Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nye målinger i Adventfjorden

Aleksey Marchenko og hans studenter gjorde nye målinger i Adventfjorden sist uke. FOTO: Anders Fjellestad

Nye målinger i Adventfjorden

Det er ikke bare havforholdene ved Grønland som måles.

Sist uke foretok Unis en rekke nye målinger av alt fra bølgeforhold, tidevann og temperatur i Adventfjorden. 19 studenter dro ut med «Farm» under ledelse av Unis-professor Aleksey Marchenko.

– Vi ønsker å forstå bedre hvordan vannet oppfører seg, og samtidig se hvordan bølger, havstrømmer og is vil påvirke framtidige konstruksjoner i Adventfjorden, sier Marchenko.

Professoren i ismekanikk har i flere år forsket på vannforholdene i fjorden. Funnene er viktige, både for utviklingen av Longyearbyen havn, men også for andre konstruksjoner i havområder med mye is.

Longyearbyen havn planlegger en flytende kai mellom Bykaia og gammelkaia. Vest for Bykaia planlegges det en også en fast kai for å øke kapasiteten.

Foreløpig vet en lite om hvordan kaia vil stå imot iskreftene i fjorden. Til vinteren skal Unis foreta nye målinger for å kunne bedre anslå hvilke krefter isen utsetter kaianleggene for.

Toktet i Adventfjorden er i likhet med istoktet til Grønland, en del av det internasjonale forskningsprogrammet Samcot. Det ledes av NTNU i Trondheim, med Sintef og Unis som partnere.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!