Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Område til besvær

Vi har et område i Longyearbyen som fra gammelt av har vært et sted for frifanter og cowboyer. Det er et særpreget sted, et rufsete ting-og-tang-sted. Et sted med egne lover og regler.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Satt du med ei skakk brakke, ei noe sjaskete plankebu, en haug paller, en knust skuter du ikke hadde hjerte til å kvitte deg med, ja, hva som helst som skulle plasseres et sted, var Sjøområdet stedet. Her sto også båtene i vinteropplag.

Siden den gang har mye skjedd. De skakke naustene nederst mot fjorden, den gang de faktisk ble brukt som naust og ikke som krypinn og utleiebolig, var båthus. Porten mot havet var for båten. Alt dette er historie. Nå er Sjøområdet en av Longyearbyens bebodde bydeler. Hvor mye lokale politikere og sentrale myndigheter enn later som om det ikke er tilfelle, rokker ikke det ved det faktum at naustene i Sjøområdet etter hvert huser mange mennesker. Området er blitt et alternativt bosted, et sted for folk som ikke vil bo seg i hjel. Og et sted for folk som foretrekker utkanten.

Etter at lokaldemokratiet ble innført har forholdene endret seg. Nå kreves det at spillereglene følges, selv spilleregler ingen har sett. Sjøområdet er en prøvestein for Longyearbyen lokalstyre. De innledende runder har ikke gått særlig bra. For fem år siden uttalte en seksjonsleder i daværende Svalbard Samfunnsdrift (SSD) at de ikke lenger ville akseptere at naustene ble brukt til boligformål. Begrunnelsen var brannfaren: Bygningene lå tett i tett uten brannskiller, samtidig som det var lagret bensin og andre brannfarlige stoffer rundt om i bygningene. «Bruk av naustene til egen bolig, fritidsbolig eller utleiebolig er i strid med de forutsetninger som lå til grunn ved opprinnelig tildeling av nausttomt», skrev SSD i et brev til nausteierne i 2001.
Tre år senere ble det gitt tillatelse til å bygge en rekke på åtte «sjøboder» i området, eller, som det heter, «lager og kontorer». Samtidig ble det presisert at bodene ikke kunne brukes til boliger. Administrasjonssjef den gang som nå, Sigmund Engdahl, ville ikke spekulere i hva som ville bli konsekvensen om folk faktisk tok sjøbodene i bruk som bolig. «Vi forutsetter at det ikke foregår noe ulovlig inntil det motsatte er bevist», sa han den gang. Ikke lenge etter så de lokale politikerne seg tvunget til å be Sysselmann om hjelp for å rydde opp i det hele. Sjøområdet hadde utviklet seg til en administrativ knute. Så hard var knuten blitt at alle toet sine hender og sparket den over til Miljøverndepartementet (MD). Akkurat det er noe ironisk siden byens lokale politikere ellers vil regjere uten innblanding av Store far i sør.

Etter å ha tygget på knuten i to år ber nå MD Lokalstyret selv rydde opp. Sjøområdet er fortsatt cowboyland. Det eneste som mangler er en lokal sheriff.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!