Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nye glimt fra fortida

Fra 1. mai-markeringen i Longyearbyen i 1998. Rundt 30 deltok i toget til Skjæringa. FOTO: Kirsti Moe/ Svalbardposten

Nye glimt fra fortida

Over 1.500 bilder fra Svalbardpostens fotoarkiv er nå tilgjengelig på avisens nettsider.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.11.2012 kl 14:30

Høsten 1969 kom det aller første fotografiet på trykk i Svalbardposten, og siden har tusenvis av bilder prydet avisen. I fjor påske ble 600 bilder fra midten av 1970-tallet gjort tilgjengelig for publikum, nå er nærmere 1.000 nye bilder på plass, og stadig flere kommer til.

– I utgangspunktet hadde ikke Svalbardposten noe bilde­arkiv, det var bare en masse bilder her og der. Vi har nå startet arbeidet med å systematisere bildene, sier Birger Amundsen, redaktør i Svalbardposten.

Søk selv i arkivet her.

Får pengestøtte

Et omfattende forarbeid må gjøres før bildene kan publiseres. Først må negativene skannes, deretter må bildene behandles, før de blir tilført informasjon om steder, hendelser og personer. I høst har tre personer vært i sving med dette arbeidet. For en liten avis, blir slikt kostbart. Avisen har dekket en del av kostnadene selv, blant annet med å kjøpe inn teknisk utstyr. Våren 2009 fikk avisen 150.000 kroner fra Svalbards miljøvernfond. I år fikk avisen ytterligere 100.000 kroner.

– Det gjorde det mulig for oss å videreføre prosjektet. Fotoarkivet skal også tilflyte alle. Det er gratis, og vi ønsker at folk skal ta det i bruk, sier Amundsen.

Bildene finner du på forsida til svalbardposten.no. Litt ned på høyre side er det en boks der det står «Historisk bildearkiv». Trykker du der, kommer du til en ny side med rundt 1.500 bilder fra Svalbardpostens arkiv. Her kan du søke etter steder, hendelser og personer og fordype deg i fordums tid.


Fra 1990-tallet

Den nyeste bolken med arkiv­bilder er hovedsakelig fra siste halvdel av 1990-tallet, og byr på mange artige glimt fra kjente hendelser og kjente Longyearbyen-folk.

– At det ble akkurat denne tidsperioden er tilfeldig, vi måtte begynne et sted. For oss har det viktigste vært at vi kom i gang, sier Amundsen.

Flere av bildene mangler informasjon som tid, sted og avbildede personer. Derfor blir redaktøren svært glad om folk kontakter avisen med flere opplysninger om bildene.

Ingen vet nøyaktig hvor mange bilder som finnes i Svalbardpostens arkiver, men arbeidet med å digitalisere og tilgjengeliggjøre bildene fortsetter.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!