Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Økt utenlandsk aktivitet i Ny-Ålesund

Ny-Ålesund har utviklet seg fra nedslitt gruveleir til en moderne, internasjonal forskningslandsby. Kapasiteten på stedet er imidlertid sprengt. FOTO: Birger Amundsen

Økt utenlandsk aktivitet i Ny-Ålesund

Flere utenlandske forskningsinstitusjoner ønsker å bygge nytt og øke aktiviteten i Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.01.2010 kl 11:03

– Tyske og franske forskere har varslet at de ønsker å bygge ny forskningsstasjon. Japanske forskere har også signalisert at de ønsker å bygge nytt, til erstatning for bygningen de i dag leier ved flyplassen, sier Knut Ore, styreleder i Kings Bay AS.

Japanerne har i årevis holdt til i den gamle telemetribygningen ved flyplassen, men ønsker å bygge nytt i sentrum av Ny-Ålesund, samtidig som de vil beholde forskningsaktiviteten i den gamle bygningen.

Russisk interesse

Ore sier videre at de sørkoreanske forskerne, som holder til i en av de to ungkarsheimene fra gruvetiden sammen med franskmenn, har varslet at de ønsker å disponere hele bygningen hvis de franske forskerne bygger nytt og flytter ut.

Også indiske forskere ønsker erstatning for den gamle skolebygningen de i dag leier.

Russiske forskningsinstitusjoner har også vist interesse for å etablere seg med egen base i Ny-Ålesund. Kontraktforhandlingen gikk imidlertid i stå da Kings Bay gjorde det klart at de ikke ville tillate bruk av russisk helikopter for transport av forskerne. Russerne måtte, som alle forskere fra andre nasjoner, benytte seg av eksisterende flyrute mellom Longyearbyen og Ny-Ålesund.

Mangler sengeplasser

De to siste årene har vært en vekst i antall forskningsdøgn sommerstid på hele 60 prosent i Ny-Ålesund. Det har ført til akutt behov for flere senger i de mest hektiske sommerukene.

Forskningsdirektør Kim Holmén i Norsk Polarinstitutt ønsker bedre koordinering og høyere kvalitet på forskningen, framfor å øke kapasiteten i Ny-Ålesund.

Naturen vinner

I stortingsmeldingen om Svalbard fra i fjor gjør regjeringen det klart at den overordnede målsettingen er at «Ny-Ålesund skal utvikles som et av de fremste stedene for arktisk klima- og miljøforskning i verden».

Spørsmålet er hva Ny-Ålesund og området rundt kan tåle før forskning og forskere i seg selv vil utgjøre en trussel mot miljøet.

Styreformann Knut Ore mener at naturen må vinne, og viser til at Kings Bay vil sette i gang en miljøanalyse for å undersøke hva som er tålegrensen for miljøet i området.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!