Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Økt utenlandsk aktivitet i Ny-Ålesund

Ny-Ålesund har utviklet seg fra nedslitt gruveleir til en moderne, internasjonal forskningslandsby. Kapasiteten på stedet er imidlertid sprengt. FOTO: Birger Amundsen

Økt utenlandsk aktivitet i Ny-Ålesund

Flere utenlandske forskningsinstitusjoner ønsker å bygge nytt og øke aktiviteten i Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.01.2010 kl 11:03

– Tyske og franske forskere har varslet at de ønsker å bygge ny forskningsstasjon. Japanske forskere har også signalisert at de ønsker å bygge nytt, til erstatning for bygningen de i dag leier ved flyplassen, sier Knut Ore, styreleder i Kings Bay AS.

Japanerne har i årevis holdt til i den gamle telemetribygningen ved flyplassen, men ønsker å bygge nytt i sentrum av Ny-Ålesund, samtidig som de vil beholde forskningsaktiviteten i den gamle bygningen.

Russisk interesse

Ore sier videre at de sørkoreanske forskerne, som holder til i en av de to ungkarsheimene fra gruvetiden sammen med franskmenn, har varslet at de ønsker å disponere hele bygningen hvis de franske forskerne bygger nytt og flytter ut.

Også indiske forskere ønsker erstatning for den gamle skolebygningen de i dag leier.

Russiske forskningsinstitusjoner har også vist interesse for å etablere seg med egen base i Ny-Ålesund. Kontraktforhandlingen gikk imidlertid i stå da Kings Bay gjorde det klart at de ikke ville tillate bruk av russisk helikopter for transport av forskerne. Russerne måtte, som alle forskere fra andre nasjoner, benytte seg av eksisterende flyrute mellom Longyearbyen og Ny-Ålesund.

Mangler sengeplasser

De to siste årene har vært en vekst i antall forskningsdøgn sommerstid på hele 60 prosent i Ny-Ålesund. Det har ført til akutt behov for flere senger i de mest hektiske sommerukene.

Forskningsdirektør Kim Holmén i Norsk Polarinstitutt ønsker bedre koordinering og høyere kvalitet på forskningen, framfor å øke kapasiteten i Ny-Ålesund.

Naturen vinner

I stortingsmeldingen om Svalbard fra i fjor gjør regjeringen det klart at den overordnede målsettingen er at «Ny-Ålesund skal utvikles som et av de fremste stedene for arktisk klima- og miljøforskning i verden».

Spørsmålet er hva Ny-Ålesund og området rundt kan tåle før forskning og forskere i seg selv vil utgjøre en trussel mot miljøet.

Styreformann Knut Ore mener at naturen må vinne, og viser til at Kings Bay vil sette i gang en miljøanalyse for å undersøke hva som er tålegrensen for miljøet i området.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!