Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ønsker internasjonalt PCB-samarbeid

 

Ønsker internasjonalt PCB-samarbeid

Sysselmannen ønsker å få i gang et internasjonalt samarbeid for utfasing, behandling og forebygging av miljøgiften PCB.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Sysselmannen, Statens forurensingstilsyn og Norges geologiske undersøkelser har de siste årene jobbet med å kartlegge og fjerne PCB-kilder lokalt på Svalbard. Nå ønsker de å inspirere andre land til å gjøre det samme.
– Den PCB-en som lekker ut i Russland og Kina havner til slutt i Arktis. Vi ønsker å få med oss flere for å fjerne de globale PCB-kildene, sier Halvard Pedersen, miljøvernrådgiver hos Sysselmannen.

Knytter kontakter
Han har nå spilt inn et ønske til Miljøverndepartementet om å føre PCB-prosjektet ut i verden.
– Vi ønsker å koble det opp til større internasjonale miljøsamarbeid og konvensjoner. Det er mulig vi kan ha en konferanse for traktatlandene, der både Kina og Russland er med, sier Pedersen.
Prosjektgruppa har allerede knyttet til seg kontakter i Kina, Russland, Danmark og Grønland, men er ifølge Pedersen avhengig av midler fra Miljøverndepartementet for å kunne gå videre.
– Det er de som trekker i trådene når det gjelder internasjonalt miljøsamarbeid, sier Pedersen.

Små, giftige enheter
Pedersen forteller at det ser ut til at Norge er det eneste landet som har fokus på å fjerne små PCB-holdige enheter som lysarmaturer.
– Andre land har hatt fokus på større enheter og på å stanse produksjonen av PCB-holdig utstyr. Men det er høy konsentrasjon av PCB også i mindre enheter som det er enkelt å fjerne, som for eksempel kondensatorer i lysarmaturer, sier Pedersen.

Giftige armaturer
Ifølge ham kan en lysarmaturkondensator inneholde 50 gram PCB, noe som er nok til å forurense 30 milliarder liter drikkevann.
– Vi får fjernet mye av giften også ved å konsentrere oss om små enheter. Mange land har ikke tenkt på det ennå, og i store land som har mange PCB-holdige lysarmaturer vil en utfasing utgjøre mye, sier Pedersen.
Prosjektgruppa ønsker også å sette fokus på at mange bygningsmaterialer inneholder PCB, og at det er viktig å kartlegge hva bygninger som skal rives inneholder, for å hindre at PCB-holdig materiale blir brukt i fyllmasser.

Les også:
Alvorlig PCB-forurensing
Aksjonerer mot miljøgifter
Hornsund best på miljø
PCB-prosjektet - årsrapport 2008

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!