Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Om Rema skal inn må polet ut

Coop Svalbardbutikken er den eneste dagligvarebutikken i Longyearbyen i dag. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Om Rema skal inn må polet ut

Matbutikker ønsker å etablere seg i Longyearbyen, men de kommer ikke før Nordpolet får egen inngang. Politikerne vurderer å stille krav til Svalbardbutikken.

Tekst:

Publisert:

Flere dagligvarebutikker ønsker seg til Longyearbyen, men de stiller alle samme krav.

«Vi vurderer fortløpende nye mulige markedsområder og er ikke fremmed for tanken om å etablere oss i Longyearbyen. Her er ingenting besluttet enda. Det vil være uaktuelt å etablere seg i Longyearbyen dersom vinmonopolet er integrert i lokalet til Coop eller deler inngang med dem», skriver regiondirektør Ronny Repvik i Rema 1000 i en epost til Svalbardposten.

– Uheldig

Flere kjeder har vurdert Longyearbyen og hatt kontakt med Amfi-kjeden som eier Lompensenteret.

– Det er en uheldig konkurransemessig situasjon at polet ligger integrert som en del av Coop-butikken. Vi har fått mange signaler om at folk ønsker en dagligvarebutikk til i Longyearbyen. Det har vi jobbet en del med, men alle sier det samme som Repvik i Rema 1000, sier eiendomssjef Carsten Rimer i Amfi region nord.

Han forteller at de har videreformidlet dette til de andre leietakerne på senteret og til politikerne i Longyearbyen.

– Vi har ikke jobbet så mye med dagligvarer etter at vi fikk signal om at polet måtte ut av Coop før det kunne bli aktuelt. Nå har vi lagt det på vent til vi ser hva lokalstyret vil gjøre, sier han.

Leder Terje Aunevik i Svalbard Næringsforening har fått henvendelser fra flere medlemmer om at det bør være en egen inngang til Nordpolet.

– Næringsforeningen kan ikke pålegge noen noe, men vi ønsker å få debatt om saken og høre hva byen egentlig vil. Det er nyttig å se på nye løsninger i den tiden vi er inne i nå, sier han.

Ønsker politisk debatt

Tidligere i år skrev foreningen et brev til lokalstyret med ønske om å løfte saken politisk. Medlemmene har kommet med innspill om at det er konkurransevridende at polet er plassert innerst i Svalbardbutikken. Videre skriver de at det er krevende for andre dagligvareaktører å etablere seg siden det er åpenbart at et vinmonopol bidrar til økt trafikk inn i salgslokalene.

Selv om det ikke er en næringspolitisk sak, peker foreningen også på at de overordna alokoholpolitiske grepene i mindre grad blir troverdige når barn og unge opplever at mat og alkohol legges i samme kurv og betales i samme kasse.

Gjenganger

I 2010 ønsket politikerne å få egen inngang til polet, med de samme argumentene.

Saken ble lagt død etter at Nordpolet svarte at de ikke ønsket egen inngang fordi det ville bli for kostbart å ha egen kasse.

– Følger ikke veksten

Nestleder i lokalstyret, Eirik Berger (V), har ansvar for næringspolitikk i byen, og har blitt kontaktet av flere av byens næringsaktører. Han mener dette ikke er et godt argument i dag.

– Sannheten om at det er økonomisk gunstig å ligge innerst i en matvarebutikk kan det i beste fall stilles spørsmål ved. Når man ser regnskapet over tid, har Nordpolet ikke økt resultatet selv om tallet på overnattingsgjester har økt dramatisk fra 2010 til 2015, sier han.

Berger mener Nordpolet trolig ville dratt større nytte av veksten i besøkstallet med større areal og inngang ut mot gågata.

– Og konkurranse i matvaresektoren vil være sunt for Longyearbyen, sier han.

Styreleder for Nordpolet, Lars Sogn, mener dagens avtale med Coop gir den mest effektive driftsformen.

– Vi har lagt til grunn at en egen inngang vil være et fordyrende ledd og gå ut over resultatet og korkpengene, sier han.

I tillegg har kundeundersøkelser vist at kundene er fornøyd med å ha polet i Svalbardbutikken.

– Per i dag har vi ikke noe konkret forslag på bordet som skulle tilsi en annen vurdering, sier han.

Sogn ønsker ikke å kommentere Bergers uttalelse om at polet ikke har klart å bli med på veksten som økt turisme har gitt.

Politikerne kan kreve

Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) har sett på hvilke juridiske muligheter politikerne har for å pålegge polet egen inngang.

– Slik vi tolker det kan vi gjennom rekkefølgebestemmelsen stille krav til at Nordpolet skal ha egen inngang. Det i forbindelse med at det lages en ny delplan for sentrum og Svalbardbutikken skal bygge om. Men vi kan ikke si noe om i hvilken bygning polet skal ligge eller hvem som skal drive det, sier han.

Rekkefølgebestemmelse er et grep politikerne kan bruke når noen skal bygge nytt eller bygge om.

Gjennom den kan de til en viss grad stille krav til utforming og funksjon.

– I Longyearbyen har den ikke vært vanlig å bruke. Politikerne har vært slappe til å bruke de mulighetene som ligger der. Det burde man bli flinkere på, dersom man ønsker å gi sentrum et løft, mener Olsen.

En endring for Nordpolet kan ha betydning for korkpengene. Det er midler som går til velferdsformål Longyearbyen og Svea (se faktaboks). Det er noe politikerne er oppmerksomme på.

– Om det blir negativt eller positivt skal jeg ikke si noe om. Dersom polet får en bedre plassering, kan omsetningen gå opp, sier Olsen.

Saken har foreløpig ikke vært behandlet politisk i denne runden.

– Dette er en sak som har pågått lenge. Tidspunktet for å gjøre noe er nå, på grunn av delplanarbeidet for sentrum, sier Olsen.

Se bildet større

Tror på konkurranse: Nestleder Eirik Berger (V) i lokalstyret stiller spørsmål ved at det er en fordel for Nordpolet å ligge innerst i Svalbardbutikken uten egen inngang. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Nordpolet AS

• Er 100 prosent eid av Vinmonopolet AS.
• Nordpolet leier lokaler av og har driftsavtale med Coop Svalbard. Selskapet har ingen egne ansatte.
• Nettooverskuddet skal overføres til Longyearbyen lokalstyre for fordeling til velferdsformål og i samsvar med overordnede mål for norsk svalbardpolitikk. Dette er blir omtalt som korkpengene.
• I fjor var omsetningen på 23,4 millioner kroner og resultatet ble 5,4 millioner kroner. I 2010 var omsetningen på 19,6 millioner kroner og resultatet 5,6 millioner kroner.

Kilder: Proff.no, Longyearbyen lokalstyre og
Forskrift om overskuddsutdeling fra Nordpolet AS

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!