Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Omfattende sikringsarbeid

Det ble daglig sendt ut helikopter for å sjekke fjellsidene rundt Longyearbyen. Det ble også sendt ut folk for å vurdere faren for jord- og flomskred. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Omfattende sikringsarbeid

Onsdag var 259 personer evakuert i Longyearbyen. Lokalstyreleder Arild Olsen ønsker å unngå at byen må evakueres igjen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.11.2016 kl 08:20

Store deler av Lia, hele Nybyen, en husrekke i Gruvedalen og kirka var fremdeles evakuert da Svalbardposten gikk i trykken onsdag. Flere veier var stengt og det var ferdselsforbud i store områder. Uværet denne uken kom samtidig som Norges vassdrags- og energidirektorat jobber med en skredrapport for Longyearbyen. Den blir viktig når politikerne skal planlegge fremtidens by.

– Jeg vil ikke spekulere i utfallet av rapporten, men vi har mange naturfarer konsentrert på et lite område som stiller store krav til myndighetene i Longyearbyen, sier lokalstyreleder Arild Olsen (Ap).

Vil unngå evakuering

Han ønsker ikke at store deler av byens befolkning skal bli nødt til å evakuere i fremtiden.

Da har man to alternativer: skred og flomsikring eller å få flyttet bebyggelsen.

– Det store målet må være at vi vil havne i en situasjon der evakuering ikke er nødvendig. Inntil videre jobber vi for å få tilstrekkelig kontroll for å treffe faglige gode beslutninger på evakuering og å åpne opp for at folk kan flytte tilbake, sier han.

– Har terskelen for evakuering blitt lav etter skredet 19. desember?

– Vi har gjort oss noen erfaringer og hatt noen læringspunkter. Longyearbyen er et sted med mange naturfarer. Subjektivt så syns jeg dette med klimatiske endringer har akselerert voldsomt de siste årene. Det har blitt mer vått og voldsomt vær, og det vil prege situasjonen, svarer han.

– Godt samarbeid

Det er Sysselmannen som har hatt det siste ordet når områder har blitt evakuert, mens Longyearbyen lokalstyre har hatt ansvar for gjennomføring av evakueringen.

– Jeg synes det har fungert veldig bra. Først og fremst vil jeg si at alle etatene har jobbet bra sammen. Befolkningen har vært forståelsesfulle og stilt opp for hverandre. Jeg har opplevd at folk har satt pris på at vi viser at vi har kontroll over situasjonen, sier Olsen.

Avgjørelsene om evakuering og stenging av områder er gjort i tett samråd med NVE. Etter at meldingen om store nedbørsmengder kom i helgen, leste de seg opp på tidligere skredhendelser i Longyearbyen. Både i 1972 og i 1981 ble Longyearbyen truffet av intens nedbør som resulterte i stor skredaktivitet. Ut fra det vurderte de at det kunne gå mange jord- og flomskred i Longyearbyen denne uken, og at flere av skredene kunne true bebyggelsen.

Kontinuerlig overvåkning

Tirsdag ble det observert en del sprekker i bakken under Sukkertoppen og rundt Gruvedalen, samt noen mindre jord- og flomskred. Sprekkene er tydelige tegn på bevegelse i bakken, som kan utvikle seg til skred. Sysselmannen har fløyet helikopter over Longyearbyen sammen med folk fra Longyearbyen lokalstyre og Unis, med NVE på tråden.

– Så må vi se hva smårasene og sprekkene sier oss. Er det småras som er ufarlige eller noe som må sjekkes nærmere. Så ser man på hva slags type sprekker og småras det er, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Hun synes også at arbeidet mellom etatene har fungert bra.

– Hovedinntrykket er at vi jobber godt sammen. Det er et godt samarbeidsklima, det er kjempeviktig ikke minst for oss som skal ta avgjørelsen om evakuering og oppheving av evakuering. Vi får gode faglige råd og samarbeider godt, selv om vi blir slitne og det blir lange dager, sier Askholt.


Fire om været
Store deler av Longyearbyen er evakuert. Føler du deg trygg?


Silje Hagen (33), prosjektleder Aktiv
– Ja. Jeg beveger meg ikke i utsatte
områder, og følger anvisninger fra
Longyearbyen lokalstyre og Sysselmannen.
Karolina Paquin (27), guide
– Nei, det er en skummel situasjon, og
man vet ikke hva været kan gjøre.
Sysselmannen gjør derimot hva som
må til, og det er bra.

Karin Mella (64), butikksjef Svalbardbutikken
– Nei, man føler jo på situasjonen. Jeg
bor på et trygt sted, men det er jo
litt skremmende. Man tenker først at
mediene blåser opp situasjonen, men
det er jo faktisk realiteten. Folk tar det
veldig godt, og Sysselmannen og LL
gjør en god jobb.


Morten Flygel (58), diamantansvarlig, Gullgruva
– Ja, først og fremst fordi jeg ikke bor
i et utsatt område. Men det er fullt
forståelig at folk er engstelige, det er
jo en dramatisk og ny situasjon.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!