Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Oppdaget tilfeldig

Anders Ringheim ble så interessert i en stand på ei permafrostmesse i Quebec, at det førte til konkrete prosjekt i Longyearbyen. I fremtiden skal det også vurderes å sette nybygg på stålramme framfor peler. FOTO: Chrstopher Engås

Oppdaget tilfeldig

Anders Ringheim fra Sweco oppdaget Triodetic, og deres systemer, ved en tilfeldighet.

Tekst:

Publisert:

Inntil videre skal Spitsbergen Travel bruke Triodetics stålramme istedenfor nye peler på to bygg som renoveres i Nybyen. Stålrammer er ikke billigst, men investeringen kan vise seg å være best i det lange løp.

– Det billigste ville vært å skifte ut pel for pel, men det ville gitt fundamentet en forventet levetid på 10-15 år. Dette systemet skal gi en levetid på inntil 60 år, sier prosjektansvarlig i Spitsbergen Travel, Stein-Ove Johannessen.

Vurderes for nybygg

Det dyreste alternativet når bygg skal renoveres er å pele nytt rundt bygget, og deretter legge stålbjelker under. Men også dette alternativet vil gi lavere forventet levetid enn systemet til det canadiske selskapet.

Spitsbergen Travel har planer om store investeringer i nybygg i Longyearbyen, og stålrammer som fundament vil da bli vurdert.

– Det er hele tiden et spørsmål om kost-nytte. Større konkurranse innenfor peling lokalt vil kanskje slå positivt ut for prisnivået. Men stålrammer vil bli vurdert i forbindelse med planlagte nybygg også, sier Johannessen.

Tilfeldig

At man nå setter opp stålrammer som fundament i Longyearbyen, skyldes i stor grad nysgjerrigheten til Anders Ringheim fra Sweco.

– Jeg var på en såkalt permafrostkonferanse i Quebec i Canada for en tid tilbake. På konferansen hadde selskapet en stand, som jeg fattet interesse for. Vi kom i prat, og nå har praten ledet til dette, sier Ringheim.

Han er kjent med ideen om fundamenteringsrammer av stål fra lærebøker om temaet. Men det er først nå at prinsippet blir prøvd ut lokalt.

Store Norske, Statsbygg og Spitsbergen Travel har vært med på å finansiere utprøvingen av metoden lokalt.

– Er dette noe som kommer til å erstatte peling i framtiden?

– Peling vil fortsatt bli gjort. Men jeg tror Triodetic sitt prinsipp vil bli brukt også, sier Anders Ringheim.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!