Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nytt, godt år for Unis

Unis-direktør Ole Arve Misund har grunn til å smile. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Nytt, godt år for Unis

Mens det var lite nytt i svalbardbudsjettet, får Unis nok en gang økonomisk rom til å vokse videre.

Tekst:

Publisert:

– Jeg må si at det er et godt budsjett for oss, og vi er absolutt veldig godt fornøyde, sier Ole Arve Misund, direktør ved Unis.

De siste årene har universitetssenteret i snitt fått økt sitt statstilskudd med nærmere 8 prosent årlig.

– Organisasjonen opplever en fin, jevn utvikling. Med 112 millioner kroner i overføring, slik regjeringen foreslår i 2013, får vi en videreføring av de studieplassene som ble varslet i budsjettet for to år siden, sier Misund.


Flere studenter

I forslaget til statsbudsjett legges det opp til at Unis får 112,2 millioner kroner i statlig støtte. Av disse er 3,4 millioner kroner satt av til nye studieplasser. Ifølge budsjettet er det snakk om inntil 20 nye studieplasser.

– Vi kommer tilbake til nøyaktig hvor mange nye studenter det vil bli, det vet vi ikke endelig nå. Men det legges opp til at virksomheten vi driver med, skal videreføres med en viss økning i aktiviteten, sier direktøren.

Neste år fyller Unis 20 år, og populariteten har økt. De siste fem årene har søkertallene økt med 45 prosent, og rundt 450 studenter tar ett eller flere kurs ved Unis hvert år.

– Det har vært en fin utvikling i organisasjonen. Dette betyr at Unis har funnet sin plass i det norske systemet for forskningsbasert høyere utdanning, sier Misund.


Studier i vinden

Direktøren gleder seg også over andre prosjekter regjeringen vil sette av penger til neste år. Blant dem er det nye isgående forskningsfartøyet til 1,4 milliarder kroner. Skipet skal eies av Norsk Polarinstitutt og drives av Havforskningsinstituttet, Misunds tidligere arbeidsplass.

– Jeg har selv vært med og utredet det forskningsfaglige i dette prosjektet. Vi ser for oss at vi inngår avtale med Norsk Polarinstitutt, slik at også våre studenter får slippe til på dette fartøyet, sier Misund.

Flere av kursene ved Unis opplever også eksplosiv interesse (se sak side 12), og derfor mener direktøren at regjeringen må følge opp.

– Fagfeltene vi driver med, og særlig den arktiske delen av dem, er i vinden og veldig relevante. Etter hvert som energi- og petroleumssektoren beveger seg nordover, så vil disse fagfeltene vinne fram, sier Misund.

Faktaboks

Driftstilskudd

Statlig tilskudd til Unis siste fem år. Bevilgningen kommer fra Kunnskaps­departementet, og ikke over svalbardbudsjettet.
2009: 84 millioner kroner
2010: 90 millioner kroner
2011: 97 millioner kroner
2012: 105 millioner kroner
2013: 112 millioner kroner
Kilder: Statens eierberetning og Unis

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!