Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Øl skal gi fjernvarme

Robert Johansen med fiber fra ølbryggingen. Dette skal skape varme. FOTO: Eirik Palm

Øl skal gi fjernvarme

Det er fremdeles øl som er hovedproduktet, men nå planlegger Robert Johansen å levere fjernvarme som et biprodukt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.01.2016 kl 11:46

Det bobler fra en slange som står nede i ei bøtte med vann. Overskuddsgass fra gjæringen til det som skal bli stout slipper ut her. Robert Johansen åpner mesketanken ved siden av. Det lukter høysilo i det luka går opp, og på bunnen ligger det noe som likner tørr halm. Dette er rester fra en viktig fase i ølbryggingen, og denne masken skal etterhvert bli til varme i hus og bygninger.

45 tonn

I løpet av 2016 håper nystartede Svalbard Bryggeri å levere sine første kilowattimer til fjernvarmenettet i Longyearbyen.

– I utgangspunktet var det jo bare øl vi skulle drive med, men vi er nødt til å finne ut av dette på grunn av rammevilkårene som er her, sier ølgründeren.

Meskeprosessen i ølbryggingen gir mye tørrstoff. Masket kan ikke slippes ut i Adventfjorden, og må derfor fraktes ned til fastlandet. Det er kostbart og fordyrer produksjonen. En årsproduksjon  på 200.000 liter øl, betyr 45 tonn mask, og nylig sendte bryggeriet avgårde en stor ladning til fastlandet.

"I utgangspunktet var det jo
bare øl vi skulle drive med"

Dermed var gode råd dyre, og ideen om å omdanne restavfallet fra bryggeriet til varme ble unnfanget. Årlig sendes rundt 100 tonn trevirke med båt til fastlandet og for males opp. Robert Johansen vil male opp dette treverket i en flishugger og bruke det sammen med masket, og ovnprodusenten ETA har allerede testet masket som energikilde. Resultatet er bra.

– For stivelsen er fjernet og det er bare fibrene igjen. Men de hadde litt dårlig tro på det, innrømmer han.

600.000 kWh

Under energiøkonomiseringskonferansen i Longyearbyen nylig, ble fjernvarmen fra Svalbard Bryggeri trukket fram som et av tiltakene i arbeidet med å finne framtidens energikilder i byen.

Planen er at bryggeriet kjøper en ovn som knyttes til fjernvarmenettet utover mot flyplassen, og leverer overskuddsvarme.

Masket vaskes og tørkes, mens trevirke males opp i en fliser og brenner sammen med restavfallet fra bryggingen.

Utslipp og askeinnhold er målt fra ovnen, som har en effekt på 200 kilowatt. Årlig energiproduksjon fra ovnen er beregnet til cirka 600.000 kilowattimer.

Må ha støtte

Energiforbruket for hver produserte liter øl på det nye bryggeriet er 0,43 kilowattimer i elektrisitet og 0,086 kilowattimer i fjernvarme, og målet er at overskuddsvarmen kjøres inn på fjernvarmeanlegget.

– Vi trenger selv 100.000 kilowattimer i fjernvarme i løpet av et år, og har dermed 500.000 kilowattimer til overs, som vi kan kjøre inn på anlegget, sier Robert Johansen.

Investeringen ligger på «et par» millioner, og til nå har Svalbards Miljøvernfond gitt 200.000 kroner i støtte. I tillegg vurderes støtteordninger hos Innovasjon Norge og Enova.

– Dette er interessant for oss og andre bryggere, for det er energikrevende å drive energi. Så det er jo et pilotprosjekt, dette, sier Johansen som er avhengig av støtte for å få det til.

Målet er å ha finansierngen klar i april, og at ovnen er på plass og i drift i løpet av høsten 2016.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!