Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Omfattende sikringsarbeid

Det ble daglig sendt ut helikopter for å sjekke fjellsidene rundt Longyearbyen. Det ble også sendt ut folk for å vurdere faren for jord- og flomskred. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Omfattende sikringsarbeid

Onsdag var 259 personer evakuert i Longyearbyen. Lokalstyreleder Arild Olsen ønsker å unngå at byen må evakueres igjen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.11.2016 kl 08:20

Store deler av Lia, hele Nybyen, en husrekke i Gruvedalen og kirka var fremdeles evakuert da Svalbardposten gikk i trykken onsdag. Flere veier var stengt og det var ferdselsforbud i store områder. Uværet denne uken kom samtidig som Norges vassdrags- og energidirektorat jobber med en skredrapport for Longyearbyen. Den blir viktig når politikerne skal planlegge fremtidens by.

– Jeg vil ikke spekulere i utfallet av rapporten, men vi har mange naturfarer konsentrert på et lite område som stiller store krav til myndighetene i Longyearbyen, sier lokalstyreleder Arild Olsen (Ap).

Vil unngå evakuering

Han ønsker ikke at store deler av byens befolkning skal bli nødt til å evakuere i fremtiden.

Da har man to alternativer: skred og flomsikring eller å få flyttet bebyggelsen.

– Det store målet må være at vi vil havne i en situasjon der evakuering ikke er nødvendig. Inntil videre jobber vi for å få tilstrekkelig kontroll for å treffe faglige gode beslutninger på evakuering og å åpne opp for at folk kan flytte tilbake, sier han.

– Har terskelen for evakuering blitt lav etter skredet 19. desember?

– Vi har gjort oss noen erfaringer og hatt noen læringspunkter. Longyearbyen er et sted med mange naturfarer. Subjektivt så syns jeg dette med klimatiske endringer har akselerert voldsomt de siste årene. Det har blitt mer vått og voldsomt vær, og det vil prege situasjonen, svarer han.

– Godt samarbeid

Det er Sysselmannen som har hatt det siste ordet når områder har blitt evakuert, mens Longyearbyen lokalstyre har hatt ansvar for gjennomføring av evakueringen.

– Jeg synes det har fungert veldig bra. Først og fremst vil jeg si at alle etatene har jobbet bra sammen. Befolkningen har vært forståelsesfulle og stilt opp for hverandre. Jeg har opplevd at folk har satt pris på at vi viser at vi har kontroll over situasjonen, sier Olsen.

Avgjørelsene om evakuering og stenging av områder er gjort i tett samråd med NVE. Etter at meldingen om store nedbørsmengder kom i helgen, leste de seg opp på tidligere skredhendelser i Longyearbyen. Både i 1972 og i 1981 ble Longyearbyen truffet av intens nedbør som resulterte i stor skredaktivitet. Ut fra det vurderte de at det kunne gå mange jord- og flomskred i Longyearbyen denne uken, og at flere av skredene kunne true bebyggelsen.

Kontinuerlig overvåkning

Tirsdag ble det observert en del sprekker i bakken under Sukkertoppen og rundt Gruvedalen, samt noen mindre jord- og flomskred. Sprekkene er tydelige tegn på bevegelse i bakken, som kan utvikle seg til skred. Sysselmannen har fløyet helikopter over Longyearbyen sammen med folk fra Longyearbyen lokalstyre og Unis, med NVE på tråden.

– Så må vi se hva smårasene og sprekkene sier oss. Er det småras som er ufarlige eller noe som må sjekkes nærmere. Så ser man på hva slags type sprekker og småras det er, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Hun synes også at arbeidet mellom etatene har fungert bra.

– Hovedinntrykket er at vi jobber godt sammen. Det er et godt samarbeidsklima, det er kjempeviktig ikke minst for oss som skal ta avgjørelsen om evakuering og oppheving av evakuering. Vi får gode faglige råd og samarbeider godt, selv om vi blir slitne og det blir lange dager, sier Askholt.


Fire om været
Store deler av Longyearbyen er evakuert. Føler du deg trygg?


Silje Hagen (33), prosjektleder Aktiv
– Ja. Jeg beveger meg ikke i utsatte
områder, og følger anvisninger fra
Longyearbyen lokalstyre og Sysselmannen.
Karolina Paquin (27), guide
– Nei, det er en skummel situasjon, og
man vet ikke hva været kan gjøre.
Sysselmannen gjør derimot hva som
må til, og det er bra.

Karin Mella (64), butikksjef Svalbardbutikken
– Nei, man føler jo på situasjonen. Jeg
bor på et trygt sted, men det er jo
litt skremmende. Man tenker først at
mediene blåser opp situasjonen, men
det er jo faktisk realiteten. Folk tar det
veldig godt, og Sysselmannen og LL
gjør en god jobb.


Morten Flygel (58), diamantansvarlig, Gullgruva
– Ja, først og fremst fordi jeg ikke bor
i et utsatt område. Men det er fullt
forståelig at folk er engstelige, det er
jo en dramatisk og ny situasjon.

Siste nytt i Nyheter

Det blir informasjonsmøte for alle på kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!