Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Omgitt av fornøyde reisende

Svalbard Lufthavn har flere fornøyde reisende enn de fleste andre norske flyplassene. Avinor-sjef Morten Ulsnes er fornøyd med resultatet fra årets brukerundersøkelse. FOTO: Eirik Palm

Omgitt av fornøyde reisende

Flypassasjerer til og fra Svalbard er blant de mest fornøyde, skal vi tro undersøkelsen som er gjort på europeiske flyplasser.

Tekst:

Publisert:

– Dette har vi jobbet med fortløpende. Alle er i en servicebransje, fastslår Avinor-sjef Morten Ulsnes på Svalbard.

Alta foran, Tromsø bak
Svalbard lufthavn Longyear kommer på en 30. plass i årets store flyplassundersøkelse i Europa. Totalt er det gjennomført undersøkelser på 121 ulike lufthavner av ulike størrelser, 15 av dem norske. Et vilkårlig antall reisene er stilt de samme spørsmålene, og i Norge er det bare Torp og Alta lufthavn som får høyere score fra passasjerene. Bak kommer blant annet Gardermoen og Tromsø lufthavner på henholdsvis 64. og 86. plass.

Tar med «godfølelsen»

– Overordnet scorerer vi best på at det er en liten og oversiktlig lufthavn, de som jobber på lufthavna blir oppfattet som høflige og hjelpsomme, og vi skal heller ikke se bort fra at de har hatt et godt opphold på Svalbard. Følelsen etter et godt opphold blir nok tatt med inn i lufthavna, og desto viktigere er det for oss å opprettholde denne følelsen, sier Ulsnes.

Undersøkelsen blir gjennomført flere ganger årlig ved de største lufthavnene, mens de mindre har noe lavere frekvens. Ulsnes sier resultatene for Svalbard har variert, og at flyplassen hadde svært høy score like etter at det nye terminalbygget sto ferdig. Deretter ble den lavere, men etter forrige måling bestemte de seg at de skulle være blant den beste tredelen.

Undersøkelsen skjer over ei uke i avgangshallen av et eksternt selskap, hvor vilkårlige passasjerer får et skjema de fyller ut. Undersøkelsen tar for seg flere sider ved å reise over en lufthavn, fra tilgjengelighet, ventetid på bagasje, innsjekk og sikkerhetskontroll til atmosfære, toaletter og shopping.

– Det er jo slik at vi ikke kan konkurrere på shoppingsmuligheter, men til tross for det er det bra tilbakemeldinger på «value for money».

Færre fly, flere reisende

Selv om det har blitt færre avganger i løpet av året, har passasjertallet økt. For september var økningen 7,9 prosent sammenliknet med samme periode i fjor, og de ni første månedene er den totale økningen på 7,2 prosent.

Fram til 30. september hadde til sammen 137.533 passasjerer reist over lufthavna.
På samme tid har det vært en nedgang i flybevegelsene på 2,3 prosent, blant annet fordi SAS har kuttet nattflyet fra Tromsø.

Svalbard lufthavn er også et viktig arbeidssted i Longyearbyen. 96 årsverk fordelt på 115 personer har sin arbeidsplass i ulike selskap på og rundt flyplassen.

– Nå gjelder det å holde trøkket og helst være enda litt bedre. Det blir en jobb vi gjør i samarbeid med de andre aktørene i terminalen, sier Avinor-sjef Morten Ulsnes.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!