Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Om fangstfolk og overvintringer

Skriveglede: Per Kyrre Reymert og Sander Solnes skrev mer enn gjerne hilsninger til de som kjøpte bøker på lanseringsdagen. Her er det Peter Brugmans som har sikret seg et eksemplar. FOTO: Eirik Palm

Om fangstfolk og overvintringer

Endelig er tekstene til Odd Lønø samlet mellom to permer.

Tekst:

Publisert:

– Det er mange av dere som er tungt avhengige av polarhistorier, slo Per Kyrre Reymert fast før han, etter latteren i salen, startet høytlesning av utvalgte tekster ført i pennen av Odd Lønø.

Grundig
Gjennom mange år har Lønø skrevet om overvintringsfangst på Svalbard og Jan Mayen. Artiklene omhandler tokt fra 1795 til 1973, og ble over flere år publisert i Polarboken, som utgis av Norsk polarklubb. Lønø gikk systematisk til verks og sikret seg det som var mulig av informasjon fra toktene. Han samlet det kan kunne av informasjon om fangstmennene, hva som skjedde og hva de gjorde og hva– og hvor mye de fangstet.

Mandag ble boka, hvor tekstene hans er samlet mellom to permer, lansert. Sander Solnes, konservator ved Svalbard Museum, presiserte at det sannsynligvis er noen mindre feil som følge av ny kunnskap, men at de likevel har valgt å utgi verkene slik han skrev dem.

– Fornyet liv

Sammen med sin delvis pensjonerte kollega og polarhistoriker Per Kyrre Reymert holdt han et kort foredrag om Lønøs arbeid før det var mulig å sikre seg et førstedagseksemplar.

– Vi setter stor pris på at polarklubben har latt oss få lov til dette. Det gir fornyet liv til historiene, sier Reymert, som hadde tatt for seg utdrag fra Bergeton Johansen i 1927 og Anton Eilertsen-ekspedisjonen i 1909, da seks man rodde og gikk 320 kilometer fra Svenskøya til Longyearbyen fra 8. til 26. september.

– Faktisk startet de akkurat på denne dagen, poengterte han for publikum som var kommet for å høre på, et 70-talls mennesker.

Interessen for polarhistorie er stor, og auditoriene har stort sett vært fulle under boklanseringene. Reymert og Solnes merker også stor pågang av folk som ønker mer informasjon om fangstfolk og overvintringer.

Per Kyrre Reymert og Sander Solnes hadde sin fulle hyre med å skrive hilsninger i førstedagsbøkene etter foredraget.

Boka er den første i en skriftserie som Svalbard Museum har ambisjoner om å gi ut.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!