Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nye millioner er delt ut

Miriam Geitz (t.v.), Trine Krystad, Ottar Krohn, Ann-Kristin Olsen, Thor Bjørn Arlov og Kjell Mork sitter i Svalbards miljøvernfond. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Nye millioner er delt ut

19 prosjekter får støtte i vårens tildeling fra Svalbards miljøvernfond. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.04.2011 kl 08:00

15 er lokale Svalbard-prosjekter, to av dem i Ny-Ålesund. Til sammen kom det inn 52 søknader på til sammen 26 millioner kroner i vårens søknadsrunde. Fondet har valgt å dele ut totalt 3,8 millioner kroner.  

Den beste uttellingen får Store Norske, som får 1,5 millioner kroner til nytt kullgruvemuseum. 

– Det er den største enkeltsummen vi har gitt noen gang. Det er spennende å medvirke til et prosjekt som viser en viktig del av Svalbards og Longyearbyens historie, mener styreleder i Svalbards miljøvernfond, Ann-Kristin Olsen. 

Miljøprofil

– Begrunnelsen vår er at vi ser hundre års gruvedrift på Svalbard i et miljømessig og kulturhistorisk perspektiv. Vi har også merket oss det store engasjementet selskapet viser for kulturminner, samtidig som de selv tar et betydelig økonomisk ansvar, forklarer styrelederen om hvorfor Store Norske får støtte.

En av betingelsene er at museet får en miljøprofil.

– Vi har en ambisjon om at ressursutnytting i forhold til miljøvern skal komme fram, både i fortid, nåtid og fremtid. Det skal ikke være et idylliserende museum over kulldriften, men vise hvordan virkeligheten er i forhold til miljøprofilen til Svalbard, sier Olsen. 

Store Norske får også støtte til å sette i stand daganlegget til Gruve 2b. 

– Gruva har stor betydning for folk i byen og vi ønsker at den ikke skal forfalle. Den er et symbol i bybildet, sier Olsen. 

Reduserer utslipp

Av andre lokale prosjekter er en vedlikeholdsplan av bygningene og restaurering av det lille lokomotivet i Ny-Ålesund, et hundekjørekurs for barn, i regi av selskapet Svalbard Husky og et prosjekt om kortreist mat som Oppvektforetaket står bak. Polarflokken barnehage får støtte til å dra på søppeltokt. 

Også Bydrift får god uttelling. De har levert inn tre søknader som alle omhandler energisparingstiltak som Svalbardposten tidligere har skrevet om. Til sammen får de 300.000 kroner. 

– Bydrift har en total tankegang på hvordan de skal få ned forbruket og dermed redusere utslippene, sier sekretær Trine Krystad. 

Så langt har Svalbards miljøvernfond delt ut nær 30 millioner kroner. Til høsten venter nye 7,5 millioner kroner. 

– Vi håper det vil stimulere til flere gode søknader, sier Olsen. 

Last ned vedlegg

Vedtak140411.pdf

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!