Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nye muligheter  og nye markeder

Kirstin Lillevåg Mobakken jobber for å skape mer robuste og flere arbeidsplasser i Longyearbyen . FOTO: Hilde Røsvik

Nye muligheter og nye markeder

Den nye næringsrådgiveren i Longyearbyen lokalstyre, Kirstin Lillevåg Mobakken, er opptatt av å skape relasjoner i næringslivet som kan gi resultater både på kort og lang sikt.

Tekst:

Publisert:

Mobakken startet i en nyopprettet toårs prosjektstilling i august. Hun har brukt den første tiden til å bli kjent med byen og bedriftene.

– Jeg har besøkt de aller fleste bedriftene her. En del av min jobb framover blir å bistå eksisterende næringsliv med å bli mer robuste, hjelpe dem å se muligheter for nye produkter eller nye markeder og kanskje også finne nye samarbeidspartnere. I tillegg jobber jeg med å skape nye arbeidsplasser, men det er et arbeid som man først ser resultat av etter noe tid, sier hun.

Konferanse
Denne uken har hun vært i møte med Næringskomiteen, som har besøkt Longyearbyen, sammen med lokallagsleder Arild Olsen og fungerende administrasjonssjef. Neste uke reiser hun sammen med lokallagslederen til konferansen «East West Arena» i Narvik for å sette Longyearbyen på kartet.

– Vi har laget nytt brosjyremateriell og har fått flere avtaler på blokka med ulike bedrifter og universitet i Narvik både i forkant og etterkant av selve konferansen, forteller hun.

Konferansen er et norsk/svensk samarbeid og det er næringsselskapene i Narvik og Kiruna som arrangerer annethvert år.

– Det er viktig å være på slike arenaer og skape relasjoner som kan gi resultater både på kort og lang sikt, sier hun.

Mobakken har lang erfaring fra næringsutviklingsarbeid, og har da jobbet med prosjekt, markedsorientert arbeid og strategi.

Samarbeid
Som næringsrådgiver skal Mobakken samarbeide med Næringsforeningen, Visit Svalbard, Innovasjon Norge, politikere og holde kontakt med alt og alle som er relevante for å bidra til å skape mer næringsaktivitet og nye arbeidsplasser.

– Det meste av det jeg jobber med skal være forankret i Strategisk Næringsplan for Svalbard og andre vedtatte planer, sier hun.

Svalbardmeldingen har hun lest nøye på jakt etter funksjoner eller muligheter for blant annet å legge flere statlige arbeidsplasser til Longyearbyen. Hun mener at det gode og stabile internettet i byen er egnet for at flere kan jobbe herifra, uavhengig av geografisk plassering.

– Det er viktig å få flere offentlige arbeidsplasser hit. Det vil være med på å sikre norske arbeidsplasser og gi større sjanse for to personer i samme familie til å skaffe seg jobb her. Med et breiere og mer allsidig næringsliv i tillegg blir det også lettere å få stabil arbeidskraft i byen, mener hun.

Utdanning
Næringsrådgiveren tenker også at det er viktig å satse på utdanning som gjør at studentene blir igjen i byen når de er ferdige.

– Vi må bruke den kompetansen som allerede finnes her når det gjelder arktisk og kaldt klima. Det pekes også på marine næringer som en framtidig næring, da er det naturlig å se på mulighetene for å få utdanning innen det området hit også, sier Mobakken.

Hun kommer gjerne med en oppfordring til de som sitter med en god idé eller har noe på hjertet.

– Jeg ønsker kontakt både med eksisterende næringsdrivende og de som har en gründer i magen. Kom gjerne innom eller inviter meg gjerne ut i bedriftene på en kopp kaffe.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!