Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ønsker samme valgdag som fastlandet

Justisdepartementet vil at lokalstyrevalget i Longyearbyen skal skje samtidig med kommunestyrevalget på fastlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

I et høringsnotat som nylig ble lagt ut på Justisdepartementets hjemmeside, kommer det fram at departementet ønsker å flytte lokalstyrevalget i Longyearbyen fram til samme dato som det er kommunestyrevalg på fastlandet. Forrige lokalstyrevalg, som var det første etter at Lokalstyret ble innført 1. januar 2002, ble avholdt i oktober 2003. Da ble det pekt på at det virker prinsipielt uheldig å avholde lokalstyrevalg etter at resultatet på fastlandet er kjent.

Ikke praktisk
Justisdepartementet besluttet da å komme tilbake til saken, og nå tar de opp spørsmålet på nytt i et høringsnotat.
«Tidligere valgdato har ikke vært ansett praktisk tidligere, i et samfunn med langt feriefravær om sommeren og med mange nyankomne hver høst. Det er nok til dels fortsatt slik, men etter Justisdepartementets oppfatning er det nå likevel grunnlag for å vurdere et tidligere valgtidspunkt», står det i høringsnotatet.

Høyere deltakelse
Departementet mener en felles valgdag kan bidra til høyere valgdeltakelse i Longyearbyen, men peker også på at velgerne ikke får mulighet til å stemme på valgdagen ved begge valgene, men må forhåndsstemme ved et av dem.
«Vi mener likevel ikke at det bør tillegges avgjørende vekt, forhåndsstemmegiving er en fullt ut demokratisk måte å avgi stemme på og gjør det mulig å stemme ved begge valg», skriver departementet i notatet.
Et tredje argument for et tidligere valgtidspunkt er at statsbudsjettet legges fram i oktober, noe som kan ta mye av oppmerksomheten bort fra de lokale sakene. Justisdepartementet peker på skattevedtaket i fjor, som skapte mye uro i Longyearbyen og som gikk utover tilliten til lokalpolitikerne.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!