Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Om fangstfolk og overvintringer

Skriveglede: Per Kyrre Reymert og Sander Solnes skrev mer enn gjerne hilsninger til de som kjøpte bøker på lanseringsdagen. Her er det Peter Brugmans som har sikret seg et eksemplar. FOTO: Eirik Palm

Om fangstfolk og overvintringer

Endelig er tekstene til Odd Lønø samlet mellom to permer.

– Det er mange av dere som er tungt avhengige av polarhistorier, slo Per Kyrre Reymert fast før han, etter latteren i salen, startet høytlesning av utvalgte tekster ført i pennen av Odd Lønø.

Grundig
Gjennom mange år har Lønø skrevet om overvintringsfangst på Svalbard og Jan Mayen. Artiklene omhandler tokt fra 1795 til 1973, og ble over flere år publisert i Polarboken, som utgis av Norsk polarklubb. Lønø gikk systematisk til verks og sikret seg det som var mulig av informasjon fra toktene. Han samlet det kan kunne av informasjon om fangstmennene, hva som skjedde og hva de gjorde og hva– og hvor mye de fangstet.

Mandag ble boka, hvor tekstene hans er samlet mellom to permer, lansert. Sander Solnes, konservator ved Svalbard Museum, presiserte at det sannsynligvis er noen mindre feil som følge av ny kunnskap, men at de likevel har valgt å utgi verkene slik han skrev dem.

– Fornyet liv

Sammen med sin delvis pensjonerte kollega og polarhistoriker Per Kyrre Reymert holdt han et kort foredrag om Lønøs arbeid før det var mulig å sikre seg et førstedagseksemplar.

– Vi setter stor pris på at polarklubben har latt oss få lov til dette. Det gir fornyet liv til historiene, sier Reymert, som hadde tatt for seg utdrag fra Bergeton Johansen i 1927 og Anton Eilertsen-ekspedisjonen i 1909, da seks man rodde og gikk 320 kilometer fra Svenskøya til Longyearbyen fra 8. til 26. september.

– Faktisk startet de akkurat på denne dagen, poengterte han for publikum som var kommet for å høre på, et 70-talls mennesker.

Interessen for polarhistorie er stor, og auditoriene har stort sett vært fulle under boklanseringene. Reymert og Solnes merker også stor pågang av folk som ønker mer informasjon om fangstfolk og overvintringer.

Per Kyrre Reymert og Sander Solnes hadde sin fulle hyre med å skrive hilsninger i førstedagsbøkene etter foredraget.

Boka er den første i en skriftserie som Svalbard Museum har ambisjoner om å gi ut.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!