Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nytt toppår for Store Norske

Jørgen Fagerbakk var med på å avslutte driften på strosse D4 i Svea Nord forrige uke. For tiden pågår flytting av utstyret til en ny strosse og kullproduksjonen kommer først i gang etter påske. FOTO: Birger Amundsen

Nytt toppår for Store Norske

Store Norske fikk et overskudd på 400 millioner kroner i fjor. Resultatet er det nest beste i selskapets historie.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.02.2010 kl 08:29

– 2009 har vært et veldig annerledes år for Store Norske, med betydelige endringer i rammebetingelsene for selskapet. Til tross for dette kommer vi ut med et resultat før skatt på i overkant av 400 millioner kroner. Det er helt klart et resultat som vi er tilfreds med, sier administrerende direktør Bjørn Arnestad i Store Norske.

2008-kontrakter

Etter toppåret i 2008 med en kullpris på 175 dollar tonnet på det meste, opplevde Store Norske et dramatisk prisfall i første kvartal for 2009 ned til 50 dollar tonnet. At resultatet for 2009 til tross for dette ble så godt, skyldes kontrakter inngått mens kullprisen ennå lå på topp.

– Vi har gjort en god og aktiv salgsjobb. Først og fremst klarte vi å forhandle fram nye kontrakter med stålindustrien med priser på 2008-nivå. Gjennomsnittlig kullpris på spottmarkedet for 2009 lå på 75 dollar tonnet. Vi har oppnådd 30 dollar mer enn dette, sier en strålende fornøyd kulldirektør.

Kostnadene må ned

I 2007 ble det produsert fire millioner tonn kull i Svea Nord. Siden er uttaket blitt redusert til 2,6 millioner i 2009. Samtidig pågår en bemanningsreduksjon i Store Norske, fra 400 ansatte i 2007 til 310 innen utgangen av året.

Bjørn Arnestad er klar på at selv om resultatet for 2009 ble svært godt, må kostnadene i selskapet reduseres.

Driften i Svea Nord-gruva går mot slutt etter ti eventyrlige år med høy produksjon. For å bedre kvaliteten på kullet som står igjen i gruva, ønsker Store Norske å kjøpe et oppredningsverk til rundt 100 millioner kroner. Styret i selskapet vil ta en beslutning om dette i løpet av april.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!