Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Øker innsatsen for isbjørnen

Innsatsen for isbjørnen skal styrkes. FOTO: Birger Amundsen

Øker innsatsen for isbjørnen

De fem isbjørnlandene vil styrke samarbeidet om beskyttelse av isbjørnen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.12.2013 kl 18:59

Det er i år 40 år siden avtalen om beskyttelse av isbjørn ble undertegnet. I uka som gikk, møttes representanter for Norge, Danmark (Grønland), Russland, Canada og USA i Moskva for å undertegne en erklæring om videre samarbeid om beskyttelse av isbjørn.

Fra Norge deltok blant andre Guri Tveito, miljøvernsjef hos Sysselmannen på Svalbard.

I erklæringen slår de fem landene fast at samarbeidet skal styrkes og at forvaltningen må tilpasses klimaendringene samt at den samlede belastningen på isbjørnen må begrenses, opplyser Miljødirektoratet.

Den såkalte Isbjørnavtalen ble i 1973 første gang undertegnet av de fem arktiske statene, og har som formål å beskytte isbjørnen leveområder og livsmiljø gjennom koordinerte tiltak mellom partslandene.

Fra Norge er Miljødirektoratet norsk forvaltningsmyndighet for isbjørnavtalen, mens Norsk Polarinstitutt er faglig rådgiver.

Se bildet større

Miljøvernsjef Guri Tveito (midten) deltok i Moskva under fornyelsen av Isbjørnavtalen. Her fra et møte med blant andre naturvernrådgiver Elin M. Lien og internasjonal direktør Kim Holmén fra Norsk Polarinstitutt. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!