Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nye GPS-kart holder ikke mål

Brukervennligheten for to Garmin-modeller testes ut, Garmin 525 (t.v.) og 276C. FOTO: Birger Amundsen

Nye GPS-kart holder ikke mål

Etter lang tids forsinkelse har Norsk Polarinstitutt omsider fått produsert digitale GPS-kart over Svalbard. Nå viser det seg at kartet bommer på brukergruppen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.09.2009 kl 12:00

– Det er en hel jungel å finne ut av dette, men etter å ha testet kartet viser det seg at det til nød kan brukes på den mest vanlige Garmin GPS-en, 276C, men ikke på nyere kartplottere, sier Heinrich Eggenfellner, it-ansvarlig på Unis.

Sammen med kollega, elektronikkingeniør Stefan Claes har Eggenfellner testet det nylig utgitte GPS-kartet. Ikke minst fordi Unis som forskningsinstitusjon er storforbruker av moderne navigasjonsmidler og kart i sitt daglige arbeid.

Problemet som viser seg ved utprøving av det digitale, topografiske kartet, er at det ikke fungerer som det skal på alle Garmin GPS-er, og det til tross for at det på omslaget til kart-cd-en står: «Topografisk vektorkart 1:100.000 for Garmin GPS».

Skyld ikke på NP

Kartsjef Yngve Melvær i Norsk Polarinstitutt (NP), som har hatt ansvaret for å levere data til kartprodusent Geoinsight AS, understreker at de digitale kartene ikke er et NP-produkt og at det derfor ikke er noen grunn til å skylde på NP. Tidligere er NP blitt kritisert for ikke å ha holdt hva de lovet når det gjaldt leveringstid på kartene. I 2006 lovet Melvær GPS-kart i løpet av våren 2008.

– Jeg vil ikke uttale meg om et produkt som ikke er vårt, vi har bare levert data til Geoinsight. Men det er klart at uten våre data ville det ikke blitt noe kart, sier han.

Belanor AS er importør av Garmin-GPS-mottakere til Norge.

Ifølge Belanor kan kartet benyttes til alle bærbare GPS-er, men at funksjonaliteten kan være redusert ved bruk i andre Garmin-produkter.

Kald berøring

Belanor anbefaler særlig nye håndholdte GPS-er, hvorav de fleste mangler kontrollknapper og er utstyrt med berøringsskjerm. Eggenfellner og Claes mener at NP, Geoinsight og Belanor derfor bommer på brukergruppen. En håndholdt GPS er grei å bruke sommerstid til fots i terrenget, men er ubrukelig på snøskuter vinterstid. Da kreves fastmontert GPS med stor, lyssterk skjerm og knapper store nok til at de lar seg betjene med hansker eller votter på nevene.

Den vanligste GPS-en i bruk på snøskuter er Garmin 276C.

– Kartet fungerer, men bare så lenge du navigerer innafor et begrenset område. Så snart du zoomer ut går det svært tregt å oppdatere skjermen. Kartet er derfor lite brukervennlig, understreker Stefan Claes.

Flyter sammen

Claes og Eggenfellner har også testet kartet på Garmin 525, en GPS flere har anskaffet seg siste året. Her flyter sjø og land sammen til en brun flate, og kartet er så godt som ubrukelig til skuternavigering.

Marius Borgersen, som er markedsansvarlig for sport- og frilufts-GPS-er i Belanor, sier at svalbardkartet ikke er lagt til rette for bruk på Garmin 525 i det hele tatt, siden den er en ren marinplotter beregnet til bruk i båt.

Garmin

Borgersen sier videre at han skal ta kontakt med Garmin for å legge fram problemstillingen, men at han ikke tror at Garmin vil ta tak i problemet siden Svalbard er et lite marked.

Borgersen kan heller ikke si noe om hvilken Garmin modell som vil overta for 276C, som er åtte år gammel og av den grunn etter hvert vil fases ut. Mye tyder på at arvtaker til 276C kan bli en modell med berøringsskjerm.

Heinrich Eggenfellner bare rister på hodet, og sier at det sannelig ikke er helt enkelt å vite hva han som forbruker skal finne på.

 

Siste nytt i Nyheter

Stenger veien til Huset

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!