Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nye målinger i Adventfjorden

Aleksey Marchenko og hans studenter gjorde nye målinger i Adventfjorden sist uke. FOTO: Anders Fjellestad

Nye målinger i Adventfjorden

Det er ikke bare havforholdene ved Grønland som måles.

Sist uke foretok Unis en rekke nye målinger av alt fra bølgeforhold, tidevann og temperatur i Adventfjorden. 19 studenter dro ut med «Farm» under ledelse av Unis-professor Aleksey Marchenko.

– Vi ønsker å forstå bedre hvordan vannet oppfører seg, og samtidig se hvordan bølger, havstrømmer og is vil påvirke framtidige konstruksjoner i Adventfjorden, sier Marchenko.

Professoren i ismekanikk har i flere år forsket på vannforholdene i fjorden. Funnene er viktige, både for utviklingen av Longyearbyen havn, men også for andre konstruksjoner i havområder med mye is.

Longyearbyen havn planlegger en flytende kai mellom Bykaia og gammelkaia. Vest for Bykaia planlegges det en også en fast kai for å øke kapasiteten.

Foreløpig vet en lite om hvordan kaia vil stå imot iskreftene i fjorden. Til vinteren skal Unis foreta nye målinger for å kunne bedre anslå hvilke krefter isen utsetter kaianleggene for.

Toktet i Adventfjorden er i likhet med istoktet til Grønland, en del av det internasjonale forskningsprogrammet Samcot. Det ledes av NTNU i Trondheim, med Sintef og Unis som partnere.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!