Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ønsker internasjonalt PCB-samarbeid

 

Ønsker internasjonalt PCB-samarbeid

Sysselmannen ønsker å få i gang et internasjonalt samarbeid for utfasing, behandling og forebygging av miljøgiften PCB.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Sysselmannen, Statens forurensingstilsyn og Norges geologiske undersøkelser har de siste årene jobbet med å kartlegge og fjerne PCB-kilder lokalt på Svalbard. Nå ønsker de å inspirere andre land til å gjøre det samme.
– Den PCB-en som lekker ut i Russland og Kina havner til slutt i Arktis. Vi ønsker å få med oss flere for å fjerne de globale PCB-kildene, sier Halvard Pedersen, miljøvernrådgiver hos Sysselmannen.

Knytter kontakter
Han har nå spilt inn et ønske til Miljøverndepartementet om å føre PCB-prosjektet ut i verden.
– Vi ønsker å koble det opp til større internasjonale miljøsamarbeid og konvensjoner. Det er mulig vi kan ha en konferanse for traktatlandene, der både Kina og Russland er med, sier Pedersen.
Prosjektgruppa har allerede knyttet til seg kontakter i Kina, Russland, Danmark og Grønland, men er ifølge Pedersen avhengig av midler fra Miljøverndepartementet for å kunne gå videre.
– Det er de som trekker i trådene når det gjelder internasjonalt miljøsamarbeid, sier Pedersen.

Små, giftige enheter
Pedersen forteller at det ser ut til at Norge er det eneste landet som har fokus på å fjerne små PCB-holdige enheter som lysarmaturer.
– Andre land har hatt fokus på større enheter og på å stanse produksjonen av PCB-holdig utstyr. Men det er høy konsentrasjon av PCB også i mindre enheter som det er enkelt å fjerne, som for eksempel kondensatorer i lysarmaturer, sier Pedersen.

Giftige armaturer
Ifølge ham kan en lysarmaturkondensator inneholde 50 gram PCB, noe som er nok til å forurense 30 milliarder liter drikkevann.
– Vi får fjernet mye av giften også ved å konsentrere oss om små enheter. Mange land har ikke tenkt på det ennå, og i store land som har mange PCB-holdige lysarmaturer vil en utfasing utgjøre mye, sier Pedersen.
Prosjektgruppa ønsker også å sette fokus på at mange bygningsmaterialer inneholder PCB, og at det er viktig å kartlegge hva bygninger som skal rives inneholder, for å hindre at PCB-holdig materiale blir brukt i fyllmasser.

Les også:
Alvorlig PCB-forurensing
Aksjonerer mot miljøgifter
Hornsund best på miljø
PCB-prosjektet - årsrapport 2008

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!