spitsbergen Travel har planer om store investeringer i nybygg i Longyearbyen, og stålrammer som fundament vil da bli vurdert.

– Det er hele tiden et spørsmål om kost-nytte. Større konkurranse innenfor peling lokalt vil kanskje slå positivt ut for prisnivået. Men stålrammer vil bli vurdert i forbindelse med planlagte nybygg også, sier Johannessen.

Tilfeldig

At man nå setter opp stålrammer som fundament i Longyearbyen, skyldes i stor grad nysgjerrigheten til Anders Ringheim fra Sweco.

– Jeg var på en såkalt permafrostkonferanse i Quebec i Canada for en tid tilbake. På konferansen hadde selskapet en stand, som jeg fattet interesse for. Vi kom i prat, og nå har praten ledet til dette, sier Ringheim.

Han er kjent med ideen om fundamenteringsrammer av stål fra lærebøker om temaet. Men det er først nå at prinsippet blir prøvd ut lokalt.

Store Norske, Statsbygg og Spitsbergen Travel har vært med på å finansiere utprøvingen av metoden lokalt.

– Er dette noe som kommer til å erstatte peling i framtiden?

– Peling vil fortsatt bli gjort. Men jeg tror Triodetic sitt prinsipp vil bli brukt også, sier Anders Ringheim.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!