Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Lokalstyret hadde sju saker å behandle tirsdag, men den saken som tok desidert lengst tid var interpellasjonen fra Høyre og MDG etter opptredenen til lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) i den åpne høringen i Stortinget i begynnelsen av oktober. Olsen beklaget måten han hadde løst en vanskelig situasjon på, og et samlet lokalstyre godtok hans forklaring. Til høyre politisk sekretær Joakim Damkås. FOTO: Christopher Engås

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

I lokalstyremøtet tirsdag var beskyldningene mot Arild Olsen (Ap) harde, etter hans angivelige soloutspill i den åpne høringen om Svalbardmeldingen.

Tekst:

Publisert:

– Det er helt uproblematisk for meg å stå her i dag og forklare, forsvare og beklage det som skjedde i den åpne høringen i Stortinget, sa lokalstyreleder Arild Olsen til sine medpolitikere tirsdag.

Bakgrunnen var det mange oppfattet som et soloutspill i høringen i Utenriks- og forsvarskomiteen, siden han hadde presisert i innledningen sin at det han sa var «lokalstyrelederens egne beskrivelser.»

Interpellasjon

Medlemmer av samtlige parti, også Arbeiderpartiet, i lokalstyret var kritisk til Olsens framtreden i høringen. Tirsdag ble det lagt fram en interpellasjon fra Høyre og Miljøpartiet de Grønne (MDG), med følgende to spørsmål:

«På hvilken måte forstår lokalstyrelederen sin egen rolle?», og «oppfatter lokalstyrelederen det som sitt mandat å kunne legge til side et felles høringsnotat til fordel for sitt eget?»

Sidekaos

Arild Olsen var invitert til den åpne høringen som representant for Longyearbyen lokalstyre. Han hadde med seg et seks sider langt notat som var den demokratisk vedtatte høringsuttalelsen fra lokalstyret. Men like før fristen for innlevering av notatet, fikk Olsen en beskjed som fikk det til bli litt kaotisk i hodet på ham.

– Jeg fikk beskjed at det som skal leveres inn til den åpne høringen maksimalt kunne være på to sider, og at vi kun hadde 3-4 minutter på å framføre det vi hadde å si, fortalte han.

Ville ikke redigere

– I ettertid kan man spørre seg hvordan vi kunne havne i en slik situasjon, men det havner i avdelingen for etterpåklokskap, sier Olsen i dag.

Han så det slik at han hadde et par valg. Det ene var å redigere ned høringsuttalelsen til lokalstyret.

– Men det ville ikke vært rett, for uttalelsen – alle de seks sidene – var demokratisk vedtatt. Jeg så ikke at jeg hadde mandat til å redigere i dette, sier han.

Olsen valgte derfor å skrive et kortere høringsnotat selv, basert på uttalelsen til lokalstyret – og presisere at det var han selv som hadde skrevet det.

– Årsaken til at jeg satte et skille, var at jeg ikke ville skape forvirring, eller så tvil om at lokalstyrets høringsinnspill skulle gjelde overfor komiteen.

Tilgitt, men...

Forklaringen ble ikke akseptert helt uten videre av lokalpolitikerne tirsdag.

– Jeg er usikker på om du har beklaget eller forsvart dine uttalelser. Ligger det ikke i begrepet «rolleforståelse» å forberede seg slik at man vet hvilken taletid man har i ei høring? tordnet Kjetil Figenschou (H).

– Vi mener alle at dette var ei uheldig innledning på høringsuttalelsen vår. Men vi har fått klarlagt at høringsuttalelsen til lokalstyret blir tatt til følge, og lokalstyrelederen har beklaget. Dette må vi derfor sette på kontoen for uhell, sa Terje Aunevik (V).

– Vi må ta inn over oss at Olsen har beklaget, selv om det var litt av en rotur, sa Geir Hekne (H).

– Jeg ble helt svett av innledninga til lokalstyrelederen i høringen. Men han hadde ikke de beste rådgiverne i oss i lokalstyret; vi er mange her som kunne ha spilt vår mann god, sa Elise Strømseng (Ap), før hun henvedte seg direkte til sin partikollega med ordførerklubba.

– Jeg forsvarer deg litt, men jeg er også skuffet.

– Var på kanten

Arild Olsen sier i dag rett ut at han var på kanten av, og kanskje tidvis over, det spillerommet han som lokalstyreleder har i delegasjonsreglementet. Men han viser igjen til dilemmaet han var i, og spør retorisk hva han hadde som muligheter.

– Jeg kunne valgt å gjøre ingenting, men da ville jeg i alle fall ikke vært innenfor reglementet. Eller jeg kunne lest opp bare innledningen til høringsuttalelsen, eller uttalelsen stykkevis og delt, men det ville heller ikke vært innenfor, sukker Olsen.

Blir tatt hensyn til

– Har du for dårlig rådgivere rundt deg?

– Jeg vil ikke legge skylda på noen andre. Ansvaret ligger hos meg, og den må jeg og vi ta lærdom av.

Resultatet til slutt ble heldigvis bra. Mange fryktet at lokalstyrets høringsuttalelse ikke ville bli tatt hensyn til i behandlinga av Svalbardmeldingen. Men det er kommet forsikringer om at både lokalstyrets og lokalstyrelederens uttalelser blir tatt med.

I dag sier Arild Olsen at, i etterpåklokskapens navn, skulle tatt kontakt med gruppelederne i lokalstyret, og konsultert med dem om hva han skulle gjøre.

– Dette blir også etterpåklokskap, men hvis jeg hadde visst det jeg vet i dag, skulle jeg selvfølgelig sørget for at lokalstyret hadde et notat som var egnet for opplesning i den åpne høringen om Svalbardmeldingen i Stortinget, sier Arild Olsen.

Les også:

Se bildet større

Espen Klungseth Rotevatn (MDG) FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Elise Strømseng (Ap) FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Terje Aunevik (V) FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Går gjennom skredet

Folk fra skredgruppa til Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps jobber fremdeles med å gå gjennom skredmassene ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

 
Skred i Vei 228

Et snøskred har gått i Vei 228. Sysselmannen har ikke fått melding om at noen er tatt eller savnet.

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!