Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Omslag

Det var en av disse krispe dagene i romjulen. Temperaturen lå der og vippet bedagelig rundt minus 20.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var så godt som vindstille, kan hende med et aldeles lite østlig drag i luften – som en kiling bare, ytterst i nesevingen. Det var inne i Adventdalen, noen ørsmå kilometer unna lyshavet i Longyeardalen, og det var stjerneklart. Der var Store Bjørn og Lille Bjørn, og der var Polstjerna rett opp. Og det er da, mens man ligger der og glaner like opp i uendeligheten, at det slår en hvor forunderlige alt er. At vi driver på med det vi gjør, og at vi tusler rundt og er såre fornøyd. At dag er natt og natt er dag. At mørket der ute er så uendelig, uendelig. Og at det meste som foregår her nede på vår lille klump av jord og fjell og hav og is i det store mørkets perspektiv er som et lite sukk bare.

Det er sånn omtrent 2.000 av oss her i vår lille dalstubb, fem hundre lenger ute i fjorden og noen titalls personer dypt inne i fjellet i Svea, uten Polstjerna til å navigere etter om de skulle rote seg bort i mørket. Vi glemmer selvsagt ikke folket i Ny-Ålesund og Hornsund, på Hopen og Bjørnøya. Vi ser samme stjernehimmel, men vi ser den knapt på grunn av kunstlyset som omgir oss så massivt på denne tiden av året. Det å se seg selv som det lille rusket man er, vil kan hende bevege oss på en eller annen måte. Ikke nødvendigvis så vi faller sammen i ren avmakt, og får oss til å henfalle til tukling med høyere makter. Men mer som terapi, og for å se året som har gått med langdistanseblikk. Om det hjelper? Det er ikke godt å si, men det kan sette i gang andre tanker.

Om ikke vidløftigheter om vårt nye kulturhus, så noen spredte tanker om sløsing av energi til kiv og spetakkel. Det må da gå an å komme fram til noe som kan forene en liten flokk som oss, om noe som vil gagne oss og berike oss på alle måter. La oss satse maksimalt på lokaldemokratiet, for vi har da valgt femten personer nettopp for å ivareta våre interesser. Og skulle du henfalle til surmuling, er det bare å la din stemme høres ved neste valg.

Har vi lidd vondt i dalen i året som gikk? Har vi vært tvunget til å grave dypt blant lommerusket for å få oss en kneip og en pakke melk? Neppe. Noe av motivasjonen for å bo her er økonomisk betinget. Vi har så vi klarer oss, og kakken til. Kommer du som fremmed hit er det nok å kaste et blikk på bilparken, snøskuterparken og båtparken. Og på alt utstyr vi omgir oss med, om du slipper inn i huset vi bor i.

La gå da at nyåret kom plaskende i harde kast. At vannet igjen flommet nedover dalen, like brått som det gjorde i fjor, i forfjor, for ti år siden, for 50 år siden. Vi skal ikke henfalle til dyster grubling om det bærer like lukt i fortapelsen med oss alle. Var det noen som nevnte global oppvarming? Hørte jeg noen kviskre menneskeskapt? Så lenge vi ser Stella Polaris er det håp.

Amen, og godt nytt år.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!