Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nytt kulturhus utsatt til nyåret

 

Nytt kulturhus utsatt til nyåret

Behandlingen av et nytt allaktivitetshus i sentrum er utsatt til januar neste år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Longyearbyen lokalstyre skulle egentlig ha behandlet planene om det nye allaktivitetshuset i juni. Den politiske behandlingen ble da utsatt til høsten, og på grunn av det prosjektleder Alf Seltveit kaller «utfordringer på kostnadsiden» er behandlingen nå utsatt ytterligere.
– Markedet er brennhett akkurat nå, og vi må gå gjennom kostnadene en gang til. Skanska og Barlindhaug skal på hver sin kant sette opp et forpliktende regnestykke, sier Seltveit.

Usannsynlig dyrt
Ifølge Seltveit er det særlig ombyggingen og tilpassingen av det eksisterende næringsbygget til det nye lokalet som bygges, som koster penger.
– Disse kostnadene er altfor store, og de kan ikke være riktige. Hvis det faktisk kommer til å koste skjorta, må vi vurdere planene, sier Seltveit.
De to byggefirmaene har fått frist til 15. november å legge fram regnestykkene. Deretter skal saken opp i Lokalstyret i januar.
– Den politiske behandlingen som gjøres da vil være den eneste før spaden settes i jorda. Så lenge finansieringen er på plass, kan vi sette i gang uten ytterligere politiske vedtak.
– Men det kan fortsatt hende at politikerne vil si nei?
– Det er fortsatt en mulighet, ja.

Bøttekott
Noe av finansieringen skal ifølge Seltveit komme fra statlige spillemidler, mens det i tillegg pågår en dialog med Kultur- og kirkedepartementet om resten.
– Vi har drøftet denne saken på høyt nivå i departementet, og vi følte oss velkommen. Politikerne ønsker å se planløsningen, og de uttrykker at de interesserer seg for selv det minste bøttekott. Men vi skal ha på plass alle tall før en søknad sendes, sier Seltveit.

Men motstanden mot et nytt kulturhus er fortsatt stor i Longyearbyen. Aksjonsgruppa som i mai arrangerte en underskriftskampanje mot et nytt kulturhus, har fått inn mellom 600 og 650 underskrifter.
– Det er flest voksne fra Longyearbyen som har skrevet under, og noen barn. Jeg har også prøvd å luke ut hvis det er noen som har skrevet under to ganger, sier Gry Sneltvedt.

Håpte på 1000
Listene som lå ute på flere butikker og serveringssteder i Longyearbyen er nå samlet inn og levert til Lokalstyret. Aksjonsgruppa hadde opprinnelig håpt de skulle få 1000 underskrifter, men er likevel fornøyd med det antallet de har fått.
– Vi er fornøyde med kampanjen. Men enda flere ville nok ha skrevet under, dersom vi ikke hadde trukket fram Huset som et alternativ. Det vi egentlig protesterte mest mot, er at det skal koste så mye som 55 millioner kroner å bygge et nytt kulturhus når det finnes så mange andre arenaer i Longyearbyen, sier Seltvedt.

Ny kontrakt med Huset
Opprinnelig hadde styringsgruppa for det nye kulturhuset sett for seg at bygget kunne stå ferdig allerede neste høst. Siden dette ikke er mulig etter alle forsinkelsene, vil Lokalstyret forlenge sin leiekontrakt med Huset. Kontrakten går ut i 2008, men Huset har sagt seg villig til å forlenge den i to år. I dag er leieprisen 700.000 kroner i året, men eierne av Huset vil øke leien etter 2007.
– De kommer til å ta betalt for energikostnadene som i dag er inkludert i leieprisen. Hva beløpet blir, vet vi foreløpig ikke, men det er i hvert fall sikkert at vi ikke blir husløse etter neste år, sier Seltveit.

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!