Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Omkamp om forskerhotellet

Er dette et hotell, pensjonat eller et hybelhus? Det skal politikerne i Longyearbyen muligens finne ut av mandag. FOTO: Birger Amundsen

Omkamp om forskerhotellet

I januar sa Miljø- og næringsutvalget nei til at Unis kan bruke forskerhotellet som hybelhus. Mandag blir det omkamp, etter at Ap-medlemmene i utvalget har ombestemt seg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.03.2012 kl 11:00

Høyrepolitiker Trond E. Johansen i lokalstyret reagerer sterkt på at saken om forskerhotellet kommer opp til ny behandling mandag i Miljø- og næringsutvalget (MNU). Utvalget behandlet saken for noe over en måned siden, og sa da nei til endring av delplanen for området.

Et ja ville gitt Unis muligheten til å innlosjere doktogradsstudenter i inntil fire år i bygningen, som i utgangspunktet kun skulle brukes til kortidsbolig for gjesteforelesere og forskere.

Bom for Unis

Fungerende Unis-direktør Helen Flå reagerte med skuffelse og sinne over vedtaket.

Trond E. Johansen er nestleder i MNU, og ledet møtet som satte bom for Unis sine planer.

– Jeg mener at et vedtak er et vedtak, derfor forstår jeg ikke at saken skal opp til ny behandling, sier han.

Johansen fikk med seg tre av MNUs fem medlemmer, blant annet Arbeiderpartiets to representanter, og avviste forslaget til endring av delplanen.

Nye opplysninger

Det er Ap-representantene Ottar Svensen og Kari Schrøder Hansen som sørger for at saken kommer opp på nytt i MNU mandag.

Fjorten dager etter vedtaket sendte Svensen et brev til Longyearbyen lokalstyre (LL) og ba om ny behandling:

«I ettertid har det fremkommet opplysninger som jeg ikke kjente til på behandling av forslaget, samt at jeg var i den tro at saken allikevel ville bli behandlet av Lokalstyre, og at MNU sitt vedtak var rådgivende.»

Svensen viser til forvaltningsloven og ber om at saken behandles på nytt.

Noen dager senere sender Schrøder Hansen brev til LL og sier at hun støtter forslaget fra Svensen.

Langvarig strid

Striden om forskerhotellet startet allerede da planen ble lansert for fem år siden. Bygningen er reist, men striden fortsetter. Nå handler det om hva den skal brukes til.

Problemet som har oppstått er at Unis har endret planen om bruken av hotellet.

I mars 2007 uttalte Unis-direktør Gunnnar Sand til Svalbardposten:

– De som skal bo i dette komplekset har tidligere bodd på hybler andre steder i byen, for vi har ikke råd til å ha dem på hotell. Det er kun de som arbeider på Unis i kortere perioder som skal bo på vårt forskerhotell.

Sand understreket at Unis hadde bruk for hotellrom ikke hybler siden det kun var snakk om kortere opphold.

Klart til innflytting

Hotellet sto klart til innflytting i august i fjor. Unis-direktør Gunnar Sand var da gått over til å omtale hotellet som pensjonat, etter at det hadde oppstått uenighet mellom Unis og Longyearbyen lokalstyre om hvem som skulle bo der.

– Det har blitt en diskusjon om hvor lenge det går an å bo i et pensjonat. Vår intensjon er å kunne romme hele spektret fra én overnatting til doktorgradsstipendiater som skal bo der i tre-fire år, uttalte Sand til Svalbardposten i mars i fjor.

For å få tillatelse til det må området omdefineres til boligformål, samt at det også kreves bruksendring for bygningen.

Longyearbyen lokalstyres minstekrav til bolig er rundt 42 kvadratmeter, samt boder og tilrettelagt plass for parkering av kjøretøy. Rommene i hotellet er 25 kvadratmeter store.

Unis omtaler nå bygningen som Unis Guest House (UGH).

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!