Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nye målinger i Adventfjorden

Aleksey Marchenko og hans studenter gjorde nye målinger i Adventfjorden sist uke. FOTO: Anders Fjellestad

Nye målinger i Adventfjorden

Det er ikke bare havforholdene ved Grønland som måles.

Tekst:

Publisert:

Sist uke foretok Unis en rekke nye målinger av alt fra bølgeforhold, tidevann og temperatur i Adventfjorden. 19 studenter dro ut med «Farm» under ledelse av Unis-professor Aleksey Marchenko.

– Vi ønsker å forstå bedre hvordan vannet oppfører seg, og samtidig se hvordan bølger, havstrømmer og is vil påvirke framtidige konstruksjoner i Adventfjorden, sier Marchenko.

Professoren i ismekanikk har i flere år forsket på vannforholdene i fjorden. Funnene er viktige, både for utviklingen av Longyearbyen havn, men også for andre konstruksjoner i havområder med mye is.

Longyearbyen havn planlegger en flytende kai mellom Bykaia og gammelkaia. Vest for Bykaia planlegges det en også en fast kai for å øke kapasiteten.

Foreløpig vet en lite om hvordan kaia vil stå imot iskreftene i fjorden. Til vinteren skal Unis foreta nye målinger for å kunne bedre anslå hvilke krefter isen utsetter kaianleggene for.

Toktet i Adventfjorden er i likhet med istoktet til Grønland, en del av det internasjonale forskningsprogrammet Samcot. Det ledes av NTNU i Trondheim, med Sintef og Unis som partnere.

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!