Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nytt bunnivå for pol-isen

Aldri har det vært registrert så lite is (hvitt) i Arktis. Situasjonen 17. september i år. Den oransje linja er snittet for perioden 1979-2000. FOTO: National Snow And Ice Data Center

Nytt bunnivå for pol-isen

Det er ikke spor av havis rundt Svalbard for tida. Denne uka nådde også havisen i Arktis et historisk bunnivå.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.09.2012 kl 13:14

Det er ikke uvanlig med lite havis i september, men situasjonen i år er historisk. Hele Svalbard-kysten er fri for is, og du må så langt nord som til 84 grader for å nå iskanten. Mandag offentliggjorde et amerikansk isforskningssenter bilder som viser at både Nordvestpassasjen og Nordøstpassasjen er isfrie.


Åpner veier

Også Nansensenteret i Bergen varsler om rekordlite is i år.

– Vi hadde en lignende issituasjon i september 2007. Da var det mye sterk vind fra Beringstredet som førte med seg mye varme. I tillegg var det lite skyer i Arktis, noe som ga maksimal effekt av solstrålingen. I år er det ingen slike spesielle faktorer, sier professor Ola M. Johannessen ved Nansensenteret.

Dersom utviklingen i Arktis fortsetter, vil det bokstavelig talt åpne nye veier for Svalbard. Forskning, turisme og industri vil kunne få nye muligheter, siden den isfrie perioden blir stadig lenger. I tillegg vil områder som tidligere var islagte, bli tilgjengelige.

– Issmeltingen får konsekvenser, både positive og negative. Ved at Nordøstpassasjen åpner seg, vil skipstrafikken spare mellom seks og ti dager. Dette vil igjen øke aktiviteten rundt Svalbard, både innen turisme, oljeindustri og fiskenæring. Rent aktivitetsmessig kan det bli en fordel for Svalbard, sier Johannessen.


– Sommerisen forsvinner

Samtidig kan smeltingen føre til endringer i natur- og dyreliv.

– Mer åpent vann i Arktis kan få økosystemet til å forandre seg. Det kan påvirke både værforhold, strømmer og vinder, sier professoren.

Johannessen har tidligere anslått at sommerisen i Nordpolen-området vil være borte om 40 år.

– Jeg har sammenlignet hver septembermåned og sett at når CO2-en i atmosfæren øker, så går ismengden ned. Dersom CO2-veksten fortsetter som før, er min hypotese at sommerisen vil være borte om 40 år, sier Johannessen.

Han understreker at det har vært milde perioder i Arktis tidligere, blant annet i mellomkrigstida.

– Men siden 1979 har sommerisen på Nordpolen blitt redusert med 10 prosent per tiår. Vinterisen i mars har hatt en tilsvarende reduksjon på 2,7 prosent hver tiår, sier professoren.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!