Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ønsker sterk merkevare

Snøkrabben brer seg stadig lenger vest, og om få år antar forskerne at det kan høstes opp mot 100.000 tonn av arten. FOTO: Gunnar Sætra / Havforskningsinstituttet

Ønsker sterk merkevare

Store mengder snøkrabbe kommer fra øst og nærmer seg Svalbard. – Dette kan bli en  eksportsuksess, sier Terje Aunevik.

Snøkrabben er minst like velsmakende som sin slektning kongekrabben. I tillegg er det kanskje ti gange mer snøkrabbe enn kongekrabbe i Barentshavet.

På Havforskningsinstituttet sine bestandskart strekker mengden seg som en vegg fra Kolafjorden og rett nordover, også nord for Svalbard. Og hele den enorme biomassen er på vei mot Svalbard.

– Forskere sier at om ti år kan vi ha en ressurs der en høsting på 100.000 tonn i året er mulig, sier Aunevik. Han leder Svalbard Næringsforening og er sjef for logistikkselskapet Pole Position.

Aunevik poengterer at nå må Longyearbyen forberede seg slik at dette råstoffet kan skape arbeidsplasser og bli en lønnsom eksportnæring.

Merkenavn

– Vi må bygge opp et merkevarenavn, og kalle snøkrabben for Svalbardkrabben. Ved å høre dette navnet skal verdens matelskere vite at de får et produkt av topp kvalitet, og det er de villig til å betale mye for, sier han.

Ideskaperen ser for seg en bedrift, gjerne i det nye industriområdet på Hotellneset, som tar i mot krabbe fra norske og utenlandske båter. Her er også muligheter for å mellomlagre og fore opp krabben i helt riktig sjøtemperatur. Denne bedriften skal i tillegg til å pakke krabbelår og –klør klar til konsum, eller eksportere levende krabbe med fly, produsere høyt betalte biprodukter.

Krabbe-krem

– Marine oljer er etterspurte, og krabben har næringsinnhold som kan gi både kosttilskudd, kanskje tran, hudpleieprodukter og råstoff til bioteknologisk industri. Det resterende kan males opp og kanskje bli fiskefor i Svalbards første oppdrettsanlegg for ishavsrøye, foreslår Terje Aunevik.

Han understreker at alle produkter må ut i markedet i små, delikate innpakninger, til god pris. Svalbard må sikte høyt og utvikles til noe mer enn en råstoffleverandør.

Potensial

Krabbeforsker Jan Sundet ved Havforskningsinstituttet ser et stort potensial for den nye krabben. Han mener snøkrabben i verdi blir nummer to Barentshavet, etter torsken. Større enn både sild, makrell, lodde og kongekrabbe.

Sundet forklarer at snøkrabben er litt mindre enn kongekrabben, normalt rundt halvannet kilo, men har lange bein med høyt kjøttinnhold.

Arten har i mange år vandret vestover. Den trives i iskaldt vann, og vil foretrekke Svalbard fremfor Finnmarkskysten.

Ti ganger mer

Havforskere fra de russiske Pinro-instituttet i Murmansk har kartlagt mengden med snøkrabbe i Barentshavet, og kommet frem til at samlet biomasse er minst ti ganger høyere enn kongekrabben.

Snøkrabben spiser de samme bunndyrene som kongekrabben, og den har ført til store endringer i bunndyrenes sammensetning langs kysten.

Nå frykter forskerne at dette blant annet kan påvirke økosystemet rundt Svalbard.

– Vi vet ikke helt konsekvensene av dette ennå, men vi er bekymret, sier forsker Jan Sundet til NRK Finnmark.

Øst i Barentshavet har fangsten startet. I 2013 var det 1-2 fartøyer som fisket snøkrabbe i Smutthullet, året etter var det 22 fartøyer, og siden har antallet steget ytterligere.

Nøkkelord

Se bildet større

Terje Aunevik håper det lar seg gjøre å bygge opp et sterkt merkevarenavn rundt snøkrabben. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!