Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nytt verktøy ved akutt forurensning

Polarlomvie med unge hører til sårbare arter ved oljesøl. FOTO: Birger Amundsen

Nytt verktøy ved akutt forurensning

Et nytt beredskapsverktøy for Svalbard er lansert i disse dager. Verktøyet brukes til å prioritere innsatsen ved akutt forurensning.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.04.2012 kl 18:00

– Det er et internt verktøy til bruk i forbindelse med en hendelse, som for eksempel et oljeutslipp. Gjennom verktøyet kan vi se på områdene og raskt avgjøre hvor tiltak skal settes inn, sier miljørådgiver Trond Espen Haug hos Sysselmannen.

Samarbeid

Verktøyet er utviklet i samarbeid mellom Kystverket, Norsk Polarinstitutt, Sysselmannen og Direktoratet for naturforvaltning. Navnet er Primos, en forkortelse for Prioriterte miljøområder på Svalbard.

Primos inneholder informasjon om blant annet sjøfugl, marine pattedyr, marine bunnsamfunn og kulturminner, og rangerer disse i forhold til hverandre på bakgrunn av sårbarhet overfor akutt forurensning.

Tre soner

Kysten av Svalbard er inndelt etter en tredelt skala i rødt, gult og grønt hvor de røde områdene er aller viktigst.

– Nytten er at man kan reagere mer effektivt om noe skjer, og er bedre i stand til å gjøre riktige vurderinger. Det er hovedpoenget, sier miljø­rådgiveren.

Ifølge seniorrådgiver Dag Vongraven i Norsk Polarinstitutt skal Primos i hovedsak prioritere ressurser som er sårbare på våren og sommeren når det er mest kystnær trafikk.

– Forekomst av koloni­hekkende fugl i hekketiden og de ulike artenes sårbarhet for oljeforurensning er vurdert og tatt med i verktøyet, og dermed vet myndighetene mer om hvor innsatsen bør settes inn for å minimere skader på sjøfugl, sier han i en pressemelding fra Norsk Polarinstitutt.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!