Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nye glimt fra fortida

Fra 1. mai-markeringen i Longyearbyen i 1998. Rundt 30 deltok i toget til Skjæringa. FOTO: Kirsti Moe/ Svalbardposten

Nye glimt fra fortida

Over 1.500 bilder fra Svalbardpostens fotoarkiv er nå tilgjengelig på avisens nettsider.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.11.2012 kl 14:30

Høsten 1969 kom det aller første fotografiet på trykk i Svalbardposten, og siden har tusenvis av bilder prydet avisen. I fjor påske ble 600 bilder fra midten av 1970-tallet gjort tilgjengelig for publikum, nå er nærmere 1.000 nye bilder på plass, og stadig flere kommer til.

– I utgangspunktet hadde ikke Svalbardposten noe bilde­arkiv, det var bare en masse bilder her og der. Vi har nå startet arbeidet med å systematisere bildene, sier Birger Amundsen, redaktør i Svalbardposten.

Søk selv i arkivet her.

Får pengestøtte

Et omfattende forarbeid må gjøres før bildene kan publiseres. Først må negativene skannes, deretter må bildene behandles, før de blir tilført informasjon om steder, hendelser og personer. I høst har tre personer vært i sving med dette arbeidet. For en liten avis, blir slikt kostbart. Avisen har dekket en del av kostnadene selv, blant annet med å kjøpe inn teknisk utstyr. Våren 2009 fikk avisen 150.000 kroner fra Svalbards miljøvernfond. I år fikk avisen ytterligere 100.000 kroner.

– Det gjorde det mulig for oss å videreføre prosjektet. Fotoarkivet skal også tilflyte alle. Det er gratis, og vi ønsker at folk skal ta det i bruk, sier Amundsen.

Bildene finner du på forsida til svalbardposten.no. Litt ned på høyre side er det en boks der det står «Historisk bildearkiv». Trykker du der, kommer du til en ny side med rundt 1.500 bilder fra Svalbardpostens arkiv. Her kan du søke etter steder, hendelser og personer og fordype deg i fordums tid.


Fra 1990-tallet

Den nyeste bolken med arkiv­bilder er hovedsakelig fra siste halvdel av 1990-tallet, og byr på mange artige glimt fra kjente hendelser og kjente Longyearbyen-folk.

– At det ble akkurat denne tidsperioden er tilfeldig, vi måtte begynne et sted. For oss har det viktigste vært at vi kom i gang, sier Amundsen.

Flere av bildene mangler informasjon som tid, sted og avbildede personer. Derfor blir redaktøren svært glad om folk kontakter avisen med flere opplysninger om bildene.

Ingen vet nøyaktig hvor mange bilder som finnes i Svalbardpostens arkiver, men arbeidet med å digitalisere og tilgjengeliggjøre bildene fortsetter.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!