Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Om det går an med kajakk, går det også med robåt

Kjell (67) (foran) og Reinhardt (57) skal bruke sommeren på å ro opp vestkysten av Spitsbergen i en helt ordinær robåt. FOTO: Geir Barstein

De gamle mennene og havet:

– Om det går an med kajakk, går det også med robåt

Skal ro opp vestkysten.

Tekst:

Publisert:

En pensjonert brannmann og en «skikkelig innlandsbonde fra Voss» tok årene fatt i forrige uke. Målet: Å ro så langt nord som mulig på Spitsbergen.

– Håpet er å komme til Magdalenefjorden eller nordvestspissen, men været avgjør. Det optimale hadde vært å komme helt opp mot Reinsdyrflya, sier Kjell Glendrange (67), eks- brannmannen og yrkesdykkeren.

Erfaren og uerfaren

Den selverklærte «innlandsbonden» er Reinhardt Kulen (57), en gammel turkompis. Mens Kjell – som for øvrig fortsatt driver med yrkesdykking gjennom et enkeltmannsforetak – har padlet kajakk både på nordøstgrønland og Svalbard før, er dette Reinhardts første tur til arktiske strøk.

– Jeg var ikke vanskelig å be. Dette er et fantastisk sted, og jeg ser mest fram til å oppleve naturen på nært hold, sier han.

Gikk rundt

Båten er en helt vanlig robåt, og det eneste modifikasjonen er sterkere årefester.

Mens folk stadig legger ut på kajakkturer langs kysten av Spitsbergen er robåter noe mer uvanlig. Bakgrunnen, ifølge Kjell, er en ubehagelig opplevelse.

– Det skjedde mens jeg padlet kajakk alene på Grønland. Det blåste og var dårlig vær. Jeg gikk rundt og måtte kare meg inn til land, noe som selvfølgelig var en litt ubehagelig situasjon, sier han usentimentalt, mens han fortsetter å laste og pakke og klargjøre båten på stranda ved kaia i Longyearbyen.

De innrømmer at Sysselmannen utviste noe skepsis til prosjektet på forhånd.

– Men altså, hvis det går an å padle kajakk her oppe, går det iallfall med robåt. Den er mer stabil, selv med mye vekt om bord. Jeg føler meg tryggere i denne. Dessuten har vi nok mat, proviant og doble snublebluss til teltet, sier han.

– Og båten veier bare 100 kilo, så jeg greier å dra den i land alene, sier han.

Ror i vei alene

For, om alt går etter planen, blir han mye for seg selv.

Reinhardt Kulen må nemlig hoppe av i Ny-Ålesund, og returnere hjem til jobben som markedssjef for en matvaregrossist. Kjell skal fortsette.

– Jeg har satt av opptil åtte uker på turen. Skal jeg komme meg langt nord, kan jeg ikke ha dårlig tid. I verste fall, om usikkerheten blir for stor, snur jeg, sier han.

– Om været skulle skifte fort, kommer jeg meg fort i land med motoren. Den er en god sikkerhet å ha, sier han.

Turen ble planlagt i vinter, men har vært en drøm lenge.

– Jeg har hatt lyst i mange år, og nå var tiden å gjøre det på. Man blir tross alt ett år eldre for hvert år, sier 67-åringen.

– Dette er ukjent farvann for meg. Det er noen skumle områder fra Ny-Ålesund til Magdalenafjorden, men foreløpig ser værmeldingen lovende ut. Jeg gleder meg voldsomt, sier han.

Se bildet større

De gamle turkompisene la ut fra Longyearbyen torsdag i forrige uke. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Kompisene skal ro fra Longyearbyen til Ny-Ålesund via Barentsburg. Deretter fortsetter Kjell Glendrange alene så langt nord han kan komme mot Reinsdyrflya. kart: norsk polarinstitutt FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!