Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ønsker bobilcamp til Pyramiden

 

Ønsker bobilcamp til Pyramiden

En tysk kunstner ønsker å frakte ti bobiler med tyske turister opp til Pyramiden neste sommer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Russerne synes ideen er svært interessant, og dersom vi får klarsignal fra Sysselmannen kommer vi til å diskutere forslaget videre, forklarer tyske Hans Peter Neuber.
I forrige uke sendte han en mail til Sysselmannen hvor han kommer med et ønske om å frakte ti tyske bobiler opp til Pyramiden neste sommer.
– Dette er i alle fall en helt ny type henvendelse for meg, sier reiselivsrådgiver hos Sysselmannen, Stein Tore Pedersen til Svalbardposten.
 «Vi skal ikke kjøre rundt med bobilene, bare bruke bilen som vår egen «hytte» i Pyramiden. Vi skal gå på turer i området!» skriver Neuber i mailen.
Han har tilbrakt sommeren i Pyramiden, sammen med familien, med Sysselmannen og Trust Arktikugols godkjennelse.

Trusten positiv
Siden Pyramiden er en traktateiendom som tilhører Trust Arktikugol, er Neuber avhengig av en godkjennelse fra trusten og Sysselmannen før han kan gjennomføre planene sine.
I en mail til Svalbardposten skriver Neuber at generaldirektøren i trusten har gitt ham positiv tilbakemelding på forslaget med de ti bobilene.
– Vi har et dypt vennskap med russerne i Pyramiden, og ønsker å gjøre flere ting sammen, sier Neuber.
Svalbardposten har ikke fått bekreftet at Trust Arktikugol stiller seg positive til Hans Peter Neubers bobilplaner. Heller ikke Pedersen har lyktes i å komme i kontakt med Aleksander P. Veselov.

Søker naturen
Neuber forteller at bobilene vil bli brakt opp med «Nordbjørn», og vil bli seilt ned igjen til Tyskland sammen med eierne. Bobilene skal ikke leies ut til andre turister.
– Alle som blir med på en slik tur er folk som er svært opptatt av å ta vare på naturen, og søker urørt natur og spesielle opplevelser. Dette er ingen vanlige turister, sier Neuber.
Han forteller at han i planene legger stor vekt på at gruppen skal ta med seg alt av søppel ned til fastlandet.
Friskt drikkevann skal de få av russerne, og bobilene vil være selvforsynt med både strøm og mat.
– Vi kommer til å ta med oss korn som vi kan bake våre egne brød av, forklarer Neuber.
Neuber ønske å plassere bobilene ved den gamle helikopterplassen i Pyramiden.

Vanskelig å si ja
Neuber kom til Svalbard for første gang i 2001, og har blant annet vært guide for tyske turister. Som komponist lar han seg også inspirere av naturen på Svalbard.
Sysselmannen har så langt ikke tatt stilling til om de vil tillate Neubers bobilcamp.
– Med tanke på den lange prosessen knyttet til næringshyttene blir det både vanskelig og galt av oss å svare ja på denne henvendelsen etter så kort tid, sier Pedersen.
Han har sendt et svar til Neuber hvor han krever at tyskeren søker om tillatelse etter Svalbardmiljølovens paragraf 57. Denne paragrafen regulerer overnattingssteder og endringen av bruk av anlegg i området utenfor planområdet.
– Før denne godkjennelsen er klar vil ikke henvendelsen bli vurdert, sier Pedersen. Han er sikker på at Neuber bare har gode hensikter med planene.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!