Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Om ikke lenge skinner sola

Er det for mye å håpe på at stillheten snart senker seg over dalen? Er det håp om at avgjørelsen er tatt innen vi atter ser sola? At våre folkevalgte, valgt av oss som gadd stemme, har fattet en beslutning som setter punktum for kulturhussaken – hvor enn det måtte havne.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Plasseringen har blitt en så til de grader hard knute, at ingen argumenter lenger trenger inn. Saken er preget av mistro, mistillit og mishagsytringer. Alt som blir sagt, og skrevet ikke minst, blir vridd, vrengt og veid. Ingenting får stå uimotsagt. Ingen andre har edle motiver, ingen andre har sett lyset, ingen andre er meningsberettiget. Der står vi i dag, etter måneders kamp. Enkelte begynner å bli slitne nå, andre ør og døv av støyen.

Det er kan hende på tide å ta seg en pust i bakken, om ikke før så innen sola igjen står opp over Sarkofagen. Styringsgruppa for nytt allaktivitetshus har tatt sin beslutning, og går inn for at det bygges nytt hus midt i sentrum av Longyearbyen. På nøyaktigs samme sted som for to år siden, da Svalbardposten skrev at nytt allaktivitetshus kunne stå ferdig alt høsten 2006. Det var mange som hoppet til også den gang, og det var vel da at det for alvor hardnet til. Så ble hele prosjektet torpedert av en kalkyle på nærmere 90 millioner kroner, mens tidligere prisoverslag lå rundt 55 millioner kroner. Samtidig var grensen for tilskudd fra staten blitt redusert fra 60 til 30 prosent.
Det var enighet i lokalstyret om å gå enda en runde eller tre for å se på andre muligheter, samt redusere arealet på sentrumsalternativet og komme opp med nye kalkyler. Styringsgruppa har nå gjort jobben sin og overlevert papirhaugen til lokalstyret for en avgjørelse. Tirsdag blir forslaget lagt fram for Administrasjonsutvalget, som består av fem medlemmer: tre fra Arbeiderpartiet, en fra Høyre og én fra Tverrpolitisk fellesliste (TF).

Det som er spennende med saken er at det har gått politikk i den. Høyre har hele tiden vært imot bygging av nytt kulturhus. Ap er positiv til å bygge nytt, det samme er TF selv om de lot seg skremme over 90-millioners kalkylen. Nå som beløpet er halvert, er det nok noe letter å fordøye også for TF-ere. Etter at Administrasjonsutvalget har sagt sitt, går hele papirhaugen med en innstilling til lokalstyret, som vil avgjøre saken i neste møte i slutten av måneden. Om representantene følger partilinjene vil avgjørelsen falle i favør av sentrumsalternativet. Lokalstyret består som kjent av femten representanter: sju fra Ap, fire fra TF, tre fra Høyre og én fra Svalbardlista.

Forrige helg kunne vi nok en gang la oss overrisle av kulturell vellyd. Denne gang foregikk det meste på det sentralt beliggende Polarhotellet, uten at det syntes å legge en demper på festlighetene. Et nytt hus i sentrum vil utvilsomt bli en berikelse for oss alle. Og hva vi enn måtte mene om avstander, så er distansen til Huset ingen hindring men en begrensning.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!