Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ønsker ikke snøgjerder velkommen

 

Ønsker ikke snøgjerder velkommen

UNIS planlegger å sette opp tolv snøgjerder i Advent-dalen. Svalbard Villmarkssenter AS mener disse vil ødelegge opplevelsen av uberørt natur.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

De planlagte snøgjerdene skal plasseres i området som Svalbard Villmarkssenter AS bruker som trasé for hundesledeturene sine om vinteren.
I korrespondanse mellom UNIS, Sysselmannen og Villmarkssenteret kommer det fram at Villmarkssenteret mener gjerdene vil forringe turistenes opplevelse av hundesledeproduktet deres.

«Møtene med Svalbard Villmarkssenter har ikke resultert i enighet rundt hvordan dette kan løses...», skriver UNIS i sitt oppsummeringsbrev til Sysselmannen.
Forstår frustrasjonen
Installasjonene UNIS skal sette opp blir fem meter lange og halvannen meter høye, og skal akkumulere snø i bestemte områder der en skal studere utvalgte planter, mikroorganismer og jordsmonnets reaksjon på økt snømengde.
– Jeg skjønner frustrasjonen til Villmarkssenteret over flere installasjoner som bryter med den uberørte naturen i området. Men i dette området vil man uansett se hytter, veier og flyplassen. Etter min oppfatning er området allerede berørt, sier sikkerhetssjef ved UNIS, Fred Skancke Hansen.

Han foreslår at Villmarkssenteret kan bruke installasjonene til å fortelle turistene om forskning, snø og planteliv på Svalbard.

Strategisk plassering
– Hvorfor må snøgjerdene stå akkurat der?
­– Området vi har valgt er regulert for rekreasjon, lettere næringsliv, undervisning og forskning. Når vi velger hvilke områder vi skal forske i, er det på bakgrunn av det vi vil forske på. I dette tilfellet er forekomsten av planter avgjørende sammen med avstanden til byen. Vi kunne ha satt opp snøgjerdene i Reindalen eller Sassendalen, men da ville det ha blitt en større totalbelastning på miljøet. Vi prøver å ikke presse aktivitet ut i periferien. Det er den overordna filosofien til UNIS, sier Hansen som håper å kunne begynne bygginga av gjerdene i løpet av denne eller neste uke.

Svalbard Villmarkssenter og Svalbard Reiselivsråd ville ikke kommentere saken før den er behandlet i Reiselivsrådet i slutten av måneden.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!