Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Omstridt forskningsprosjekt

Vebjørn Veiberg er forsker ved forskningsinstitusjonen Nina i Trondheim. FOTO: Birger Amundsen

Omstridt forskningsprosjekt

En reinsimle fikk knekt nakken og døde etter å ha blitt jaget og fanget av forskere i Colesdalen. Mange forbipasserende har reagert negativt på forskernes behandling av dyrene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi mistet et dyr forrige torsdag. Det fikk nettet i geviret under innfangingen, og en vridning på hodet. Det merkelige er at dyret virket helt fint til å begynne med, inntil vi begynte å ta våre prøver. Da sovnet det bare inn, forklarer forsker Vebjørn Veiberg fra Norsk institutt for naturforskning (Nina) i Trondheim.
Veiberg og fire andre forskere har holdt til i hytta Tarandbu i Reindalen siden 5. april. Mandag avsluttet de arbeidet etter å ha fanget 105 reinsimler i området Reindalen, Semmeldalen og Colesdalen.

Fangst
Forskerne bruker snøskutere og et garn på fem ganger sju meter. To personer på hver sin skuter kjører raskt opp etter den løpende reinen, mens to sitter bakpå og holder garnet utspent med bruk av to påler. Idet de har reinsdyret mellom seg slippes garnet.
– Vi forsøker å ta dyret på flat mark, eller i en slak motbakke. På det harde føret vi har hatt den siste tiden kan dyret få høy fart, så det er om å gjøre å bruke fornuft, sier Veiberg.

Ikke fornøyd
Han er ikke direkte fornøyd med at Svalbardposten velger å fokusere på det som gikk galt og at et dyr døde, og ikke på selve prosjektet. Men han innrømmer samtidig at flere forbipasserende har reagert, at det har vanket kjeft og at folk spør om hva i alle verden det er de holder på med.
Uhellet med reinsimla som døde skjedde i Colesdalen, ikke langt fra skuterløypa til Barentsburg.

Godkjent
Forsøkene er godkjent av Forsøksdyrutvalget (FDU), men utvalget kontrollerer ikke hvordan forskerne behandler dyrene.
– Dette er noe både FDU, Mattilsynet og Landbruks- og matdepartementet er klar over og ønsker å gjøre noe med, sier Gunvor Knudsen i Forsøksdyrutvalgets sekretariat.
Hun sier videre at forskerne skal følge nedskrevne prosedyrer, hvor det er gitt grenser for hvor lenge et dyr kan jages.
Sysselmannen fører heller ingen kontroll med forskerne, og hvordan de opptrer i felt, og det er ikke etablert noe samarbeid mellom FDU og Sysselmannen.

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!