Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nytt kart for Isfjorden

I fjor ble det gjort nye målinger fra Adventfjorden til Barentsburg. Nye grunner er tegnet inn i kartet som kom denne måneden. FOTO: Kartverket (kartutsnitt)

Nytt kart for Isfjorden

Sjøkartene for Isfjorden og Isfjordrenna er oppdatert. Nye grunner er oppdaget mellom Adventfjorden og Barentsburg.

Tekst:

Publisert:

I juni ble de elektroniske kartene oppdatert og 8. september ble nye papirkart trykket.

– Særlig langs land mellom Hotellneset og Barentsburg er det ny informasjon. Vi har også fått inn data fra polarinstituttet på alle brefrontene, så de er justert, sier Kjetil Wirak i kartpruduksjonsseksjonen i Kartverkets sjødivisjon.

Han forteller at sjømålingene avdekket nye grunner mellom Adventfjorden og Barentsburg.

Kartene har også oppdaterte data fra midt i Isfjorden, men siden det er så dypt der har det ingen praktisk betydning.

To kart
Det er to kart som nå kommer i ny utgave. Sjøkartet for Isfjorden og for Isfjordrenna, området fra Barentsburg til Prins Karls Forland. Store deler av endringene i kartet for Isfjorden er basert på målinger Kartverket gjorde mellom Adventfjorden og Barentsburg i fjor.

I år ble det gjort målinger i Dikcsonfjorden og Ekmanfjorden, men Wirak kan ikke love nye kart også neste år.

– Finner vi nye grunner melder vi fra med en gang i etterretninger for sjøfarende. Nyttetrafikk er pålagt å oppdatere seg på det. Fritidsbrukere kan også gå inn på sidene til Kartverket og se slike endringer, sier han.

Hittil i år er rundt 300 nye og endrete grunner på Svalbard meldt i systemet. I løpet av høsten vil alle nye grunner fra årets sjømålingstokt bli kunngjort i etterretninger for sjøfarende.

Kommer neste år
Wirak forteller at kartverket kommer tilbake neste år.

– Det er fremdeles mye å måle på Svalbard. Særlig nord og øst på Svalbard er det lite sjømålt. Der er det vanskelig å komme til og mye is. Det begynner å bli rimelig bra på vestkysten, sier han.

– Hvordan velger dere hvilke områder som skal måles?

– Vi ser litt på status på de dataene vi har og prøver å fylle de hullene som mangler. Når det gjelder Svalbard må vi også planlegge litt ut fra is og hvor det er mulig å måle. I juni målte vi på vestkysten på grunn av is i nordøst. Hvilke områder vi måler har også bakgrunn i innspill fra brukere, sier Wirak.

Les også:

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!