Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nye gravregler

Longyearbyen har to kirkegårder. En i Longyeardalen og en like ved hestestallen ved flyplassen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Nye gravregler

Det har vært usikkert hvem som har ansvaret for Longyearbyens kirkegårder. Nå vil Justisdepartementet utarbeide en ny forskrift.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi fikk spørsmål om det var Sysselmannen eller Lokalstyret som hadde ansvaret for kirkegårdene. Siden dette var uavklart ville vi utarbeide nye regler. Dette er noe vi må få klarhet i. Det er viktig med orden og verdighet i slike sammenhenger, sier ekspedisjonssjef i Polaravdelingen, Kjerstin Askholt.
Justisdepartementet foreslår at Lokalstyret skal ha det økonomiske ansvaret for vedlikeholdet av kirkegårdene. Lokalstyret får da ansvar i tråd med kommunene på fastlandet. Departementet påpeker at forskriftsforslaget krever regelmessig vedlikehold av kirkegårdene.

Er kulturminne
– Det er veldig bra at en går gjennom forskriftene. En av hovedføringene er jo at det skal være en aktiv gravplass, sier sokneprest ved Svalbard kirke, Leif Magne Helgesen.
Han syns også det er positivt at Lokalstyret får ansvaret for vedlikeholdet av kirkegårdene.
– Den ved flyplassen er ikke blitt tatt vare på, og den i byen blir stort sett tatt hånd om av folk i byen, sier han.
Menneskegraver blir regnet som kulturminner uansett alder. Den ene kirkegården i Longyearbyen er ikke åpen for nye gravlegginger, og blir ifølge forslaget til forskrift Sysselmannens fulle ansvar. Justisdepartementet vil imidlertid innføre et unntak fra denne regelen ved å pålegge Lokalstyret ansvaret for vedlikeholdet. Ansvaret for kirkegården som kulturminne vil fortsatt ligge hos Sysselmannen, mens Svalbard kirke vil ha det øverste administrative ansvaret for kirkegårdene.
«Denne tredelte løsningen er valgt fordi det legges mer vekt på at kirkegården skal fungere som gravplass og mindre vekt på at stedet også er kulturminne», står det i forslaget.

Regulerer askespredning
Den nye forskriften skal også omfatte askespredning, som ikke har vært forskriftsregulert tidligere.
«Sysselmannen på Svalbard kan etter søknad gi tillatelse til askespredning på øygruppen. Slik askespredning kan ikke finne sted i bebygde strøk eller dersom det for øvrig ville være til sjenanse. Sysselmannen kan sette vilkår for askespredingen», står det i forskriftsforslaget.
De som ønsker askespredning kan ikke kreve kirkelig deltakelse. Det kan ikke oppføres minnesmerke på kirkegården eller på stedet for spredningen.
Forslaget er nå til høring med høringsfrist 1. september.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!