Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nytt sjøkart over Bjørnøya

Kartlagt: Slik ser det nye sjøkartet over Bjørnøya ut. FOTO: Kartverket

Nytt sjøkart over Bjørnøya

Etter 41 år er Sjøkart 501 Bjørnøya byttet ut. Nå er det laget i en helt annen målestokk og kartbegrensning.

Tekst:

Publisert:

Målinger gjort fra 2008 til 2010 er nå blitt nytt sjøkart. Det nye kart 501 erstatter tidligere utgave fra 1969. Det betyr at det gamle kartet utgår, og at det ikke lenger vil bli vedlikeholdt av Kartverket.

– Det gamle papirkartet hadde målestokk 1:40.000.  Det nye papirkartet har målestokk 1:100.000. Dette er det samme som resten av Svalbard- serien. Dette gjør at kartet har fått en større utstrekning enn det hadde tidligere, men er mindre detaljert. For å kompensere for dette er det laget spesialer for utvalgte områder i målestokk 1:5.000 og 1:10.000, sier seksjonssjef Gudmund Jønsson ved kartproduksjonsseksjonen
i sjødivisjonen til Kartverket.

De fire spesialene er Herwighamna, Teltvika og Lunckevika, Austervåg og Sørhamna. Kartet er påført QR-kode som viser til gjeldende Etterretninger for sjøfarende (Efs) for kartet.

Krevende å kartlegge
Dekning av elektroniske navigasjonskart (ENC) for området er også forbedret. Tidligere fantes det bare elektroniske navigasjonskart i brukerbånd NO2, med målestokk 1: 350.000.

Men med det nye kartet er det kommet elektroniske navigasjonskart i brukerbånd NO4 med målestokk 1: 22.000 for området rundt Bjørnøya. Det er nå mulig å plotte GPS-en direkte i kartet.

– Det er en stor fordel for de som seiler, sier Jønsson.

Sjøen rundt Svalbard er et krevende farevann å kartlegge. Det er mye grunner som legger begrensinger på farten. Dessuten gjør isforholdene det umulig å gjøre målinger store deler av året.

Må prioritere
– Vi må prioritere de resursene vi har, opp mot andre deler av landet, hvor det er mer trafikk. Vi var ikke på Svalbard i fjor sommer, men denne sommeren er vi i full gang, forteller seksjonssjef Jønsson.

Den nye utgaven av sjøkart 501 ble trykket 26. juni i år. Opplaget er på 200.

Nøkkelord

Se bildet større

En spesial: Det nye sjøkartet har fire spesialer. En av dem er Sørhamna. FOTO: Kartverket

Se bildet større

Utgått: Slik så det gamle sjøkartet over Bjørnøya ut. FOTO: Kartverket

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!