Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nytt nei til flytebrygge ved småbåthavna

Longyearbyen lokalstyre har sagt endelig nei til en søknad om å få legge ut en 30 meter lang flytekai i småbåthavna. Dette til tross for at kapasiteten på den offentlige havna er sprengt. FOTO: Flåtekompaniet

Nytt nei til flytebrygge ved småbåthavna

– Ei kommersiell flytebrygge er ikke småbåthavnaktivitet, sier Terje Aunevik (V).

Tekst:

Publisert:

– Dette er en vinn vinn-situasjon for samfunnet, mener Torgeir Prytz (H).

– Dette vil endre bruken av småbåthavna, og kan derfor ikke tillates, mener lokalstyreleder Arild Olsen (Ap).

Steile fronter

Flåtekompaniet AS sin søknad om å få legge ut ei 29 meter lang flytebrygge i småbåthavna ansporet desidert mest debatt i lokalstyremøtet tirsdag. Administrasjonen hadde innstilt på avslag før saken ble behandlet i Teknisk utvalg i slutten av oktober, og fikk flertall for det. Høyre anket saken slik at den ble behandlet i lokalstyret, hvor de argumenterte for å gi tillatelse til tiltaket.

Torgeir Prytz (H) mener det ikke er noen grunn til å si nei til tiltaket, og at en framtidig konflikt med havneutbygging enkelt kan unngås.

– Vi kan gi Flåtekompaniet en dispensasjon i for eksempel tre år, og så ta saken opp til ny vurdering da, uttalte han i lokalstyremøtet.

Innenfor eller utenfor

Området er regulert som «småbåthavn», og det foreligger ingen grenser for hva som defineres som dette. Diskusjonen gikk derfor på om ei flytebrygge på 560 kvadratmeter er innenfor eller utenfor arealplanformålet.

Lokalstyreleder Arild Olsen var ikke i tvil.

– Det framstår for meg som uomtvistelig at dette vil medføre en endring av bruken av småbåthavna, og at tiltaket derfor må avslås, sa han.

Partikollega Odd Gunnar Brøto Braathen innvendte at småbåthavna delvis er bygd opp med korkpenger, og at det av den grunn er uønskelig med kommersiell aktivitet i området.

Kjetil Figenschou (H) parerte med at det allerede er kommersiell aktivitet i småbåthavna. Han føyde til at de som søker om å få sette opp flytebrygge ønsker å bidra med infrastruktur, og at han ikke ser problemet med et slikt bidrag fra privat næringsliv.

– Må være forsiktige

Terje Aunevik (V) er i denne saken uenig med sine borgerlige kolleger i lokalstyret.

– Jeg synes ikke det er vanskelig å støtte administrasjonen i at dette ikke er småbåthavn­aktivitet. Så skal vi strekke oss langt for å legge til rette for næringsaktører, og jeg har full forståelse for at Flåtekompaniet ønsker å drive egen havn. Men dette handler om så mye mer, uttalte Aunevik fra talerstolen.

Han pekte på arbeidet som er gjort for å overbevise myndighetene om at havn er et offentlig anliggende, og viste også til Svalbardmeldingen.

– Vi må være ytterst forsiktig med å endre dette midt i den prosessen vi er inne i, sa Aunevik.

– Aunevik prater seg bort. Spørsmålet var om tiltaket er innenfor eller utenfor arealplanformålet. Høyre er enig i at det skal være offentlig eierskap av kritisk infrastruktur, men ei flytebrygge er ikke det, parerte Kjetil Figenschou med.

Avslaget ble vedtatt mot Høyres fem stemmer.

Skuffet

Stig Henningsen og selskapet hans, Henningsen transport & guiding AS er skuffet over behandlingen søknaden har fått. Henningsen er med på eiersiden i Flåtekompaniet, og hadde håpet på et annet utfall.

– Dette var synsing fra både administrasjonen og lokalstyret. Personlig tror jeg vårt initiativ kunne bidratt til å få fart på havneutbygging i offentlig regi. Det viser at næringslivet er villig til å satse istedenfor å sitte på ræva og vente på at staten skal ordne opp i alt, sier han.

Nå tar Henningsen det endelige avslaget til etteretning.

– Vi er bare nødt til å tenke framover. Havnesjefen sier det skal være kaiplass nok til sommeren, selv om jeg har mine tvil til det. Kanskje åpner det seg en ny mulighet når den nye arealplanen er på plass, for vårt primære ønske er ei egen kai til våre fartøy. Vi ønsker også å utvide flåten, men i dag er det umulig på grunn av manglende kaiplass, sier Stig Henningsen.

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle på kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!