Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Om å legge seg flat

Et godt råd: Skulle du komme til å gjøre noe fryktelig dumt mens du oppholder deg på Svalbard; som å bli tatt for å kjøre skuter i skuterfrie områder, reparere ei ødelagt dør på ei fredet hytte, rive vegger og bygge ut huset ditt, hvor fredet det enn måtte være.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Eller fristes til å gjøre som Store Norske, å bygge deg en liten kåk eller to i fjellheimen. Blir du tatt så legg deg flat. Legg deg så skinnflat at bare rumpeballene så vidt anes. Det kan selvsagt være at du er så stivnakket, eller så rank i ryggen at det ikke lar seg gjøre. I så fall får du bare stå oppreist og ta slagene uten kny. Ber du om juling får du juling, men la da være å sutre. Det kan selvsagt også være at du er så tjukk i skallen at det hele går deg hus forbi. Men så tåler du da også en kilevink eller tre.

Sysselmannen tok fram storslegga overfor Store Norske her om dagen. 500.000 kroner i bot svir, selv for et selskap som er vant til litt av hvert når det gjelder bøtenivå. En halv million for to hytter på til sammen 16 kvadratmeter blir 31.250 kroner kvadratmeteren. Det er samme nivå som i storbyene sørpå. Bare med den forskjell at der får du beholde kåken du har betalt for. Store Norske må fjerne de to repeaterstasjonene, satt opp i overmot sommeren for to år siden uten tillatelse. Når Sysselmannen har lagt bøtenivået så høyt, skyldes det at Store Norske burde visst bedre. Hvorfor selskapet, etter å ha blitt tatt med buksa på knærne og hodet under armen, ikke øyeblikkelig tok affære for å komme til en ordning med Sysselmannen er uforståelig. Slik saken nå fikk tid til å utvikle seg til å bli en forvaltningsmessig verkebyll, fantes ingen annen utvei verken for Sysselmannen eller Direktoratet for naturforvaltning enn å kreve stasjonene fjernet. Hvis ikke skulle det blitt interessant neste gang noen banket sammen et byggverk i et verneområde.

Alt var enklere før, selvsagt. Vi var så få den gang, og hadde så lite penger, at det å bygge ett eller annet tok flere år å realisere. Nå vokser hyttene rett opp av permafrosten, bare man gjødsler godt nok med blanke kroner. Men nåde den som ikke holder seg innenfor arealgrensen. Robert Hermansen, arme mann, slumset litt med øyemålet. Nå må han ut på Vestpynten og fjerne 6,9 kvadratmeter av det karakteristiske hyttetunet sitt. Robert kunne selvsagt lagt seg flat, beklaget det hele og lovet bot og bedring. Kan hende har han forsøkt, hvem vet, uten å lykkes.

I slutten av måneden benker Nord-Troms tingrett seg i Longyearbyen i forbindelse med straffesaken mot Jason Roberts. Etter i årevis å ha flikket og pusset og gruset og ordnet med eiendommen sin, den gamle taubanelagerbygningen, kom han til å forskreve seg noe voldsomt sommeren for to år siden. Siden de gang har det vokst opp en svært samling dokumenter i saken. Roberts ikke så mye som knikset med nakken da han ble tatt for det ulovlige byggearbeidet på den fredete bygningen. Nå må han møte for retten. Det koster å holde seg oppreist, og det svir å legge seg skinnflat.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!