Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ønsker endring på galleriet

Galleriet brukes ofte i forbindelse med kulturarrangementer i Longyearbyen. Liv Mari Schei har blant annet opptrådt med sanger fra plata «Soløde». FOTO: Karine Nigar Aarskog

Ønsker endring på galleriet

Arbeiderpartiet vil be om en orientering om Svalbard Galleri på neste lokalstyremøte. Bakgrunnen er at styreleder i Kultur- og fritidsforetaket, Gustav Halsvik, er kritisk til driften.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Styreleder Gustav Halsvik innkalte i påskeuka til et ekstraordinært styremøte i Kultur- og fritidsforetaket, med galleriet som tema. Han ønsket å se på utgiftene til galleriet og diskutere andre alternativer enn at driften fortsetter midlertidig som i dag, med en ny galleribestyrer.
John W. Olsen, som har drevet galleriet i en årrekke, gir seg til sommeren, og Lokalstyret har lyst ut stillingen, med det forbeholdet at den kanskje vil forsvinne.
«Longyearbyen lokalstyre utreder for tiden prosjekt ”Nytt kultur- og allaktivitetsbygg” og en realisering av dette kan innebære at stillingen som galleribestyrer faller bort», står det i stillingsannonsen.

Uforutsigbart
Halsvik mener det er ugunstig å ansette en ny bestyrer når galleriets framtid er så usikker.
– Jeg ønsker å finne en løsning der vi slipper å dra med oss en ansatt inn i et nytt system og binde oss til utgifter i uoverskuelig framtid. Hvis galleriet skulle bli flyttet inn et nytt kulturhus, måtte bestyreren i så fall flytte med, sier han.
Han viser til en paragraf i Arbeidsmiljøloven som trådte i kraft ved årsskiftet, som sier at man ikke lenger kan ansette folk midlertidig.
Daglig leder for Kultur- og fritidsforetaket, Alf Seltveit, avviser at det blir noe problem.
– Det er fortsatt lov å si opp folk når arbeidsoppgaver faller bort. Vi signaliserer allerede nå som vi lyser ut stillingen at den kan falle bort, noe som også vil stå i kontrakten, sier Seltveit.

Vil ikke legge ned
Det ble imidlertid aldri noe av det ekstraordinære styremøtet som Halsvik kalte inn til i påsken. I stedet vil Arbeiderpartiet komme med en interpellasjon på det kommende lokalstyremøtet mandag om en uke, der de ber om en orientering om situasjonen på galleriet.
– Jeg har ikke sagt at galleriet skal legges ned, men jeg ønsker å se på alternativer. Jeg reagerte på at stillingen som bestyrer var lyst ut og ønsket å ha en diskusjon om det og om utgiftene til galleriet i Kultur- og fritidsforetaket. Men styret i foretaket kan ikke fatte noen vedtak, det er det Lokalstyret som gjør, sier Halsvik.

Avviser kjøpsplaner
Flere ansatte i foretaket har reagert på innspillet fra Halsvik fordi han selv har drevet galleri i Longyearbyen. Det er derfor stilt spørsmål rundt hans egne personlige interesser i saken.
– Alle vet at jeg er interessert i slik virksomhet, men jeg er ikke interessert i å drive galleriet slik som det er i dag, sier Halsvik.
Han understreker at det eneste han ønsker er å unngå å ansette en ny person, og heller leie ut galleriet eller overlate til andre å drifte det inntil det er kommet en avklaring om kulturhuset.
– Men stemmer det ikke at du har uttrykt ønske om å kjøpe galleriet?
– Det har jeg aldri sagt. Per i dag har jeg ingen interesse for det, men hva som ligger i framtida kan jeg ikke vite. Dersom galleriet blir lagt ut for salg er det sikkert mange som ville være interessert, og om jeg blir en av aktørene vil framtida vise.
– Er det ikke problematisk at du som er styreleder for Kultur- og fritidsforetaket fronter en slik sak?
– Det er bestandig et problem å ha flere hatter, så det er ikke uproblematisk i det hele tatt. Men dette dreier seg om sak, og ikke person, og det er som lokalstyrerepresentant jeg ønsker denne diskusjonen, ikke som styreleder.

Siste nytt i Nyheter

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

 
Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

– Over all forventning

Konserten i Gruve 3 lørdagskvelden ga 90.950 kroner til Tove Klaven som har vært på stamcellebehandling i Russland.

Varslet tidlig om skredfaren

Jan Otto Larsen ved Unis informerte flere ganger Longyearbyen lokalstyre (LL) om skredfaren i Lia og Nybyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!