Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Økt beredskap etter kennelhoste

Hundeløpet Trappers Trail gjennomføres som planlagt, men med noen endringer som følge av kennelhoste. FOTO: Trappers Trail

Økt beredskap etter kennelhoste

Veterinærene er ukjent med kennelhoste på Svalbard, men nå er den her. Arrangøren av hundeløpet Trapper Trail tr forholdsregler.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.04.2015 kl 19:54

Mange hundebesetninger er rammet, og det har uka før løpet vært usikkert om det årlige høydepunktet i hundemiljøet på Svalbard ville bli avviklet. Etter samråd med Mattilsynet og Svalbard Vet ble det onsdag avgjort at det blir løp.

- Vi skal være på Svalbard og følge løpet, og vurderer hundene før vi slipper dem av gårde, sier Harald Os som er inspektør ved Mattilsynet i Tromsø.

Siden 2003 har han hatt ansvar for Svalbard, og dette er første gangen han hører om utbrudd av kennelhoste på øygruppa siden han fikk oppgaven.

- Overrasker det deg?

- Når du hører om at det er i Finnmarksløpet og i trekkhundmiljøet på fastlandet er det vanskelig å unngå at det skjer på Svalbard også. Om man ikke har hatt det før, er det også veldig lett for at smitteoverføringen skjer, sier Os.Økt trafikk
Kennelhoste er en infeksjon i luftveiene, som gir sterke symptomer på forkjølelse hos hundene. Sykdommen forårsakes av virus og skjer gjennom kontakt mellom hunder og indirekte kontakt mellom hunder via mennesker, leker, utstyr og mat. Siden det ikke har vært vanlig på Svalbard, har det heller ikke vært vanlig med vaksine mot kennelhoste, slik det er i trekkhundmiljøene på fastlandet. Dermed er immuniteten mot smitten dårligere blant hundene på Svalbard.

Harald Os tør ikke svare på om det kommer til å bli vanlig med kennelhoste på Svalbard, men viser i likhet med veterinær Astrid Vikaune i Svalbard Vet til at trafikken med hunder og folk har økt. Da Vikaune kom til Svalbard for snart to år siden, var hundene kun vaksinert mot rabies.

- Vi blir jo mer og mer en del av verden og dette er et tegn på det, sier hun. Vikaune kjenner ikke til at det har vært registrert kennelhoste på Svalbard tidligere.

- Selv om det er restriksjoner på inn- og utreise, må man ta forebyggende dyrehelsearbeid alvorlig. Det er viktig at folk følger opp bestemmelsene om hva som skal være i orden med vaksinasjoner, og konsekvensene blir fort veldig store i de store hundegårdene med én gang det oppstår smitte.

Mattilsynet har kommet med konkrete krav om hva som skal til for å kjøre løpet forsvarlig, og vi skal løse det slik at kravene blir tilfredsstilt, sier hun.


Forholdsregler
Avgjørelsen om å arrangere Trappers Trail 2015 blir godt mottatt i hundemiljøet, ikke minst de som har kjørt langt for å delta. Team Sava Vit med Sebastién Barrault er blant de som har kjørt hundespann i ti dager fra Ny-Ålesund ti Longyearbyen for å delta på løpet. For å være på den sikre siden har de tre spannene fra Ny-Ålesund lagt seg i leir et godt stykke unna hundegårdene.

Ifølge rennleder Elise Strømseng var det onsdag 15 av de påmeldte som stiller, mens tre er usikre. De resterende har gitt beskjed om at de ikke stiller på grunn av kennelhoste. Totalt var det 22 påmeldte i de ulike klassene.

- Det kommer nok til å bli lagt opp til en løpsveterinærtjeneste på samme måte som ved hundeløpene på fastlandet for å sikre at hundene som er med, er friske. Det har ikke vært noen veterinærtjenester ved løp her, for ingen har sett behovet, sier hun.


Vetsjekk
Det blir nå obligatorisk veterinærsjekk ved start og ved målgang. I tillegg blir det sjekk ved sjekkpunkt Bikkjebu på Kapp Laila, hvor det er overnatting før returen. Under starten blir også hundene stilt opp med større avstand enn vanlig for å redusere faren for smitte, og arrangørkomiteen oppfordrer deltakerne til å følge nøye med blant egne hunder.

- Alle deltakere har fått beskjed om at de kan bytte spannklasse helt fram tilstart, sier Strømseng.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

OBS-varsel fra Energiverket

Ber alle eiere/byggansvarlige i Longyearbyen om å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

To bjørneskinn å velge i

Under søndagens auksjon til inntekt for TV-aksjonen kommer det isbjørnskinn for salg. Anne Lise Klungseth Sandvik klarer ikke å bestemme hvilket.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!