Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Oppdaget tilfeldig

Anders Ringheim ble så interessert i en stand på ei permafrostmesse i Quebec, at det førte til konkrete prosjekt i Longyearbyen. I fremtiden skal det også vurderes å sette nybygg på stålramme framfor peler. FOTO: Chrstopher Engås

Oppdaget tilfeldig

Anders Ringheim fra Sweco oppdaget Triodetic, og deres systemer, ved en tilfeldighet.

Tekst:

Publisert:

Inntil videre skal Spitsbergen Travel bruke Triodetics stålramme istedenfor nye peler på to bygg som renoveres i Nybyen. Stålrammer er ikke billigst, men investeringen kan vise seg å være best i det lange løp.

– Det billigste ville vært å skifte ut pel for pel, men det ville gitt fundamentet en forventet levetid på 10-15 år. Dette systemet skal gi en levetid på inntil 60 år, sier prosjektansvarlig i Spitsbergen Travel, Stein-Ove Johannessen.

Vurderes for nybygg

Det dyreste alternativet når bygg skal renoveres er å pele nytt rundt bygget, og deretter legge stålbjelker under. Men også dette alternativet vil gi lavere forventet levetid enn systemet til det canadiske selskapet.

Spitsbergen Travel har planer om store investeringer i nybygg i Longyearbyen, og stålrammer som fundament vil da bli vurdert.

– Det er hele tiden et spørsmål om kost-nytte. Større konkurranse innenfor peling lokalt vil kanskje slå positivt ut for prisnivået. Men stålrammer vil bli vurdert i forbindelse med planlagte nybygg også, sier Johannessen.

Tilfeldig

At man nå setter opp stålrammer som fundament i Longyearbyen, skyldes i stor grad nysgjerrigheten til Anders Ringheim fra Sweco.

– Jeg var på en såkalt permafrostkonferanse i Quebec i Canada for en tid tilbake. På konferansen hadde selskapet en stand, som jeg fattet interesse for. Vi kom i prat, og nå har praten ledet til dette, sier Ringheim.

Han er kjent med ideen om fundamenteringsrammer av stål fra lærebøker om temaet. Men det er først nå at prinsippet blir prøvd ut lokalt.

Store Norske, Statsbygg og Spitsbergen Travel har vært med på å finansiere utprøvingen av metoden lokalt.

– Er dette noe som kommer til å erstatte peling i framtiden?

– Peling vil fortsatt bli gjort. Men jeg tror Triodetic sitt prinsipp vil bli brukt også, sier Anders Ringheim.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!