Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nystartet selskap vurderer flygninger på Svalbard

Utfordres: Lufttransport kan få konkurranse fra et annet Tromsø-basert selskap når det nye flyanbudet utlyses. Her ombord i selskapets Dornier 228 NG-maskin. FOTO: Eirik Palm

Nystartet selskap vurderer flygninger på Svalbard

Ola Giæver jr. snuser på den ventede anbudsutlysningen for transport- og passasjerflygninger på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.02.2016 kl 19:15

– Svalbard vil absolutt være et spennende område for oss, sier Stein Terje Dahl, som er styreleder i Viking Air Norway.

Den tidligere Widerøe-piloten og investoren Ola Giæver jr. står bak det nystartede selskapet, og fattet i desember interesse for flygningene etter at Store Norske og Kings Bay sa opp kontrakten med Lufttransport om flytjenestene.

Utlyses om en måned

Det er i dag Lufttransport som flyr for Store Norske mellom Longyearbyen og Svea, og for Kings Bay til og fra Ny-Ålesund. I november forhandlet Store Norske om bedre betingelser i kontrakten, og i månedsskiftet valgte kullselskapet å si opp avtalen. Det førte til at Kings Bay ikke hadde noe annet valg enn å følge etter, men på nyåret har partene igjen forhandlet, men i slutten av januar ble partene enige om en avtale som varer ut mars 2017. Det skjedde etter at Lufttransport hadde gått igjennom alle kostnader på nytt.

I mellomtiden lyses et nytt anbud for flyging på Svalbard ut, og etter det Svalbardposten forstår skjer det i månedsskiftet mars/april.

Viking Air Norway har i likhet med Lufttransport hoved-adresse i Tromsø, og Giæver har flere ganger vært i kontakt med Store Norske-direktør Wenche Ravlo, hvor han har meldt sin interesse.

Giæver er for tiden i Canada hvor han ser på aktuelle flytyper, og var derfor ikke tilgjengelig før Svalbardposten gikk i trykken, men styreleder Stein Terje Dahl bekrefter at selskapet er interessert.

– Vi gjorde en henvendelse for å se om det var grunnlag å legge inn tilbud fra vår side.
Vi har fått svar om at kontrakten som er, var midlertidig forlenget, og at flyvningene som er aktuelle vil bli lagt ut på anbud. Når vi ser betingelsene vil vi vurdere, sier han.

– Sonderer

Flytyper er ikke bestemt, og ifølge Dahl er det god tilgang på både fabrikknye og brukte maskiner. Blant annet vurderer Viking Air Norway lisensproduserte Twin Ottere med større motorer og moderne instrumentering enn forgjengerne (som en kuriositet heter også en av disse produsentene Viking Air).

– Vi sonderer jo terrenget. Det er derfor Ola er i Canada for å se på forskjellige flytyper. Og så sett på forskjellige fly som er tilgjengelig i Europa. Men vi har ikke inngått noen avtale, sier han.

– Vi må se på anbudet som legges ut fra Store Norske, og inntil vi ser hva de krever av intrumentering, kan vi ikke si noe, sier han.

Viking Air Norway AS ble stiftet 9. april 2015 og registrert i enhetsregisteret 11. mai samme år. Men det var først i februar i år at selskapet ble oppdaget av pressen, da det ble tilført 20 millioner kroner gjennom en emisjon.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!