Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Oljeutslipp fra Energiverket

Bolter som var for dårlig festet, førte til at olje rant rett ut i Adventfjorden i forrige måned. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Oljeutslipp fra Energiverket

Svikt på Energiverket førte til at mellom 200 og 300 liter olje rant ut i Adventfjorden via kjølevannet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.07.2011 kl 10:00

En pakning på Energiverket røk lørdag 25. juni og mellom 200 og 300 liter hydraulikkolje rant ut på gulvet, videre ned i en kjølevannsbrønn og ut i Adventfjorden.

Utslippet spredte seg raskt utover et relativt stort område, som en tynn oljefilm. Området strakte seg rundt 40 meter ut i fjorden fra Energiverket og et stykke forbi Bykaia, står det i en rapport fra miljøvernavdelingen hos Sysselmannen.

Det ble likevel ikke lagt ut lenser.

– I samarbeid med de som jobber på Energiverket fant vi ut at oljen var for tynn. Før vi hadde fått lagt ut lensene, ville oljen vært pisket ned i havet, sier Jann-Egil Gjerde i depotstyrken i Longyearbyen.

En svikt

Tanken som det lakk fra, inneholdt 4.000 liter smøreolje til turbinene på Energiverket. Lekkasjestedet var en pakning på oljekjøleren. Årsaken var at boliter ikke var skrudd ordentlig til etter rengjøring og bytting av pakningene i fjor høst, står det i avviksmeldingen fra Bydrift.

Turbin nummer to ble stoppet klokken 19 på grunn av vedlikehold av generatoren. En time senere gikk en alarm om lavt nivå på oljetanken. Lekk­asjen ble da stoppet, og oljen som fremdeles var på gulvet ble samlet opp.

Uskadde fugler

Bydrift og depotstyrken, som blir kalt ut ved oljeutslipp, ble bedt om å følge med på sjø­fuglene i området. Det var både teist, fjæreplytt og ærfugl med kyllinger i fjæra.

Dagen etter utslippet observerte miljøvernsjef Guri Tveito og sysselmannsoverbetjent Erik Nygaard oljefilm på to steder: på sjøen langs Bykaia og på sjøen og steinene i fjæra mellom småbåthavna og kullkaia. Ingen av fuglene i området så ut til å ha tatt skade av utslippet.

Politiavdelingen hos Syssel­mannen er snart ferdig med å etterforske saken.

– Vi har gjort avhør og innhentet rapporter og informasjon fra Energiverket, i tillegg til at vi har vært på befaring i området, sier sysselmannsbetjent Trond Olsen.

Han forteller at saken blir sendt over til assisterende syssel­mann Lars Erik Alfheim når den er ferdig etterforsket. Alfheim vil vurdere om det skal opprettes straffesak.

Gjør tiltak

I fjor høst kritiserte flere tilsyn Energiverket for manglende internkontroll. I oktober i fjor sendte Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) en rapport til Bydrift etter en revisjon på Energiverket. Rapp­orten pekte på flere alvorlige mangler, blant annet at det ikke er installert oljeavskiller i avløp. Bydrift fikk i mai i år godkjennelse fra Klif til å vente med å installere oljeavskiller til de skal bygge nytt renseanlegg.

– Dette utslippet ville uansett ikke gått gjennom oljeavskilleren, sier Flå.

Han forklarer at oljen fra turbinen ikke vil gå i noen avløpskum, men renner via gulvet og direkte ut i en kjølevannsbrønn like ved. Nå skal Energiverket blant annet bygge oppsamlingskar for turbinoljetankene og oljekjøleren for å unngå et lignende utslipp i fremtiden.

– Hvorfor har dere ikke gjort dette før?

– Vi har snakket med Klif om det tidligere og sagt at vi skulle få det inn i budsjettene våre. Men nå tar vi jobben utenom budsjettene, sier Flå.

Han forteller at jobben med å bygge karene starter når folk er tilbake fra ferie.

Vil vite mer

– Dette er en type utslipp vi ikke vil ha noe av, sier Anne-Elisabeth Arnulf i Klif.

Hun forteller at Klif nå kommer til å ta kontakt med Bydrift og be om en redegjørelse.

– Vi vil vite mer om årsaken til utslippet hva de har tenkt å gjøre for å hindre at dette skjer igjen, også med andre typer utstyr, sier hun.

Hun legger til at Klif fremdeles har saker under oppfølging etter revisjonen i høst.

 

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!