Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nye muligheter  og nye markeder

Kirstin Lillevåg Mobakken jobber for å skape mer robuste og flere arbeidsplasser i Longyearbyen . FOTO: Hilde Røsvik

Nye muligheter og nye markeder

Den nye næringsrådgiveren i Longyearbyen lokalstyre, Kirstin Lillevåg Mobakken, er opptatt av å skape relasjoner i næringslivet som kan gi resultater både på kort og lang sikt.

Tekst:

Publisert:

Mobakken startet i en nyopprettet toårs prosjektstilling i august. Hun har brukt den første tiden til å bli kjent med byen og bedriftene.

– Jeg har besøkt de aller fleste bedriftene her. En del av min jobb framover blir å bistå eksisterende næringsliv med å bli mer robuste, hjelpe dem å se muligheter for nye produkter eller nye markeder og kanskje også finne nye samarbeidspartnere. I tillegg jobber jeg med å skape nye arbeidsplasser, men det er et arbeid som man først ser resultat av etter noe tid, sier hun.

Konferanse
Denne uken har hun vært i møte med Næringskomiteen, som har besøkt Longyearbyen, sammen med lokallagsleder Arild Olsen og fungerende administrasjonssjef. Neste uke reiser hun sammen med lokallagslederen til konferansen «East West Arena» i Narvik for å sette Longyearbyen på kartet.

– Vi har laget nytt brosjyremateriell og har fått flere avtaler på blokka med ulike bedrifter og universitet i Narvik både i forkant og etterkant av selve konferansen, forteller hun.

Konferansen er et norsk/svensk samarbeid og det er næringsselskapene i Narvik og Kiruna som arrangerer annethvert år.

– Det er viktig å være på slike arenaer og skape relasjoner som kan gi resultater både på kort og lang sikt, sier hun.

Mobakken har lang erfaring fra næringsutviklingsarbeid, og har da jobbet med prosjekt, markedsorientert arbeid og strategi.

Samarbeid
Som næringsrådgiver skal Mobakken samarbeide med Næringsforeningen, Visit Svalbard, Innovasjon Norge, politikere og holde kontakt med alt og alle som er relevante for å bidra til å skape mer næringsaktivitet og nye arbeidsplasser.

– Det meste av det jeg jobber med skal være forankret i Strategisk Næringsplan for Svalbard og andre vedtatte planer, sier hun.

Svalbardmeldingen har hun lest nøye på jakt etter funksjoner eller muligheter for blant annet å legge flere statlige arbeidsplasser til Longyearbyen. Hun mener at det gode og stabile internettet i byen er egnet for at flere kan jobbe herifra, uavhengig av geografisk plassering.

– Det er viktig å få flere offentlige arbeidsplasser hit. Det vil være med på å sikre norske arbeidsplasser og gi større sjanse for to personer i samme familie til å skaffe seg jobb her. Med et breiere og mer allsidig næringsliv i tillegg blir det også lettere å få stabil arbeidskraft i byen, mener hun.

Utdanning
Næringsrådgiveren tenker også at det er viktig å satse på utdanning som gjør at studentene blir igjen i byen når de er ferdige.

– Vi må bruke den kompetansen som allerede finnes her når det gjelder arktisk og kaldt klima. Det pekes også på marine næringer som en framtidig næring, da er det naturlig å se på mulighetene for å få utdanning innen det området hit også, sier Mobakken.

Hun kommer gjerne med en oppfordring til de som sitter med en god idé eller har noe på hjertet.

– Jeg ønsker kontakt både med eksisterende næringsdrivende og de som har en gründer i magen. Kom gjerne innom eller inviter meg gjerne ut i bedriftene på en kopp kaffe.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!