Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ønsker samme valgdag som fastlandet

Justisdepartementet vil at lokalstyrevalget i Longyearbyen skal skje samtidig med kommunestyrevalget på fastlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

I et høringsnotat som nylig ble lagt ut på Justisdepartementets hjemmeside, kommer det fram at departementet ønsker å flytte lokalstyrevalget i Longyearbyen fram til samme dato som det er kommunestyrevalg på fastlandet. Forrige lokalstyrevalg, som var det første etter at Lokalstyret ble innført 1. januar 2002, ble avholdt i oktober 2003. Da ble det pekt på at det virker prinsipielt uheldig å avholde lokalstyrevalg etter at resultatet på fastlandet er kjent.

Ikke praktisk
Justisdepartementet besluttet da å komme tilbake til saken, og nå tar de opp spørsmålet på nytt i et høringsnotat.
«Tidligere valgdato har ikke vært ansett praktisk tidligere, i et samfunn med langt feriefravær om sommeren og med mange nyankomne hver høst. Det er nok til dels fortsatt slik, men etter Justisdepartementets oppfatning er det nå likevel grunnlag for å vurdere et tidligere valgtidspunkt», står det i høringsnotatet.

Høyere deltakelse
Departementet mener en felles valgdag kan bidra til høyere valgdeltakelse i Longyearbyen, men peker også på at velgerne ikke får mulighet til å stemme på valgdagen ved begge valgene, men må forhåndsstemme ved et av dem.
«Vi mener likevel ikke at det bør tillegges avgjørende vekt, forhåndsstemmegiving er en fullt ut demokratisk måte å avgi stemme på og gjør det mulig å stemme ved begge valg», skriver departementet i notatet.
Et tredje argument for et tidligere valgtidspunkt er at statsbudsjettet legges fram i oktober, noe som kan ta mye av oppmerksomheten bort fra de lokale sakene. Justisdepartementet peker på skattevedtaket i fjor, som skapte mye uro i Longyearbyen og som gikk utover tilliten til lokalpolitikerne.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!