Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ønsker større åpenhet

 

Ønsker større åpenhet

Longyearbyen lokalstyre har tatt kritikken på alvor og prøver å være mer tilgjengelig og mindre byråkratisk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

En av endringene som er gjort er at nettsidene til Lokalstyret har fått nytt utseende og er blitt mer brukervennlig.
– Vi ønsker å nå ut med informasjon ved å legge ut saksframlegg, protokoller og vedtak. Vi vil også at postlistene skal være mer forutsigbare, sier konsulent i Lokalstyret og prosjektleder for hjemmesidene, Trine Krystad.
Hun understreker at hvem som helst kan bestille dokumenter og få dem tilsendt, så sant de ikke er unntatt offentligheten.
– Det er det nok mange som ikke er klar over. Vi ønsker at postlistene skal brukes mer aktivt, sier lokalstyreleder Kjell Mork.
Krystad legger til at nettsidene også er blitt mer dagsaktuelle, ved at det legges ut nyheter fra Lokalstyret, og saker fra andre medier som er relevante for Svalbard.

Bedre tid
En annen endring er at Mork nå har en hundre prosent stilling som leder av Lokalstyret, noe som gir ham bedre tid til å snakke med folk. Bjørn Fjukstad beholdt stillingen som driftsingeniør i Store Norske da han ble valgt som lokalstyreleder i november 2003. Mork har også alternatert mellom å være lærer ved Longyearbyen skole og lokalstyreleder etter at han tok over som leder i slutten av september. Men det forandret seg etter noen måneder.

Mange innom
– Det har vært en betydelig endring fra 1. november, da jeg gikk inn i full jobb som lokalstyreleder. Jeg har åpen dør, og hit kommer folk for å legge fram saker. Jeg har opptil flere personer innom hver dag, som vil snakke om alt fra små praktiske ting og næringsetableringer til å komme med klager og kritikk, sier Mork.
Han synes det er veldig positivt at folk tar kontakt.
– Det synes jeg er flott. Hva skal denne jobben gå ut på hvis vi ikke skal serve folk i byen? spør han.

Økt byråkrati
I rapporten «Demokrati i motvind» som ble offentliggjort i mars i fjor, kom det fram at et flertall i Longyearbyen mener lokaldemokratiet har ført til økt byråkrati. Mange mener også at Lokalstyret har liten tilgjengelighet. Rapporten er mye av bakgrunnen for at Lokalstyret har prøvd å gjøre noen forbedringer.
– Vi så at vi hadde et forbedringspotensiale, og vi tar det i største alvor. Vi har blant annet fått en skranke i infotorget som fungerer som publikumskontakt, sier Krystad.
Hun sier det er vanskelig å nå de som i utgangspunktet er uinteressert i hva Lokalstyret holder på med, men at de jobber med også det.
– At man ikke bryr seg om hva som skjer kan henge sammen med at man ikke vet hvor man skal finne informasjon. Derfor må vi bli flinkere til å informere og drive med PR omkring mulighetene, supplerer Mork.

God investering
Administrasjonssjef Sigmund Engdahl sier det også er mye tid å spare på at folk får riktig informasjon på et tidlig tidspunkt, og han er derfor positiv til at folk har en lav terskel for å ta kontakt.
– Det er en god investering av tid å veilede folk i forkant og for eksempel forklare hvordan skjemaer skal fylles ut. Men vi ønsker også innspill om hva som rører seg i Longyearbyen og hvilken retning folk mener Lokalstyret bør gå, sier Engdahl.

Folkeavstemninger
Under folkemøtet i forrige uke, der justisminister Knut Storberget deltok, ble det blant annet stilt spørsmål om hvordan lokaldemokratiet burde være utformet i Longyearbyen. Storberget kom med forslag om mer bruk av folkeavstemninger, noe Lokalstyret ikke er fremmed for.
– Det kunne være interessant å ha rådgivende folkeavstemninger i viktige saker, sier Mork.
Både han og administrasjonen mener imidlertid at modellen Lokalstyret har valgt er mer inkluderende enn et vanlig kommunestyre.
– Vi har en modell med Oppvekstforetak, der det sitter to foreldrerepresentanter i styret og et Kultur- og fritidsforetak med representanter fra kulturlivet i styret. Dette er en måte å styre på som er mer utradisjonell enn man finner på fastlandet, sier Engdahl.

Har det for godt
Lokalstyret håper å få til en tilsvarende undersøkelse som ble gjort høsten 2005 om lokaldemokratiet, i forbindelse med valget til høsten.
– Valget blir en måte å se om folks holdninger til lokaldemokratiet har endret seg. Noe av problemet til Lokalstyret er at myndighetsområdet er lite, mens interessefeltet til politikerne og de som bor her er stort, sier Engdahl.
Han tror en av årsakene til at mange er uengasjert i det Lokalstyret jobber med er at folk i Longyearbyen har det de trenger.
– Vi får bra tilbakemeldinger på tjenestene, og det er viktig å få innbyggerne til å sette pris på at tjenestene finnes. Det sier ganske mye at 95 prosent er tilfredse med barnehagetilbudet, sier Engdahl.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!