Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ønsker endring på galleriet

Galleriet brukes ofte i forbindelse med kulturarrangementer i Longyearbyen. Liv Mari Schei har blant annet opptrådt med sanger fra plata «Soløde». FOTO: Karine Nigar Aarskog

Ønsker endring på galleriet

Arbeiderpartiet vil be om en orientering om Svalbard Galleri på neste lokalstyremøte. Bakgrunnen er at styreleder i Kultur- og fritidsforetaket, Gustav Halsvik, er kritisk til driften.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Styreleder Gustav Halsvik innkalte i påskeuka til et ekstraordinært styremøte i Kultur- og fritidsforetaket, med galleriet som tema. Han ønsket å se på utgiftene til galleriet og diskutere andre alternativer enn at driften fortsetter midlertidig som i dag, med en ny galleribestyrer.
John W. Olsen, som har drevet galleriet i en årrekke, gir seg til sommeren, og Lokalstyret har lyst ut stillingen, med det forbeholdet at den kanskje vil forsvinne.
«Longyearbyen lokalstyre utreder for tiden prosjekt ”Nytt kultur- og allaktivitetsbygg” og en realisering av dette kan innebære at stillingen som galleribestyrer faller bort», står det i stillingsannonsen.

Uforutsigbart
Halsvik mener det er ugunstig å ansette en ny bestyrer når galleriets framtid er så usikker.
– Jeg ønsker å finne en løsning der vi slipper å dra med oss en ansatt inn i et nytt system og binde oss til utgifter i uoverskuelig framtid. Hvis galleriet skulle bli flyttet inn et nytt kulturhus, måtte bestyreren i så fall flytte med, sier han.
Han viser til en paragraf i Arbeidsmiljøloven som trådte i kraft ved årsskiftet, som sier at man ikke lenger kan ansette folk midlertidig.
Daglig leder for Kultur- og fritidsforetaket, Alf Seltveit, avviser at det blir noe problem.
– Det er fortsatt lov å si opp folk når arbeidsoppgaver faller bort. Vi signaliserer allerede nå som vi lyser ut stillingen at den kan falle bort, noe som også vil stå i kontrakten, sier Seltveit.

Vil ikke legge ned
Det ble imidlertid aldri noe av det ekstraordinære styremøtet som Halsvik kalte inn til i påsken. I stedet vil Arbeiderpartiet komme med en interpellasjon på det kommende lokalstyremøtet mandag om en uke, der de ber om en orientering om situasjonen på galleriet.
– Jeg har ikke sagt at galleriet skal legges ned, men jeg ønsker å se på alternativer. Jeg reagerte på at stillingen som bestyrer var lyst ut og ønsket å ha en diskusjon om det og om utgiftene til galleriet i Kultur- og fritidsforetaket. Men styret i foretaket kan ikke fatte noen vedtak, det er det Lokalstyret som gjør, sier Halsvik.

Avviser kjøpsplaner
Flere ansatte i foretaket har reagert på innspillet fra Halsvik fordi han selv har drevet galleri i Longyearbyen. Det er derfor stilt spørsmål rundt hans egne personlige interesser i saken.
– Alle vet at jeg er interessert i slik virksomhet, men jeg er ikke interessert i å drive galleriet slik som det er i dag, sier Halsvik.
Han understreker at det eneste han ønsker er å unngå å ansette en ny person, og heller leie ut galleriet eller overlate til andre å drifte det inntil det er kommet en avklaring om kulturhuset.
– Men stemmer det ikke at du har uttrykt ønske om å kjøpe galleriet?
– Det har jeg aldri sagt. Per i dag har jeg ingen interesse for det, men hva som ligger i framtida kan jeg ikke vite. Dersom galleriet blir lagt ut for salg er det sikkert mange som ville være interessert, og om jeg blir en av aktørene vil framtida vise.
– Er det ikke problematisk at du som er styreleder for Kultur- og fritidsforetaket fronter en slik sak?
– Det er bestandig et problem å ha flere hatter, så det er ikke uproblematisk i det hele tatt. Men dette dreier seg om sak, og ikke person, og det er som lokalstyrerepresentant jeg ønsker denne diskusjonen, ikke som styreleder.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!