Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Om fangstfolk og overvintringer

Skriveglede: Per Kyrre Reymert og Sander Solnes skrev mer enn gjerne hilsninger til de som kjøpte bøker på lanseringsdagen. Her er det Peter Brugmans som har sikret seg et eksemplar. FOTO: Eirik Palm

Om fangstfolk og overvintringer

Endelig er tekstene til Odd Lønø samlet mellom to permer.

– Det er mange av dere som er tungt avhengige av polarhistorier, slo Per Kyrre Reymert fast før han, etter latteren i salen, startet høytlesning av utvalgte tekster ført i pennen av Odd Lønø.

Grundig
Gjennom mange år har Lønø skrevet om overvintringsfangst på Svalbard og Jan Mayen. Artiklene omhandler tokt fra 1795 til 1973, og ble over flere år publisert i Polarboken, som utgis av Norsk polarklubb. Lønø gikk systematisk til verks og sikret seg det som var mulig av informasjon fra toktene. Han samlet det kan kunne av informasjon om fangstmennene, hva som skjedde og hva de gjorde og hva– og hvor mye de fangstet.

Mandag ble boka, hvor tekstene hans er samlet mellom to permer, lansert. Sander Solnes, konservator ved Svalbard Museum, presiserte at det sannsynligvis er noen mindre feil som følge av ny kunnskap, men at de likevel har valgt å utgi verkene slik han skrev dem.

– Fornyet liv

Sammen med sin delvis pensjonerte kollega og polarhistoriker Per Kyrre Reymert holdt han et kort foredrag om Lønøs arbeid før det var mulig å sikre seg et førstedagseksemplar.

– Vi setter stor pris på at polarklubben har latt oss få lov til dette. Det gir fornyet liv til historiene, sier Reymert, som hadde tatt for seg utdrag fra Bergeton Johansen i 1927 og Anton Eilertsen-ekspedisjonen i 1909, da seks man rodde og gikk 320 kilometer fra Svenskøya til Longyearbyen fra 8. til 26. september.

– Faktisk startet de akkurat på denne dagen, poengterte han for publikum som var kommet for å høre på, et 70-talls mennesker.

Interessen for polarhistorie er stor, og auditoriene har stort sett vært fulle under boklanseringene. Reymert og Solnes merker også stor pågang av folk som ønker mer informasjon om fangstfolk og overvintringer.

Per Kyrre Reymert og Sander Solnes hadde sin fulle hyre med å skrive hilsninger i førstedagsbøkene etter foredraget.

Boka er den første i en skriftserie som Svalbard Museum har ambisjoner om å gi ut.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!