Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nyter sola og varmen på Svalbard

Godt i sola: Samboerparet Cecilie Nilsen og Per Østvang koste seg i varmen utenfor teltet de hadde satt opp ved Longyearbyen Camping. FOTO: John Christian Nygaard

Nyter sola og varmen på Svalbard

Torsdag forrige uke ble det målt 12,6 grader på målestasjonen ved Svalbard Lufthavn. Det er den varmeste dagen hittil i år, men langt fra noen varmerekord. Så kom tåka.

Tekst:

Publisert:

Samboerparet Per Østvang og Cecilie Nilsen, fra Løten, fikk en best mulig start på ferien på Svalbard. De kom med flyet onsdag forrige uke, og satt dagen etter utenfor teltet ved Longyearbyen Camping og nøt varmen fra sola.

– Vi frøs litt i går, for det blåste mye, men i dag er det helt strålende vær, sier Nilsen og smiler mot sola.

Dette er fjerde gangen paret er på Svalbard sammen, og i løpet av turen skal de blant annet ut på en fire dagers båttur med MS Fram, sammen med fire venner.

– Når vi er på Svalbard er det gjerne på sommeren. Vi tenkte vi ville campe, for å være nærmere naturen. Så er det jo en helt utrolig god utsikt her på campingplassen, sier Østvang og titter ut over sjøen.

– Det er også godt å få oppleve det å leve litt enklere enn man vanligvis gjør hjemme, sier Nilsen, og legger til at de skal være en og en halv uke på Svalbard denne gang.

Fantastisk midnattsol
Utenfor Barentz Pub & Spiseri satt Rolf Gregersen og Egon Finker med hver sin øl og koste seg i varmen. De er begge fra København, og ferierer på Svalbard for første gang med en reisegruppe på åtte personer.

– Det er fantastisk å sitte her i sola, og særlig rundt midnatt når sola fortsatt står like høyt på himmelen. Det er absolutt verdt reisen hit, sier de to og hever glassene.

De skryter av stemningen i Longyearbyen, og setter pris på at turistindustrien ikke er for kommersiell.

– Det føles veldig ekte. Det er en vennlig og avslappet stemning i byen, og man slipper guider som hele tiden skal selge deg en ny tur, sier Gregersen.

Varmere på fjellet
Forrige helg ble hele Longyearbyen tåkelagt, noe som blant annet skapte trøbbel for flytrafikken. Men tok man på seg turskoene og gikk opp en av fjellene, fikk man oppleve strålende sol og t-skjortevær. I følge meteorologisk konsulent på Svalbard Lufthavn ble det målt rundt 14 grader på mellom 1000 og 1500 meters høyde.

Matilda Hallerstig, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt i Tromsø, forteller at fjellet opplevdes varmere enn Longyearbyen fordi den varme luften stiger, samtidig som luften lengere ned mot bakken i større grad blir avkjølt av havet og isbreene.

– Det er ikke uvanlig at det skjer, for havet varierer temperaturen mindre, mens land lettere blir varmet opp av sola. Lufta nærmest bakken kan sjøen og isbreene lettere kjøle ned, sier Hallerstig.

Tett tåke
Den tette tåken skyldes varmluftslommen som la seg over Isfjorden og Longyearbyen.

– Det kom varm fuktig luft fra sørlige områder som inneholdt mer vanndamp. Det fører til kondens når denne lufta møter ishavet, og derfor blir det tåke, sier Hallerstig, og fortsetter:

– I ishav er det veldig vanlig med tåke, men det er sjelden med så mye tåke på vestsiden av Svalbard. Det skyldes at det ofte er østavind, så det er østkysten som får tåken. Nå var det nesten ikke vind, og derfor drev den inn over Isfjorden og Longyearbyen, sier Hallerstig.

Nøkkelord

Se bildet større

Glade turister: Det er godt å være dansk turist på Svalbard, mener Egon Finker og Rolf Gregersen. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

Tåkehav: Tåka lå tett over Longyearbyen og ute på fjorden forrige helg, men gikk man opp på fjelltoppene var det strålende sol og varmt i lufta. FOTO: Mathias Håøy

Se bildet større

Fint i høyden: Oppe på Platåfjellet var det sol og fint vær. FOTO: Mathias Håøy

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!