Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Oljemangel stanset Svea Nord

Stemplene (t.v.) forbruker en god del hydraulikkolje. Sist helg førte oljemangel til stans. FOTO: Birger Amundsen

Oljemangel stanset Svea Nord

Store Norske måtte sist helg sende fly fra Longyearbyen til Bodø for å hente hydraulikkolje, etter at lageret gikk tomt og kullproduksjonen stanset.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2013 kl 09:04

– Det som skjedde var at vi mot slutten av august oppdaget at vi brukte vesentlig mer strosse­olje enn planlagt. Vi satte i gang en hastebestilling, samtidig som vi besluttet å begrense forbruket. Det holdt inntil sist helg, sier gruvesjef Per Nilssen i Svea Nord.

Oljen var da ankommet Bodø, og det ble derfor besluttet å bruke Dornier 228-flyet stasjonert i Longyearbyen til å hente oljen.

– Det ble selvsagt en kostbar affære, men en enkel vurdering mot å la produksjonen stå i enda flere dager, sier gruvesjefen.


Under konstant press

Hydraulikkoljen brukes på de mange strossestemplene, som holder fjellet oppe og samtidig beskytter strossefolkene. Stemplene står under konstant press av fjellet, og lekker av den grunn hele tiden olje. Det er en normal situasjon. I tillegg er det alltid mindre lekkasjer i det svært så omfattende systemet av stempler og slanger.

Per Nilssen forklarer at den siste tiden har lekkasjene har vært større enn de vanligvis er, og at forbruket derfor har økt. Blandingen som brukes består av fire prosent olje og 96 prosent vann.


Trått i Svea Nord

Russerne i Barentsburg stilte velvillig opp og lånte Store Norske flere tønner hydraulikkolje. Det viste seg imidlertid at oljen blandet seg for dårlig med oljen som allerede fantes i systemet.

– Vi turte derfor ikke bruke oljen fra Barentsburg, men satte stor pris på velviljen fra russerne, sier Per Nilssen.

Med olje flyfraktet fra Bodø kom produksjonen i gang sist søndag, etter to døgns driftsstans.

I tillegg til dette har kullproduksjonen i Svea Nord gått svært trått de siste ukene.

– Vi har hatt problemer med vanninntrengning i drifts­området, geologiske problemer i fjellet og også havari på utstyr. Det har skapt forsinkelser og lav produksjon, sier gruvesjefen.

Per Nilssen trekker fram at det dog finnes lyspunkter. At alt går fint med framdriften i Lunckefjell-gruva, og at karene i Gruve 7 har tatt igjen den tapte produksjonen fra tidligere i år.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!