Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nytt toppår for Store Norske

Jørgen Fagerbakk var med på å avslutte driften på strosse D4 i Svea Nord forrige uke. For tiden pågår flytting av utstyret til en ny strosse og kullproduksjonen kommer først i gang etter påske. FOTO: Birger Amundsen

Nytt toppår for Store Norske

Store Norske fikk et overskudd på 400 millioner kroner i fjor. Resultatet er det nest beste i selskapets historie.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.02.2010 kl 08:29

– 2009 har vært et veldig annerledes år for Store Norske, med betydelige endringer i rammebetingelsene for selskapet. Til tross for dette kommer vi ut med et resultat før skatt på i overkant av 400 millioner kroner. Det er helt klart et resultat som vi er tilfreds med, sier administrerende direktør Bjørn Arnestad i Store Norske.

2008-kontrakter

Etter toppåret i 2008 med en kullpris på 175 dollar tonnet på det meste, opplevde Store Norske et dramatisk prisfall i første kvartal for 2009 ned til 50 dollar tonnet. At resultatet for 2009 til tross for dette ble så godt, skyldes kontrakter inngått mens kullprisen ennå lå på topp.

– Vi har gjort en god og aktiv salgsjobb. Først og fremst klarte vi å forhandle fram nye kontrakter med stålindustrien med priser på 2008-nivå. Gjennomsnittlig kullpris på spottmarkedet for 2009 lå på 75 dollar tonnet. Vi har oppnådd 30 dollar mer enn dette, sier en strålende fornøyd kulldirektør.

Kostnadene må ned

I 2007 ble det produsert fire millioner tonn kull i Svea Nord. Siden er uttaket blitt redusert til 2,6 millioner i 2009. Samtidig pågår en bemanningsreduksjon i Store Norske, fra 400 ansatte i 2007 til 310 innen utgangen av året.

Bjørn Arnestad er klar på at selv om resultatet for 2009 ble svært godt, må kostnadene i selskapet reduseres.

Driften i Svea Nord-gruva går mot slutt etter ti eventyrlige år med høy produksjon. For å bedre kvaliteten på kullet som står igjen i gruva, ønsker Store Norske å kjøpe et oppredningsverk til rundt 100 millioner kroner. Styret i selskapet vil ta en beslutning om dette i løpet av april.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!