Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Omkamp om Huset

Anne Lise Klungseth Sandvik har tatt initiativ til å etablere en venneforening for Huset. Kultursjef Einar Buø er ikke negativ til planene, men advarer mot en mulig konflikt. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Omkamp om Huset

En venneforening skal holde liv i kinosalen på Huset etter at det nye kulturhuset står ferdig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.12.2009 kl 12:00

Ildsjelen bak ideen er Anne Lise Klungseth Sandvik, som har vært en ihuga motstander av nytt kulturhus siden diskusjonen startet for flere år siden. Nå håper hun at kinosalen på Huset kan fortsette å være et sted for kulturarrangementer, selv etter at det nye kulturhuset er bygget.

– Vi planlegger å etablere en venneforening med en medlemskontingent og dugnadsinnsats. Planen er å isolere, vaske og pusse opp kinosalen, og drømmen er at den skal framstå som da den var ny, sier Sandvik.

Må betale strøm

Ifølge Sandvik har hun inngått en muntlig avtale med eierne av Huset om at venneforeningen skal få bruke Huset vederlagsfritt mot at de betaler deler av utgiftene til strøm. Venneforeningen skal også stå for det innvendige vedlikeholdet.

– Eierne av Huset er positive til å ha liv i salen og ønsker fortsatt å være en del av kulturlivet, sier Sandvik.

Ifølge henne er det mange som vil være med i foreningen. Hun understreker imidlertid at den fortsatt er på planleggingsstadiet og at ingenting foreløpig er avtalt skriftlig.

Billig løsning

Eier av Huset, Odd Harald Hauge, mener avtalen med venneforeningen er en billig løsning for å bevare et historisk bygg. 

– Så lenge vi slipper å tape eller betale for at salen skal brukes, trenger vi ikke å tjene på det. Da er vi fornøyde, sier Odd Harald Hauge.

Han mener Longyearbyen på denne måten kan få i pose og sekk, ved at det bygges et nytt kulturhus, og at Huset likevel består som kulturarena. 

– Vi er veldig opptatt av at salen skal brukes, den er byens viktigste rom. Tenk på alt som har foregått der. Vi vil at Huset skal være levende og vil tro det er noe hele byen har glede av, sier han. 

Tåler ikke konflikt

Kultursjef i Longyearbyen lokalstyre (LL), Einar Buø, frykter imidlertid at det kan oppstå konflikter hvis det blir diskusjon om de ulike arrangementene skal holdes i det nye kulturhuset eller på Huset.

– Det er et faktum at kinosalen blir liggende, og at eierne av Huset dekker halvparten av driftskostnadene og låner salen bort til en venneforening. Men bruken av de to enhetene tåler ikke en konflikt seg imellom, sier Buø.

Han synes det er godt å få diskusjonen så tidlig som mulig, for at alle skal være oppmerksomme på de problemstillingene som kan komme.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!