Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nytt verktøy ved akutt forurensning

Polarlomvie med unge hører til sårbare arter ved oljesøl. FOTO: Birger Amundsen

Nytt verktøy ved akutt forurensning

Et nytt beredskapsverktøy for Svalbard er lansert i disse dager. Verktøyet brukes til å prioritere innsatsen ved akutt forurensning.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.04.2012 kl 18:00

– Det er et internt verktøy til bruk i forbindelse med en hendelse, som for eksempel et oljeutslipp. Gjennom verktøyet kan vi se på områdene og raskt avgjøre hvor tiltak skal settes inn, sier miljørådgiver Trond Espen Haug hos Sysselmannen.

Samarbeid

Verktøyet er utviklet i samarbeid mellom Kystverket, Norsk Polarinstitutt, Sysselmannen og Direktoratet for naturforvaltning. Navnet er Primos, en forkortelse for Prioriterte miljøområder på Svalbard.

Primos inneholder informasjon om blant annet sjøfugl, marine pattedyr, marine bunnsamfunn og kulturminner, og rangerer disse i forhold til hverandre på bakgrunn av sårbarhet overfor akutt forurensning.

Tre soner

Kysten av Svalbard er inndelt etter en tredelt skala i rødt, gult og grønt hvor de røde områdene er aller viktigst.

– Nytten er at man kan reagere mer effektivt om noe skjer, og er bedre i stand til å gjøre riktige vurderinger. Det er hovedpoenget, sier miljø­rådgiveren.

Ifølge seniorrådgiver Dag Vongraven i Norsk Polarinstitutt skal Primos i hovedsak prioritere ressurser som er sårbare på våren og sommeren når det er mest kystnær trafikk.

– Forekomst av koloni­hekkende fugl i hekketiden og de ulike artenes sårbarhet for oljeforurensning er vurdert og tatt med i verktøyet, og dermed vet myndighetene mer om hvor innsatsen bør settes inn for å minimere skader på sjøfugl, sier han i en pressemelding fra Norsk Polarinstitutt.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!