Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nye målinger i Adventfjorden

Aleksey Marchenko og hans studenter gjorde nye målinger i Adventfjorden sist uke. FOTO: Anders Fjellestad

Nye målinger i Adventfjorden

Det er ikke bare havforholdene ved Grønland som måles.

Tekst:

Publisert:

Sist uke foretok Unis en rekke nye målinger av alt fra bølgeforhold, tidevann og temperatur i Adventfjorden. 19 studenter dro ut med «Farm» under ledelse av Unis-professor Aleksey Marchenko.

– Vi ønsker å forstå bedre hvordan vannet oppfører seg, og samtidig se hvordan bølger, havstrømmer og is vil påvirke framtidige konstruksjoner i Adventfjorden, sier Marchenko.

Professoren i ismekanikk har i flere år forsket på vannforholdene i fjorden. Funnene er viktige, både for utviklingen av Longyearbyen havn, men også for andre konstruksjoner i havområder med mye is.

Longyearbyen havn planlegger en flytende kai mellom Bykaia og gammelkaia. Vest for Bykaia planlegges det en også en fast kai for å øke kapasiteten.

Foreløpig vet en lite om hvordan kaia vil stå imot iskreftene i fjorden. Til vinteren skal Unis foreta nye målinger for å kunne bedre anslå hvilke krefter isen utsetter kaianleggene for.

Toktet i Adventfjorden er i likhet med istoktet til Grønland, en del av det internasjonale forskningsprogrammet Samcot. Det ledes av NTNU i Trondheim, med Sintef og Unis som partnere.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!