Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nye målinger i Adventfjorden

Aleksey Marchenko og hans studenter gjorde nye målinger i Adventfjorden sist uke. FOTO: Anders Fjellestad

Nye målinger i Adventfjorden

Det er ikke bare havforholdene ved Grønland som måles.

Tekst:

Publisert:

Sist uke foretok Unis en rekke nye målinger av alt fra bølgeforhold, tidevann og temperatur i Adventfjorden. 19 studenter dro ut med «Farm» under ledelse av Unis-professor Aleksey Marchenko.

– Vi ønsker å forstå bedre hvordan vannet oppfører seg, og samtidig se hvordan bølger, havstrømmer og is vil påvirke framtidige konstruksjoner i Adventfjorden, sier Marchenko.

Professoren i ismekanikk har i flere år forsket på vannforholdene i fjorden. Funnene er viktige, både for utviklingen av Longyearbyen havn, men også for andre konstruksjoner i havområder med mye is.

Longyearbyen havn planlegger en flytende kai mellom Bykaia og gammelkaia. Vest for Bykaia planlegges det en også en fast kai for å øke kapasiteten.

Foreløpig vet en lite om hvordan kaia vil stå imot iskreftene i fjorden. Til vinteren skal Unis foreta nye målinger for å kunne bedre anslå hvilke krefter isen utsetter kaianleggene for.

Toktet i Adventfjorden er i likhet med istoktet til Grønland, en del av det internasjonale forskningsprogrammet Samcot. Det ledes av NTNU i Trondheim, med Sintef og Unis som partnere.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!