Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Om det går an med kajakk, går det også med robåt

Kjell (67) (foran) og Reinhardt (57) skal bruke sommeren på å ro opp vestkysten av Spitsbergen i en helt ordinær robåt. FOTO: Geir Barstein

De gamle mennene og havet:

– Om det går an med kajakk, går det også med robåt

Skal ro opp vestkysten.

En pensjonert brannmann og en «skikkelig innlandsbonde fra Voss» tok årene fatt i forrige uke. Målet: Å ro så langt nord som mulig på Spitsbergen.

– Håpet er å komme til Magdalenefjorden eller nordvestspissen, men været avgjør. Det optimale hadde vært å komme helt opp mot Reinsdyrflya, sier Kjell Glendrange (67), eks- brannmannen og yrkesdykkeren.

Erfaren og uerfaren

Den selverklærte «innlandsbonden» er Reinhardt Kulen (57), en gammel turkompis. Mens Kjell – som for øvrig fortsatt driver med yrkesdykking gjennom et enkeltmannsforetak – har padlet kajakk både på nordøstgrønland og Svalbard før, er dette Reinhardts første tur til arktiske strøk.

– Jeg var ikke vanskelig å be. Dette er et fantastisk sted, og jeg ser mest fram til å oppleve naturen på nært hold, sier han.

Gikk rundt

Båten er en helt vanlig robåt, og det eneste modifikasjonen er sterkere årefester.

Mens folk stadig legger ut på kajakkturer langs kysten av Spitsbergen er robåter noe mer uvanlig. Bakgrunnen, ifølge Kjell, er en ubehagelig opplevelse.

– Det skjedde mens jeg padlet kajakk alene på Grønland. Det blåste og var dårlig vær. Jeg gikk rundt og måtte kare meg inn til land, noe som selvfølgelig var en litt ubehagelig situasjon, sier han usentimentalt, mens han fortsetter å laste og pakke og klargjøre båten på stranda ved kaia i Longyearbyen.

De innrømmer at Sysselmannen utviste noe skepsis til prosjektet på forhånd.

– Men altså, hvis det går an å padle kajakk her oppe, går det iallfall med robåt. Den er mer stabil, selv med mye vekt om bord. Jeg føler meg tryggere i denne. Dessuten har vi nok mat, proviant og doble snublebluss til teltet, sier han.

– Og båten veier bare 100 kilo, så jeg greier å dra den i land alene, sier han.

Ror i vei alene

For, om alt går etter planen, blir han mye for seg selv.

Reinhardt Kulen må nemlig hoppe av i Ny-Ålesund, og returnere hjem til jobben som markedssjef for en matvaregrossist. Kjell skal fortsette.

– Jeg har satt av opptil åtte uker på turen. Skal jeg komme meg langt nord, kan jeg ikke ha dårlig tid. I verste fall, om usikkerheten blir for stor, snur jeg, sier han.

– Om været skulle skifte fort, kommer jeg meg fort i land med motoren. Den er en god sikkerhet å ha, sier han.

Turen ble planlagt i vinter, men har vært en drøm lenge.

– Jeg har hatt lyst i mange år, og nå var tiden å gjøre det på. Man blir tross alt ett år eldre for hvert år, sier 67-åringen.

– Dette er ukjent farvann for meg. Det er noen skumle områder fra Ny-Ålesund til Magdalenafjorden, men foreløpig ser værmeldingen lovende ut. Jeg gleder meg voldsomt, sier han.

Se bildet større

De gamle turkompisene la ut fra Longyearbyen torsdag i forrige uke. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Kompisene skal ro fra Longyearbyen til Ny-Ålesund via Barentsburg. Deretter fortsetter Kjell Glendrange alene så langt nord han kan komme mot Reinsdyrflya. kart: norsk polarinstitutt FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!