Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Omstridt forskningsprosjekt

Vebjørn Veiberg er forsker ved forskningsinstitusjonen Nina i Trondheim. FOTO: Birger Amundsen

Omstridt forskningsprosjekt

En reinsimle fikk knekt nakken og døde etter å ha blitt jaget og fanget av forskere i Colesdalen. Mange forbipasserende har reagert negativt på forskernes behandling av dyrene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi mistet et dyr forrige torsdag. Det fikk nettet i geviret under innfangingen, og en vridning på hodet. Det merkelige er at dyret virket helt fint til å begynne med, inntil vi begynte å ta våre prøver. Da sovnet det bare inn, forklarer forsker Vebjørn Veiberg fra Norsk institutt for naturforskning (Nina) i Trondheim.
Veiberg og fire andre forskere har holdt til i hytta Tarandbu i Reindalen siden 5. april. Mandag avsluttet de arbeidet etter å ha fanget 105 reinsimler i området Reindalen, Semmeldalen og Colesdalen.

Fangst
Forskerne bruker snøskutere og et garn på fem ganger sju meter. To personer på hver sin skuter kjører raskt opp etter den løpende reinen, mens to sitter bakpå og holder garnet utspent med bruk av to påler. Idet de har reinsdyret mellom seg slippes garnet.
– Vi forsøker å ta dyret på flat mark, eller i en slak motbakke. På det harde føret vi har hatt den siste tiden kan dyret få høy fart, så det er om å gjøre å bruke fornuft, sier Veiberg.

Ikke fornøyd
Han er ikke direkte fornøyd med at Svalbardposten velger å fokusere på det som gikk galt og at et dyr døde, og ikke på selve prosjektet. Men han innrømmer samtidig at flere forbipasserende har reagert, at det har vanket kjeft og at folk spør om hva i alle verden det er de holder på med.
Uhellet med reinsimla som døde skjedde i Colesdalen, ikke langt fra skuterløypa til Barentsburg.

Godkjent
Forsøkene er godkjent av Forsøksdyrutvalget (FDU), men utvalget kontrollerer ikke hvordan forskerne behandler dyrene.
– Dette er noe både FDU, Mattilsynet og Landbruks- og matdepartementet er klar over og ønsker å gjøre noe med, sier Gunvor Knudsen i Forsøksdyrutvalgets sekretariat.
Hun sier videre at forskerne skal følge nedskrevne prosedyrer, hvor det er gitt grenser for hvor lenge et dyr kan jages.
Sysselmannen fører heller ingen kontroll med forskerne, og hvordan de opptrer i felt, og det er ikke etablert noe samarbeid mellom FDU og Sysselmannen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!