Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Om fangstfolk og overvintringer

Skriveglede: Per Kyrre Reymert og Sander Solnes skrev mer enn gjerne hilsninger til de som kjøpte bøker på lanseringsdagen. Her er det Peter Brugmans som har sikret seg et eksemplar. FOTO: Eirik Palm

Om fangstfolk og overvintringer

Endelig er tekstene til Odd Lønø samlet mellom to permer.

Tekst:

Publisert:

– Det er mange av dere som er tungt avhengige av polarhistorier, slo Per Kyrre Reymert fast før han, etter latteren i salen, startet høytlesning av utvalgte tekster ført i pennen av Odd Lønø.

Grundig
Gjennom mange år har Lønø skrevet om overvintringsfangst på Svalbard og Jan Mayen. Artiklene omhandler tokt fra 1795 til 1973, og ble over flere år publisert i Polarboken, som utgis av Norsk polarklubb. Lønø gikk systematisk til verks og sikret seg det som var mulig av informasjon fra toktene. Han samlet det kan kunne av informasjon om fangstmennene, hva som skjedde og hva de gjorde og hva– og hvor mye de fangstet.

Mandag ble boka, hvor tekstene hans er samlet mellom to permer, lansert. Sander Solnes, konservator ved Svalbard Museum, presiserte at det sannsynligvis er noen mindre feil som følge av ny kunnskap, men at de likevel har valgt å utgi verkene slik han skrev dem.

– Fornyet liv

Sammen med sin delvis pensjonerte kollega og polarhistoriker Per Kyrre Reymert holdt han et kort foredrag om Lønøs arbeid før det var mulig å sikre seg et førstedagseksemplar.

– Vi setter stor pris på at polarklubben har latt oss få lov til dette. Det gir fornyet liv til historiene, sier Reymert, som hadde tatt for seg utdrag fra Bergeton Johansen i 1927 og Anton Eilertsen-ekspedisjonen i 1909, da seks man rodde og gikk 320 kilometer fra Svenskøya til Longyearbyen fra 8. til 26. september.

– Faktisk startet de akkurat på denne dagen, poengterte han for publikum som var kommet for å høre på, et 70-talls mennesker.

Interessen for polarhistorie er stor, og auditoriene har stort sett vært fulle under boklanseringene. Reymert og Solnes merker også stor pågang av folk som ønker mer informasjon om fangstfolk og overvintringer.

Per Kyrre Reymert og Sander Solnes hadde sin fulle hyre med å skrive hilsninger i førstedagsbøkene etter foredraget.

Boka er den første i en skriftserie som Svalbard Museum har ambisjoner om å gi ut.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved UNIS, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!