Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Om fangstfolk og overvintringer

Skriveglede: Per Kyrre Reymert og Sander Solnes skrev mer enn gjerne hilsninger til de som kjøpte bøker på lanseringsdagen. Her er det Peter Brugmans som har sikret seg et eksemplar. FOTO: Eirik Palm

Om fangstfolk og overvintringer

Endelig er tekstene til Odd Lønø samlet mellom to permer.

Tekst:

Publisert:

– Det er mange av dere som er tungt avhengige av polarhistorier, slo Per Kyrre Reymert fast før han, etter latteren i salen, startet høytlesning av utvalgte tekster ført i pennen av Odd Lønø.

Grundig
Gjennom mange år har Lønø skrevet om overvintringsfangst på Svalbard og Jan Mayen. Artiklene omhandler tokt fra 1795 til 1973, og ble over flere år publisert i Polarboken, som utgis av Norsk polarklubb. Lønø gikk systematisk til verks og sikret seg det som var mulig av informasjon fra toktene. Han samlet det kan kunne av informasjon om fangstmennene, hva som skjedde og hva de gjorde og hva– og hvor mye de fangstet.

Mandag ble boka, hvor tekstene hans er samlet mellom to permer, lansert. Sander Solnes, konservator ved Svalbard Museum, presiserte at det sannsynligvis er noen mindre feil som følge av ny kunnskap, men at de likevel har valgt å utgi verkene slik han skrev dem.

– Fornyet liv

Sammen med sin delvis pensjonerte kollega og polarhistoriker Per Kyrre Reymert holdt han et kort foredrag om Lønøs arbeid før det var mulig å sikre seg et førstedagseksemplar.

– Vi setter stor pris på at polarklubben har latt oss få lov til dette. Det gir fornyet liv til historiene, sier Reymert, som hadde tatt for seg utdrag fra Bergeton Johansen i 1927 og Anton Eilertsen-ekspedisjonen i 1909, da seks man rodde og gikk 320 kilometer fra Svenskøya til Longyearbyen fra 8. til 26. september.

– Faktisk startet de akkurat på denne dagen, poengterte han for publikum som var kommet for å høre på, et 70-talls mennesker.

Interessen for polarhistorie er stor, og auditoriene har stort sett vært fulle under boklanseringene. Reymert og Solnes merker også stor pågang av folk som ønker mer informasjon om fangstfolk og overvintringer.

Per Kyrre Reymert og Sander Solnes hadde sin fulle hyre med å skrive hilsninger i førstedagsbøkene etter foredraget.

Boka er den første i en skriftserie som Svalbard Museum har ambisjoner om å gi ut.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!