Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ønsker ren vask

Gjør rent: I dag er det mellom 15 og 20 selskaper som selger vasketjenester i Longyearbyen. Bare ISS og Sompong Haug har søkt om godkjenning. På ukens nettspørsmål onsdag ettermiddag hadde 35 prosent av de som hadde stemt svart at de kjøper vask og betaler svart. FOTO: Faksimile Svalbardposten

Ønsker ren vask

Bedrifter i byen er glade for det nye renholds­regelverket, men skulle ønske det var enda strengere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.10.2012 kl 08:47

– Regelverket er greit nok det, men det hjelper ikke i forhold til sosial dumping siden det ikke stiller krav til hvilken betaling de ansatte skal få. Vi kunne gjerne hatt minstetariff her også, sier Per Christian Frøisli som er daglig leder for Lompensenteret.

Han forteller at de som vasker for dem må ha arbeidskontrakter og gjøre jobben ordentlig. På senteret er det Sompong Haug som rengjør felles­arealene, opplyser Frøisli.

Han stiller også spørsmål ved informasjonsjobben Arbeids­tilsynet har gjort.

– Det er mange utenlandske statsborgere som driver med renhold og som kanskje ikke har fått informasjon om nye regler. Vi i Lompensenteret har ikke fått informasjon, sier han.


Opp til hver butikk

Berit Fossland er leder for Svalbard Næringsforening og for senterforeningen på Lompensenteret.

– Fellesarealene er det daglig leder på senteret som ordner med. Så er det opp til hver butikk om de vasker selv eller har vaskere. Mange har vaskere - men jeg vet ikke hvem de bruker. På apoteket vasker vi selv, sier hun.

I forrige nummer av Svalbardposten uttalte Gustav Halsvik at det foregår utnytting og sosial dumping av ansatte i renholdsbransjen i Longyearbyen.

– Det som Gustav Halsvik sier om sosial dumping er interessant. Sånn vil vi ikke ha det. Man må ta det alvorlig om det er firmaer som driver så langt utenfor regelverket at det blir sosial dumping, sier Fossland.

– Hvordan kan næringsforeningen og senterforeningen ta tak i dette?

– Slik jeg har forstått det, er det i vaskebransjen det gjelder mest. Som bedrift er en pliktig å se til at vasketjenesten er innenfor regelverket. Da løser det seg litt selv. Regelverket ble innført 1. september, det er ikke helt uvanlig at det er forsinkelser når nytt regelverk blir innført, sier Fossland.


Har sjekket

Svalbardposten har også forhørt seg med de største statlige aktørene i Longyearbyen.

Eiendomssjef Morten Langerud er ansvarlig for kjøp av renholdstjenester for alle Bydrifts bygg bortsett fra Energiverket.

– Vi har hørt litt om det nye regelverket, men har konsekvent bare brukt ISS, siden vi har hørt diverse fra Arbeidstilsynet om andre selskaper. Vi har en ramme­avtale med ISS som løper frem til jobben settes ut på anbud igjen. Jeg håper vi skal ha en ny avtale på plass i løpet av neste år, sier han.

Langerud ønsker regelverket velkommen.

– Så vet man at alle ansatte blir ivaretatt på en god måte, sier han.

Statsbygg kjøper vasketjenester fra ISS og Sompong Haug, og har i tillegg en egen ansatt renholder. Ifølge materialforvalter Steinar Strøm ble selskapene sjekket med blant annet arbeidskontrakter.


Ikke naturlig med minstelønn

Ifølge regiondirektør Kjell Haugen i Arbeidstilsynet Indre Østland, vil det gå maks to døgn fra et selskap søker om godkjenning til bedriften dukker opp på Arbeidstilsynets register over godkjente bedrifter.

Han opplyser at det er gjort mye for å informere. Saken har blant annet vært i media, og skriv er sendt ut til arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner.

Seniorrådgiver Gro Ørsal i presseseksjonen i Arbeids­departementet forteller at årsaken til at loven om allmenngjort tariffavtale, altså minstelønn, ikke gjelder på Svalbard er at EØS-avtalen ikke gjelder her. Dermed har den ingen betydning for utlendingers adgang til å jobbe her. Allmenngjøring av tariff gjelder bare en liten del av arbeidsmarkedet.

«Siden lønnsdannelsen i samfunnet først og fremst er et ansvar for partene i arbeidslivet, og minstelønnsregimer også har ulemper, er det nok mest naturlig at konkrete initiativ i denne retning også på Svalbard kommer fra arbeidstaker- eller arbeidsgiversiden. Generelt vil jeg likevel henstille til arbeidsgivere også på Svalbard om å opptre seriøst og tilby ryddige og anstendige arbeidsvilkår», skriver hun i en epost til Svalbardposten.

Nøkkelord

Faktaboks

Dette er saken:

1. september ble det ulovlig å selge og kjøpe renhold fra firmaer som ikke er godkjent av Arbeidstilsynet.

For å bli godkjent kreves blant annet arbeidskontrakter i henhold til loven, ID-kort og at ansatte er registrert i befolkningsregisteret.

På fastlandet er det krav om minstelønn. Dette gjelder ikke selskaper på Svalbard.

På Arbeidstilsynets nettsider er en liste over godkjente firmaer.

Arbeidstilsynet begynner å håndheve lovverket 1. desember.

I forrige uke opplyste Skattekontoret at det er 15-20 vaskefirmaer i byen.

Da Svalbardposten gikk i trykken var det bare ISS og Sompong Haug som hadde søkt om godkjenning.

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle på kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!