Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nytt kart for Isfjorden

I fjor ble det gjort nye målinger fra Adventfjorden til Barentsburg. Nye grunner er tegnet inn i kartet som kom denne måneden. FOTO: Kartverket (kartutsnitt)

Nytt kart for Isfjorden

Sjøkartene for Isfjorden og Isfjordrenna er oppdatert. Nye grunner er oppdaget mellom Adventfjorden og Barentsburg.

Tekst:

Publisert:

I juni ble de elektroniske kartene oppdatert og 8. september ble nye papirkart trykket.

– Særlig langs land mellom Hotellneset og Barentsburg er det ny informasjon. Vi har også fått inn data fra polarinstituttet på alle brefrontene, så de er justert, sier Kjetil Wirak i kartpruduksjonsseksjonen i Kartverkets sjødivisjon.

Han forteller at sjømålingene avdekket nye grunner mellom Adventfjorden og Barentsburg.

Kartene har også oppdaterte data fra midt i Isfjorden, men siden det er så dypt der har det ingen praktisk betydning.

To kart
Det er to kart som nå kommer i ny utgave. Sjøkartet for Isfjorden og for Isfjordrenna, området fra Barentsburg til Prins Karls Forland. Store deler av endringene i kartet for Isfjorden er basert på målinger Kartverket gjorde mellom Adventfjorden og Barentsburg i fjor.

I år ble det gjort målinger i Dikcsonfjorden og Ekmanfjorden, men Wirak kan ikke love nye kart også neste år.

– Finner vi nye grunner melder vi fra med en gang i etterretninger for sjøfarende. Nyttetrafikk er pålagt å oppdatere seg på det. Fritidsbrukere kan også gå inn på sidene til Kartverket og se slike endringer, sier han.

Hittil i år er rundt 300 nye og endrete grunner på Svalbard meldt i systemet. I løpet av høsten vil alle nye grunner fra årets sjømålingstokt bli kunngjort i etterretninger for sjøfarende.

Kommer neste år
Wirak forteller at kartverket kommer tilbake neste år.

– Det er fremdeles mye å måle på Svalbard. Særlig nord og øst på Svalbard er det lite sjømålt. Der er det vanskelig å komme til og mye is. Det begynner å bli rimelig bra på vestkysten, sier han.

– Hvordan velger dere hvilke områder som skal måles?

– Vi ser litt på status på de dataene vi har og prøver å fylle de hullene som mangler. Når det gjelder Svalbard må vi også planlegge litt ut fra is og hvor det er mulig å måle. I juni målte vi på vestkysten på grunn av is i nordøst. Hvilke områder vi måler har også bakgrunn i innspill fra brukere, sier Wirak.

Les også:

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!