Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ønsker strenge miljøkrav

 

Ønsker strenge miljøkrav

Miljøvernminister Helen Bjørnøy vil stille strenge krav til all virksomhet i nord, også på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Les hele strategi-dokumentet her!

- Norge skal være den fremste forvalter av miljøet og naturressursene i nordområdene. Naturen, havmiljøet og kulturminnene i området utgjør en unik arv som må bevares for fremtiden. Derfor vil vi stille strenge miljøkrav til all virksomhet i nord, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Overvåker økosystemene
Miljøhensyn er et viktig premiss i nordområdestrategien, som legges fram i Tromsø i dag. Forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten legger rammene for virksomhet i området og er dermed også viktig for næringsutviklingen på land, skriver regjeringen i en pressemelding.
For å styrke kunnskapsgrunnlaget ønsker regjeringen mer overvåking av havmiljøet og forskning på økosystemene og hvordan de påvirkes av menneskelig aktivitet. Styrket samarbeid med Russland om miljøovervåking av økosystemene og forvaltning av hele Barentshavet vil også stå sentralt i arbeidet.

Svalbard er nøkkelområde
- Klimaendringene skjer raskere i nordområdene enn i de fleste andre deler av verden, og transport av miljøgifter på den nordlige halvkulen har sin endestasjon her. Området fungerer således som et barometer for disse globale miljøproblemene. Også på bakgrunn av Svalbards geografiske beliggenhet i et nøkkelområde for prosesser med stor betydning for klimautviklingen, er det naturlig at Norge tar et økt ansvar for å bygge opp kunnskapen om disse viktige miljøutfordringene, sier Bjørnøy.

Prioriterer Arktis
Regjeringen vil også styrke det internasjonale samarbeidet for å begrense klimaendringer og redusere miljøbelastningen i nordområdene og være en pådriver for en mer ambisiøs global klimaavtale etter Kyoto-perioden i 2012. Under Norges formannskapsperiode i Arktisk Råd er arbeidet med klimaendringer og oppfølging av ACIA-rapporten om klimaendringer i Arktis høyt prioritert. Dette innebærer også forsøk på å redusere klimagassutslippene i regionen.

Vil fremme ny lov
Regjeringen ser det som viktig å bevare natur- og kulturmiljøet og gjenværende uberørte naturområder på Svalbard, og synliggjøre verdien av natur- og kulturarven og dens betydning for velferd og verdiskaping. Derfor vil Regjeringen fremme en ny naturmangfoldlov i løpet av neste år.
- Unike natur- og kulturminneverdier er av interesse for den voksende turistnæringen og derfor må vi verne om disse, understreker miljøvernminister Bjørnøy.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!