Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Oljemangel stanset Svea Nord

Stemplene (t.v.) forbruker en god del hydraulikkolje. Sist helg førte oljemangel til stans. FOTO: Birger Amundsen

Oljemangel stanset Svea Nord

Store Norske måtte sist helg sende fly fra Longyearbyen til Bodø for å hente hydraulikkolje, etter at lageret gikk tomt og kullproduksjonen stanset.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2013 kl 09:04

– Det som skjedde var at vi mot slutten av august oppdaget at vi brukte vesentlig mer strosse­olje enn planlagt. Vi satte i gang en hastebestilling, samtidig som vi besluttet å begrense forbruket. Det holdt inntil sist helg, sier gruvesjef Per Nilssen i Svea Nord.

Oljen var da ankommet Bodø, og det ble derfor besluttet å bruke Dornier 228-flyet stasjonert i Longyearbyen til å hente oljen.

– Det ble selvsagt en kostbar affære, men en enkel vurdering mot å la produksjonen stå i enda flere dager, sier gruvesjefen.


Under konstant press

Hydraulikkoljen brukes på de mange strossestemplene, som holder fjellet oppe og samtidig beskytter strossefolkene. Stemplene står under konstant press av fjellet, og lekker av den grunn hele tiden olje. Det er en normal situasjon. I tillegg er det alltid mindre lekkasjer i det svært så omfattende systemet av stempler og slanger.

Per Nilssen forklarer at den siste tiden har lekkasjene har vært større enn de vanligvis er, og at forbruket derfor har økt. Blandingen som brukes består av fire prosent olje og 96 prosent vann.


Trått i Svea Nord

Russerne i Barentsburg stilte velvillig opp og lånte Store Norske flere tønner hydraulikkolje. Det viste seg imidlertid at oljen blandet seg for dårlig med oljen som allerede fantes i systemet.

– Vi turte derfor ikke bruke oljen fra Barentsburg, men satte stor pris på velviljen fra russerne, sier Per Nilssen.

Med olje flyfraktet fra Bodø kom produksjonen i gang sist søndag, etter to døgns driftsstans.

I tillegg til dette har kullproduksjonen i Svea Nord gått svært trått de siste ukene.

– Vi har hatt problemer med vanninntrengning i drifts­området, geologiske problemer i fjellet og også havari på utstyr. Det har skapt forsinkelser og lav produksjon, sier gruvesjefen.

Per Nilssen trekker fram at det dog finnes lyspunkter. At alt går fint med framdriften i Lunckefjell-gruva, og at karene i Gruve 7 har tatt igjen den tapte produksjonen fra tidligere i år.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!