Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ønsker samme valgdag som fastlandet

Justisdepartementet vil at lokalstyrevalget i Longyearbyen skal skje samtidig med kommunestyrevalget på fastlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

I et høringsnotat som nylig ble lagt ut på Justisdepartementets hjemmeside, kommer det fram at departementet ønsker å flytte lokalstyrevalget i Longyearbyen fram til samme dato som det er kommunestyrevalg på fastlandet. Forrige lokalstyrevalg, som var det første etter at Lokalstyret ble innført 1. januar 2002, ble avholdt i oktober 2003. Da ble det pekt på at det virker prinsipielt uheldig å avholde lokalstyrevalg etter at resultatet på fastlandet er kjent.

Ikke praktisk
Justisdepartementet besluttet da å komme tilbake til saken, og nå tar de opp spørsmålet på nytt i et høringsnotat.
«Tidligere valgdato har ikke vært ansett praktisk tidligere, i et samfunn med langt feriefravær om sommeren og med mange nyankomne hver høst. Det er nok til dels fortsatt slik, men etter Justisdepartementets oppfatning er det nå likevel grunnlag for å vurdere et tidligere valgtidspunkt», står det i høringsnotatet.

Høyere deltakelse
Departementet mener en felles valgdag kan bidra til høyere valgdeltakelse i Longyearbyen, men peker også på at velgerne ikke får mulighet til å stemme på valgdagen ved begge valgene, men må forhåndsstemme ved et av dem.
«Vi mener likevel ikke at det bør tillegges avgjørende vekt, forhåndsstemmegiving er en fullt ut demokratisk måte å avgi stemme på og gjør det mulig å stemme ved begge valg», skriver departementet i notatet.
Et tredje argument for et tidligere valgtidspunkt er at statsbudsjettet legges fram i oktober, noe som kan ta mye av oppmerksomheten bort fra de lokale sakene. Justisdepartementet peker på skattevedtaket i fjor, som skapte mye uro i Longyearbyen og som gikk utover tilliten til lokalpolitikerne.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!